Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki na nadciśnienie tętnicze

Gość zofia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 54 lata i leczę sie na nadciśnienie i mam zapisane nastepujace leki rano po 1 tabletce: Beto 100ZK,Diuresin 1,5mg, Valzek80mg, i Spironol25mg, a wieczorem Amlopin5mg i spironal25mg, po 1 tabletce,i chciałam sie spytać czy te wszystkie leki są od nadciśnienia, pytam poniewaz cisnienie od miesiaca jest w granicach 127/75, i niewiem czy tch tabletak nie jest za dużo:)? Dziekuje za odpowiedź.
wystarczy wpisac nazwę leku i wszystko o nim przeczytasz.Poczytaj o niefarmakologicznych metodach obniżania ciśnienia.Są bardzo pomocne.Dokładnie przeczytaj ulotki leków,które bierzesz.Nie znam tych leków,ale wystarczy zobzczyć skład i działanie.Wczoraj czy przedwczoraj pisałm tu o mieszance ziołowej na nadciśnienie.Zrób sobie.Nie piszesz jakie miałaś najwyższe ciśnienie.Mam w rodzinie gościa,który miał 160na 100 i sam obniżył ziołami ,dietą i schudnięciem ooraz codziennym pływaniem.Już parę lat ma normalne,ale cały czas 1-2 x w tyg. na basen chodzi,pije zioła na krążenie i przeciwmiażdżycowe.Ma praiwe 60,a kondycję świetną.Nieraz wystarczy ,jak sama widzisz zmiana stylu życia i ciśnienie wróci do normy.W jego wypadku przyczyną nadciśnienia był brak ruchu,10 kilo nadwagi i niewłaściwa dieta.Miał zmiany miażdżycowe ,które się w dużym stopniu cofnęły.Bez tabletek.Dlatego poczytaj o innych metodach obniżenia cisnienia,ruszaj się ,zapisz na gimnastykę dla pań..,pij zioła itd.Zioła wspomagają leczenie farmakologiczne.Przeraża mnie też ilość tych tabletek.Sprawdż,może niektóre to to samo ,tylko nazwa inna.Ja tam lekarzom nie wierzę.
Gość dana0909
Jestem niemal w tym samym wieku (56) i też leczę się na nadciśnienie. Czytając wyliczone przez ciebie leki, to dla mnie tych moczopędnych jest zdecydowanie za dużo. Skoro teraz masz ciśnienie książkowe to skonsultuj to z lekarzem, może zweryfikuje dawki. Pozdrawiam.
zamiast leków moczopędnych możesz pić ziele skrzypu.Po co truć się chemią?Działanie skrzypu ,jak i tych leków polega na wypłukiwaniu soli z organizmu ,a im mniej soli,tym ciśnienie nizsze.Więcej sikasz-mniej soli.Pomyśl też o diecie bezsolnej,dużo ruchu,gimnastyki,codziennie,schudnij ,jak masz z czego,pij zioła na obniżenie cisnienia.A mniej leków chemicznych.Wielu ludzi uważa ,że połknie pigułkę i zostanie cudownie uzdrowionych.Podczas gdy można zrobić to sanmo bardziej oszczędzając organizm,używając mniej leków.Nie wiem czy ostatnio słyszałaś o tym,że firmy farmaceutyczne płacą w euro lekarzom za przepisywanie pacjentom danych leków.Ja tam bym sie rękami i nogami broniła ,aby jak najmniej leków używać.Pomyśl o tym.Zmień styl życia.