Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Puchnięcie nóg a nadciśnienie tętnicze

mimi2666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 27 lat i od 2 lecze sie na nadcisnienie tetnicze niekiedy dochodzilo nawet do 170 na 150 ktoremu towarzyszyl duzy bol glowy nad karkiem, do tego puchna mi nogi cale lydki a zdarza sie czesto ze i cale cialo, nadcisnienie zbijam coprestarium i moczapednym lekiem furosemid 40 mg bo prawdopodobnie cos zatrzymuje mi wode w organizmie. dodam ze badania takie jak krew mocz przeswietlenia pluc ekg usg jamy usg nerek dno oka wszystko jest ok :) aa i do tego bardzo wypadaja mi wlosy nie wiem czy ma to jakis zwiazek (nie pije podpalam kawa rozpuszczalna pol na pol z mlekiem max 2 dziennie) antykoncepcji brak,prosze o porade i z gory dziekuje
dzieki za rady ,jednak badania te robilam i wyniki super o mnie deneruje bo w dalszym ciagu nie znam przyczyny .ostatnio robiono mi usg serca i ekg oczywiscie wszystko ok 01.07 mam miec usg nerek i jakies badanie na droznosc tetnicy nerkowej (moze ona jest przytkana )co powoduje takie cisnienie i opuchniecie ale co lekakarz to inna przyczyna .BETTINIUNIA bede cie informowac na biezaco co i jak ,gg posiadam tylko rzadko uzywam ale wal smialo .pozdrawiam wszystkich
No cóż przy podobnych objawach zdiagnozowano u mnie zespół Conna (konieczna tomografia jamy brzusznej z kontarstem a jeszcze lepiej scyntygrafia - rezonans z izotopem) no i inne badania diagnostyczne. Sprawdź elektrolity a zwłaszcza sód i potas. Polecam Klinikę Nadciśnienia Tętniczego w Aninie. Świetni fachowcy w tym hipertensjolodzy)
mimi266 ja rowniez mam nadcisnienie,przy najwyzszych skokach dochodzilo do 190/110,dostawalam wtedy potwornych drgawek,cale cialo telepalo jak oszalale a serducho malo nie wyskoczylo przez gardlo.Robiono mi rozne badania i wszystko jest dobrze.Moj lekarz powiedzial mi,ze u ok 80% ludzi cierpiacych na nadcisnienie,jego przyczyna jest nie znana.Moze byc dziedziczne lub spowodowane szybkim,nerwowym trybem zycia.Poprostu jest sie skazanym na dozywotnie przyjmowanie lekow.Jesli sa one dobrze dopasowane,skoki nie wystepuja i wszystko jest ok.Mi do tego wszystkiego dochodzi jeszcze nerwica i wypadanie platka z zastawki.A to chyba najgorszy miks :( Do puki nie dopasowano mi odpowiednich lekow(na nadcisnienie) nie funkcjonowalam normalnie,balam sie,ze umre...Dodam,ze mam 29 lat,wiec jestem prawie w Twoim wieku. Pozdrawiam