Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia nadkomorowa serca

Gość Kociak

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatam mam pytanie czy badanie elektrofizjologiczne w 100% wykazuje czy ktos ma arytmie czy nie? bo holter wykazal ze mam czestoskurcz nadkomorowy, a przy bad.elektrofiz.nie wywolano arytmii,mam rytm zatokowy,i lekarz powiedzial ze jest ok,ale nadal mam *napady*szybkiego bicia serca Ok.115/min, i boje sie ze to jednak ta arytmia.pozdrawiam
witam!! Juz myslałem ze mam z głowy te czestoskurcze az tu nagle dzis w pracy serducho zaczeło wariowac cisnienie 200/160 puls 190 oczywiscie myslałem ze juz pomnie!ZAchowałem zimnom krew wsiadłem do auta i pojechałem na pogotowie niewiem skond miałem tyle odwagi azeby prowadzic auto.Lekarz na pogotowiu oczywiscie uspokoił mi serce i po godzinie puscił do domu.Dostałem skierowanie do kliniki w opolu na ablacje mam jechac i sie zapisac czy ktos wie jak długo sie czeka na taki zabieg?Dostałem tabletki bisocard 5 mg kture narazie mają wyregulowac mnie ale teraz jest wieczur mierzyłem puls i mam tylko 50 czy to normalne przy tej tabletce?Juz mam dosc jestem tak zmenczony tym wszystkim ze nic sie niechce!Mam dopiero 23 lata a juz taki problemy co bendzie jak bende miał 50 lat.Jakie wtedy podadzom mi tabletki na te skoki cisnienia? tragedia a szczegolnie ta pogoda menczy strasznie!Jestem tym wszystkim tak zdenerwowany ze napewno wnocy nieusne!POZDRAWIAM!!!
jak będziesz miał 50 moze juz bedziesz dziatkiem tylko główa do góry wierz mi ja mam już 47 mam 3 dzieci a pierwszy częstoskurcz miałam gdy miałam 28 lat i też myślałam ze to koniec ale nie nauczyłam sie z tym życ i wierz mi udało sie jestem juz po jednej ablacji a 10 sierpnia mam drugą pozdrawiam i więcej wiary a będzie ok
Ja mam 53 lata. Napadowe migotanie przedsionków męczy mnie już 6 lat.Pięć lat temu zakwalifikowali mnie na ablację w Aninie. W czerwcu tego roku odezwli się, co wprawiło mnie w zdumienie (powodem chyba grzebanie w szpitalnych papierach przez PiS). Napady migotania mam średnio co dwa tygodnie i tylko wtedy biorę metokard 50mg, oraz robię sobie zastrzyk z heparyny w brzuch. Po odczekaniu 5-12 godzin umiarawiam się sam idę biegać(zawsze pomaga)i mam problem z glowy.
Gość illusioned angel
Czy to możliwe że częstoskurcz nadkomorowy jest wynikiem zburzeń poziomu potasu magneu i wapnia w ograniźmie?? Tak sugerwoali mi lekarze. Nadal biore rytmonorm i bemecor (8 miesięcy) i cały czas przyjmuję magnez, potas wapń i wyniki mam już w normie, i nie bardzo wiem czy konieczne jest przyjmowaie leków na serce. Od pewnego czasu czuję się źle, słabo mi kręci mi się w głowie, czy to może być spowodowane tym, że biorę rytmonorm i bemecor choć nie są one już potrzebne? Do kardiologa zapisana jestem dopiero na wrzesień, i nie wiem czy mam się martwić i probować dostać się gdześ wcześniej. Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Dzień dobry. Mam arytmię nadkomorową. Biorę Rytmonorm 300x150x300 i Xartan 50 mg 1 dziennie (to z powodu nadciśnienia). I dzisiaj chyba wzięłam rano lekarstwa 2 razy. Kręci mi się w głowie, nie mogę wstać - nogi jak z waty. Co mogę zrobić Pomóżcie*
mam pytanie..mam t cala arytmnie nadkomorowa i jest co raz gorzej..zastanawia mnie czy wy tez macie takie cos jak bardzo silne pojedyncze szybkie uderzenia serca i jest wam saabo potem strasznie?..to jest chyba nawet gorsze czasem niz atak kiedy mam puls 160..i jeszcze jedno pytanie..jakie badania trzeba wykonac przed ablacja??moj lekarz po jednej konsultacji ze mna od razu stewierdzil ze trzaba zrobic ablacje a mnie to dziwie ze nie zalecila zadnych badan
