Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmogenna kardiomiopatia prawej komory

Gość magdalena

Rekomendowane odpowiedzi

Też choruję na tę chorobę.Mam 19 lat a wyszło to jak miałem 14.Najpewniejsze badanie do diagnostyki to rezonans magnetyczny.W obrazie echa prawe serce jest powiększone z charakterystycznymiKukułczymi gniazdzmi.Arytmię leczy się tu farmakologicznie.Z chorobą można normalnie żyć choć jej się w sumie nie leczy.Należy pilnować aby nie wytworzyła się niewydolność lub stan zapalny(które miewam).No i zażywać wszystkie leki które zalecił lekarz(głownie na arytmie),echo raz na rok, rezonans raz na 5 lat.Niestety należy zrezygnować ze sportu.Pacjenci z arytm.dysp.pr.kom spokojnie dożywają późnej starości.Polecam kuracje ziołowe np. głóg lub kardiorytm.Głowa do góry bo są gorsze choroby!!! Pozdrawiam serdecznie.Jak Pani może to proszę opisać jak to było u Pani synka.
Gość magdalena
mój syn ma 16 lat trenował 8 lat 4 lata pływanie 4 hokej na trawie miał 2 epizody częstoskurczu i od tego się zaczęło , wiesz echo ekg rezonans i właśnie na rezonansie wyszło że ma ścieńczałąścianę to chyba to samo co ty pisałeś prawda oczywiście ze sportem koniec ona ma się dobrze - gorzej ze mną ciągle się boję czytam wszystko o sercu - jego chorobach i wariuję bierze Atenolol 25 mg 1 x dziennie jeśli możesz odpisz co ty jeszcze robisz ,skąd jesteś itp. dziękuję że odpisałeś - bardzo mało jest ludzi - chyba z tą chorobą - prawda
cześć nazywam sie andrzej i mam 20 lat. tez choruje na arytmogenna dysplazje prawej komory. U mnie oprucz leczenia farmokologicznego zastosowano wszczepienie kardiowertera defibrylatora, poniewaz czestoskurcze nie ustepowały. hmm.. z poczatku bylo trudno sie przyzwyczaic do spokojnego trybu życia ale teraz jakos sobie radze. Jak ktos chce pogadać to zapraszam na gg 7951433 albo mozna pisac na poczte andrzejiglar@wp.pl
Tak, echo wykaże zmiany w prawej komorze serca. Tyle, że choroba może spowodować nagłą smierć sercową zanim pojawią sie zmiany w sercu. Choroba uaktywnia się w okresie dojrzewania lub wczesno dorosłym. Jest chorobą genetyczną, choć zawsze może być pierwszy przypadek w rodzinie - mutuje się gen.
A czy jesli w echo wyszła powiekszona prawa kom - 29 mm, bez zaburzeń kurczliwości i bez innych zmian to mam sie martwić- dodam, ze mam arytmię komorową. I popieram pytanie najpierw arytmia występuję przy tej kardiomopatii czy najpierw musza zaistnieć zmiany w sercu, które powodują zaburzenia rytmu komorowe? Błagam o szybka odpowiedź, bo bardzo się martwię:(
Myślę,że jeśli masz komorowe zaburzenia rytmu serca i powiększoną prawą komorę powinnaś mieć wszczepiony kardiowerter defibrylator. Jeśli chodzi o kolejność objawów to żaden kardiolog Ci na to pytanie nie odpowie, bo zdarza się że pierwszym objawem choroby jest nagły zgon sercowy.

Ponawiam temat. ARVC zdiagnozowano u mnie w październiku tego roku, po przebytym zatrzymaniu krążenia. Wcześniej nie odczuwałam żadnych problemów z sercem. Przeszłam zabieg wszczepienia ICD i uczę się funkcjonować z chorobą. Jednak mam dopiero 24 lata i perspektywa życia z tak poważnym schorzeniem bardzo mnie przeraża. Dlatego też bardzo proszę o kontakt osoby cierpiące na ARVC - trochę praktycznego podejścia na pewno pomoże :).

Hej, ja również mam ARVC. ICD wszczepiony w 2005 (gdy miałem 21 lat), choć serce *dziwnie* się zachowywało już od 2002 roku (wówczas lekarz nie stwierdził żadnej choroby, czego kilka lat później o mało nie przypłaciłem życiem). Jak już ktoś wcześniej wspomniał, przede wszystkim należy prowadzić oszczędzający tryb życia. I pogodzić się z chorobą :)