Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie przy rzucaniu palenia

Gość corbaa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry dzisiaj odbyly sie moje badania okresowe z powodu pracy jaka wykonuje musze je odbywac co 2 lata . Jestem bardzo zaniepokojony wiec po krotce postaram sie opisac moja sytuacje bylbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek podpowiedzi ze strony lekarzy kardiologow. Badanie ktore dzisiaj mialem polegalo na oddaniu probki moczu a takze ogolnym badaniu wzroku ,ukladu nerwowego ,cisnienia i tetna .(medical examination -class2) Mam 28 lat i jestem bardzo silnie uzaleznionym palaczem ,pale od 16 lat i srenio okolo 25 papierosow na dobe ,mam 186cm wzrostu i waze okolo 113 kg . Odzywiam sie calkiem niezle - dbam o diete i waga raczej przybyla mi od zmiany metabolizmu - wraz ze zmiana pracy - jestem zawodowym kierowca . Badania poszly dobrze i tak jak sie spodziewalem nic sie nie dzieje z moim wzrokiem ani z moimi nerwami jednakze - zostalem skierowany do internisty na badania rozszerzone dotyczace mojego serca . doklanie 2 lata temu kiedy zaczynalem ta prace wynik mojego tetna i cisnienia to 125/95 HR 98 . czyli cisnienie i tetno ja tak przynajmniej mniemam . dzisiejsze wyniki badan to 154/100 HR 120 SR HS(N) mocz w porzadku - w miedzy czasie od pierwszego do drugiego badania czyli przez lat 2 przybylo mi na wadze 12 kg . lekarz ktory mnie badal i nie mnie oceniac czy decyzja jego dobra czy tez zla stwierdzil ze moze to byc tachycerdia wiec takzesz samo napisal w papierze . Zostalem skierowany do lekarza internisty jak mniemam po badania rozleglejsze . Trafilem na ta strone poniewaz - kupilem dzisiaj zaszokowany odpowiednia maszyne do mierzenia puslu i przeszedlem poprzez pare innych stron na ktorych dowiedzialem sie jak nalezy mierzyc puls i jak nalezy mierzyc cisnienie . moj puls to powyzej 80 a cisnienie wacha sie miedzy 130- 140 na okolo 90 ,badania ktore mialem robione dzisiaj wiazaly sie z dosyc duzym stresem ,ogolnie mysle ze choruje na syndrom bialego fartucha i dosyc sie stresuje w momencie jakich kolwiek badan . Musze takze dodac ze dzisiaj w trakcie tychze badan bylem na plastrach nikotynowych a takze na tabletkach ktore zawieraja nikotyne poniewaz od 1- tego miesiaca rzucam palenie , musze przyznac ze jestem kompletnie zaszokowany tym co sie dzieje i troche sie przestraszylem , palenie napewno juz mam za soba poniewaz nie pozwalalo mi takze na bieganie a postanowilem sie ruszac troche wiecej niz za kolem wiec postanowilem rzucic palenie - jem wazywa , smaze na oliwie z oliwek od lat jem takze duzo ryb - nie pije prawie wcale , nie zazywam narkotykow aczkolwiek w przeszlosci je bralem , jestem przestraszony do bladosci poniewaz moj ojciec przeszedl zawal i do dzisiaj choruje na choroby wiencowe . Nie mieszkam w Polsce i calkowicie nie wiem co to teraz bedzie czy powinienem przejsc przez inne badania i czy jesli to przez jakie a czy moje tetno ktore dzisiaj skoczylo do 120 to nie przypadkiem blad lekarza poniewaz kiedy mi je badal trwalo to bardzo krotko i wydaje mi sie ze ponizej 15 sekund co z pewnoscia nie pozwolilo mu na dobry wynik bez podejrzen . - nie mnie oceniac prace lekarza - zyje w stresie