Właśnie otrzymałem na pogotowiu propozycję ablacji,bo ląduję tam zbyt często z częstoskurczem nadkomorowym. Głos zabierają tu chyba młodzi ludzie,mający w zasadzie tylko problemy z częstoskurczem. Może ktoś doradzi jak przedstawia się sprawa ryzyka ablacji u ludzi po bajpasach i po zawale?
mój ociec ma arytmie i strasznie boli go brzuch,jest w szpitalu boje się że z tego nie wyjdzie,byl przez 2 lata żle leczony,zamiast serce lekarz leczył go na astme,ojciec się dusił i męczył,aż dostał takiego bólu brzucha że wylądował w szpitalu,czy jest jakiś ratunek,cały czas ma kroplówkę,ma migotanie przedsionkow.prosze o odp.może ktoś mi coś poradzi?
Mam 34 lata.Arytmii dostałam 7 lat temu,gdy bylam w szpitalu z chorym synkiem.Stres,nerwy zrobiły swoje.Było to tak-na jakieś 3 sekundy zatrzymywało mi się serce,a potem biło jak szalone.Puls na 160.W dodatku wykryto nadciśnienie z 1 na 2 stopień czyli już zaawansowane.Kilka lat brałam amlozek,teraz bisocard 5,ale te dziwne zatrzymywania serca mam coraz częściej..Czuję się coraz gorzej.w dodatku mam bolesne kurcze łydek i drętwienie rąk.To może oznaczać brak magnezu?Pomóżcie.
Agnes Proponuje iść ci do kardiologa. On zleci badania bo inaczej można tylko gdybać. Ja miałem napadowy częstoskurcz zatokowy. Odczuwałem podobnie. Nagle jakieś jakby zatrzymania a potem ruszało z kopyta ja szalone. Na szczęście miałem to raz na dwa-trzy miesiące. Ale było to takie okropne że mnie paraliżowało ze strachu. Wypbrałem się do kardiologa. Holter ekg i echo i było jasne. Miałem szczęście bo miałem ekg z zapisem tego częstoskurczu bo oczywiście jak miałem holtera to nie miałem ataku. Ale na holterze było ok 6 tys surczy dodatkowych nadkomorowych. Dostałem skierowanie na ablacje do prof Walczaka. Czekałem rok bo nie było to pilne. Ci którzy mają zagrażające arytmie są ablowani szybciej inni jak ja czekają nawet 3 lata. Ale było warto czekać. Dziś mija dwa tygodnie bo ablacji i mam spokój z sercem. Zabieg robił dr Szumowski. Kurcze jestem najszczęśliwszym facet na świecie bo pozbyłem się tego dziadowstwa. posdro
Gość Cichy54.
Serdecznie witam - Mam arytmie serca, po raz pierwszy była tak silna, że straciłem przytomność na kilkanaście godzin. Po odzyskaniu jej drętwiały mi ręce i byłem bardzo słaby. Nie chorowałem na serce, wyniki ogólne doskonałe, cholesterol niski. Odżywiam się zdrowo. Zauważyłem , że atak arytmi był spowodowany silnymi emocjami. Co miało miejsce kilka dni temu i zakończyło sie utratą przytomności. Proszę o wyjaśnienie w jakim stopniu silne emocje maja wpływ na arytmie serca. Serdecznie pozdrawiam.
Witam widze że znacie sie na rzeczy. Więc proszę o pomoc. Jakiś czas temu znalazłam wyniki mojego EKG (co pamietałam ale w zasadzie nie przejmowałam sie bo miałam 7 lat.) Dziś jednak wole sie dowiedzieć bo w opisie przeczytałam *Arytmie nadkomorowe składały sie z 34 pojedynczych pobudzeń nadkomorowych jedem okres Bradykardi 193 Tachykardi zatokowej bez pauz i wypadniętych pobudzeń bez napadowego często skurczu* Wyżej czytam *Podczas badania dominuje rytm zatokowy okresowo niemiarowy oddechowo* Wyzej dalej *Średnia częstość rytmu serca wynosiła 91 p/min z maksymalną częstością 174 p/min o godzinie 12:07:21 i minimalną częstością 44 p/min o godzinie 04:26:10* Wyżej *Przeanalizowano 132313 pobudzeń QRS* EKG trwał zapis 24 godziny Pomoże mi ktoś?? Trzeba z tym iść do lekarza Dodam że żadnych tabletek nie brałam ani na nic sie nie leczyłam
Gość krzysztof77

Do Agnieszki witaj, od Twojej ablacji minęło kilka lat. Jeśli tu jeszcze zaglądasz do napisz proszę czy wszystko jest OK, czy nie masz nawrotów arytmii? Mówi się, że klika lat po ablacji arytmia może powracać, a kolejną ablację niekoniecznie można znowu wykonać.