Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Badania przed ablacją u starszej osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszą wizytę mam w marcu. Chcę szybciej być zakwalifikowana do ewentualnego zabiegu ablacji. Jakie badania są niezbędne do pierwszej wizyty? Czy wiek 68 lat może być przeciwwskazaniem oraz płytki rzędu 60 tysięcy? Gdzie wykonuje się badania elektrofizjologiczne do lekarza w Warszawie na Banacha? Proszę o fachową odpowiedź.
Gość Kinga2010
Droga Józefko, ja znam Pania co ma 82 lata i bedzie mieć ablacje! Ja jak już Ci pisałam miałam 4,01- ale mi się troszkę nie powiołdo.....co nie oznacza , że u Ciebie będzie OK!:)Wszystkie badania zrobili mi na miejscu w szpitalu, jedyne co miałm to szczepienie na ,żółtaczke! Jak pisałam mam 33 lata ,okaz zdrowia a jednak nie wyszło do końca:(zabieg miałam w Amimie!
do józefki. O tym jak szybko będziesz zakwalifikowana decyduje częstotliwość napadów i jakie one są tz. czy zagrażają życiu. Tu decydują lekarze. Badania do pierwszej wizyty, ale gdzie sprecyzuj. Do kardiloga czy już masz skierowanie na zabieg? Badanie elektrofizjologiczne wykonuje się przed ablacją. Ponieważ aby mogło być wykonane trzeba wprowadzic elektrody do serca i tym sposobem ustala sie punkt w którym ablacja jest wykonana. Nie napisałaś jakie dolegliwości cię trapią. Czy jest to trzepotanie przedsinków, migotanie czy czestoskurcze? Zbyt mało infor. Pierwsze co możesz już zrobic to przyjąć szczepionkę p-ko żółtaczce. Bo to szczepienie jest wymagane. Jeżeli nie masz to tryb przyspieszony szczepienia to około 5-ciu tygodni oczekiwania.
Witaj Józefko. Do pierwszej wizyty musisz mieć przygotowaną dotychczasową dokumentację medyczną - przebieg choroby, rodzaj leczenia itp. To chyba najbardziej pomaga. Konkretne badania zleci Ci lekarz kierujący już na ablację - echo serca, rtg płuc, niezbędne szczepienia (p/żółtaczce), krew i mocz. Każdy ośrodek kieruje się swoimi ustalonymi działaniami w takich przypadkach, więc raczej pacjent samodzielnie nie jest w stanie *przyspieszyć* zabiegu. I najważniejsze, na tym forum nie ma *fachowców*, są pacjenci, mniej lub bardziej przejęci, poszukujący, dzielący się doświadczeniami. Nie traktuj żadnego z postu jako porady, zalecenia. Słuchaj lekarza, a jeśli masz wątpliwości idź do innego i jeszcze innego. I podziel się z nami obserwacjami :) Cieplutko pozdrawiam
Serdeczne dzięki składam osobom życzliwym mi za informacje sama zamierzam dotrzeć do lekarza prywatnie ponieważ na fundusz czeka się długo i sama dowiedziałam się z forum o takiej metodzie leczenia nawracających migotaniach dlatego nie mam dokumentacji na 1 wizytę u lekarza który zadecyduje co robić dalej pozdrawiam wszystkich będących w cierpieniu ono jednoczy ludzi .Miej wiarę