Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trabekulacja z paradoksalnym ruchem i spłaszczeniem przegrody w sercu

Gość fiolka

Rekomendowane odpowiedzi

Powiększona jama serca z przerostem mięśnia prawej komory i wyrażną trabekulacją z paradoksalnym ruchem i wyrażnym spłaszczeniem przegrody i jej systalicznym zapadaniem się w kierunku L.V. W świetle prawej komory u podstawy przegrody stosunkowo echogenna owalna struktura mogąca odpowiadać starej przyściennej skrzeplinie. Poszerzony pień tętnicy płucnej bez widocznego materiału zakrzepowego.Przegroda międzyprzedsionkowa z tętniakiem przegrody balotującym w obu kierunkach LA i RA, w Doppler z podejrzeniem przecieku.Niedomykalność zastawki trójdzielnej | / || z PAP ca 57mm t/g . To wyniki badań kardiologicznych, po których lekarz zalecił operację.Czy taka operacja odbywa się na otwartym sercu i czy nie istnieją żadne inne metody poprawienia tego stanu?
Mam tez ubytek dusznosci i powiekszone serce oraz przedsionki.Mysle ze powinnas zasiegnac opini jeszcze jakiegos lekarza.Swoja droga to np.u mnie stwierdzono wade wlasnie po tym jak zobaczyli powiekszone serce.Ja mam ASD 1 i niestety tylko operacyjnie mozna zamknac ubytek.Nie wiem jaki ubytek podejrzewaja u ciebie.Wiekaszosc osob ma ASD 2 i wtedy zamykaja przez tetnice udowa.Napisz cos wiecej ile masz lat i moze gdzie mieszkasz wtedy latwiej bedzie tez cos powiedziec np.moze ktos podpowie do jakiego dobrego lekarza w twojej miejscowosci sie udac.Pozdrawiam.