i raczej stresowym czlowiekiem jestem ,przejmuje sie duzo a takze stresuje sie roznymi sytuacjami wiec prawdopodobnie to takze ma wplyw na to co sie ze mna dzieje . Z góry dziekuje za pomoc i jesli panowie i panie lekarze sa zainteresowani podpowiedziami i sugestiami ktore moglibyscie mi podsunac . Nie chcial bym pogrzebac szans ktore mam zwiazanych z praca ktora wykonuje a juz napewno nie chcial bym skonczyc z przewlekla choroba serca . Jestem umowiony na godzine 8 30 jutro rano u internisty i z checia moge opowiedziec co sie bedzie dalej dzialo - mam nadzieje ze pan ktory mnie bedzie badal podejdzie do sprawy powaznie poniewaz odnosze wrazenie - ze ludzie ktorzy mnie badali dzisiaj jakos tak w ogole powaznie do tego nie podeszli . P.s - oprocz dosc czestych boli glowy zwiazanych chyba z moimi chorymi zatokami , nie uciska mnie w klatce piersiowej i nie czuje sie wcale nie zdrowym , nie cierpna mi rece chyba ze przetrenuje sie na silowni , potrafie przebiec 2 mile czyli prawie 3,5 km bez przystanku wiec kompletnie nie wiem co sie ze mna teraz dzieje .. Z góry dzieki . - i sorry za haotyzm w pismie nie mieszkam w Polsce od dawna
Gość stracatella
Nie jestem lekarzem, ale na lekarza tutaj nie licz. Lekarze rzadko za darmo pomagają ;) Masz za wysokie ciśnienie i już poprzednim razem miałeś za wysokie to rozkurczowe. Puls też za wysoki, ale narazie nie masz sie co niepokoić. Napewno trzeba to przebadać, pewnie sytuacja się poprawi jak zrezygnujesz z nikotyny i policzysz kawy spożyte w ciągu dnia. Poza tym regularny ruch (najlepiej 6xw tygodniu 30min - 40 min) Generalnie widać ze jesteś nerwowy. Tachykardia ma wiele przyczyn nie koniecznie śmiertelnych ;) Załączam link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Tachykardia pozdrawiam
ja myślę,że jak schudniesz z 10 kilo ,to ciśnienie wróci do normy.Tylko musisz codziennie się ruszać! Z tym ,że raczej siłownię odradzam,bo ćwiczenia siłowe podwyższają ciśnienie.Lepsze bieganie ,pływanie ,gimnastyka,rower....Stosuj dietę małosolną.Pij ziele skrzypu,które obniża ciśnienie,bo wypłukuje sól z organizmu.
poczytaj na temat: ,,niefarmakologiczne metody obnizania ciśnienia**.Nie bierz od razu leków.Może sam z tym poradzisz.Zrobiłeś już bardzo dobry początek: rzuciłeś palenie.Teraz kolej na ćwiczenia i schudnięcie oraz odpowiednie odżywianie.Zapoznaj się z dietą na nadciśnienie.Ja myślę,że ciśnienie ci się podniosło,bo przytyłeś i paliłeś.Poczytaj też o przyczynach nadciśnienia.To są jedne z ważniejszych przyczyn: nadwaga i palenie.Życzę ci wytrwałości.Oby ci się udało.
mieszanka ziołowa na obniżenie ciśnienia: ziele jemioły 100g,ziele serdecznika 50g,liść ruty50g,kwiatostan głogu 50g,koszyczek rumianku50g.Łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku,odstawić pod przykryciem na 15 minut,przecedzić.Pić letnie 3x dziennie 10 minut przed posiłkami.
Człowieku nie szukaj przypadkowych porad na forum u osób których nie znasz.Idź do fachowca czyli do kardiologa on ci wszystko wytłumaczy.Od razu jednak widac że masz nadciśnienie i to spore.I jeszcze jedno smażenie na oliwie z oliwek nic nie daje wysoka temperatura niszczy w niej wszystko co dobre dla serca.Oliwę z oliwek spożywa się na zimno w sałatkach naprzykład.