Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie odejście punktu J z uniesieniem odcinka ST i spiczaste załamki T w odprowadzeniach

Gość Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie mi ludzie bo bieda okropna. Mam 28 lat i trafiłem na tydzień do szpitala na badania bo cos tam źle w EKG jest. Zrobili mi echo, zdjęcie RTG, badania wysiłkowe a i holtera nosiłem dobę, o krwi i moczu nie wspomnę. Okazało się, że wszystko jest w normie, oprócz oczywiście EKG gdzie cytuję: wysokie odejście punktu J z uniesieniem odcinka ST i spiczaste zał. T w odpr. V1-V3, cechy niepełnego bloku prawej odnogi oraz blok przedniej wiązki lewej odnogi pęczka Hisa, zał. Q w odpr. I, a VL, cechy przerostu lewej komory (wskaźnik Sokołowa – 41mm). Hmmm brzmi to bardzo groźnie ale dwukrotnie robili mi echo i serce jest w normie. Jedynie holter zarejestrował 250 pojedynczych pobudzeń komorowych i 12 nadkomorowych. Nic mnie nie boli jedynie od czasu do czasu mam kaszlnięcia serca, jakby się zacinało. Co parę sekund serce gubi puls i następuje mocniejsze uderzenie jakby normalizujące. Ale zdarza się to może raz w tygodniu. Nie jestem gruby, nie mam pracy siedzącej, miałem niedoczynność tarczycy kiedyś i mam dyskopatie. Lekarze nie potrafią dojść co mi jest. Może jaki kardiolog by to przeczytał i postawił diagnoze ?? A może znajdzie się jaka bratnia dusza z takim samym problemem?? Pozdrawiam
WItam, Co do serca mam niekiedy podobne objawy z dławieniem się serca...zaznaczam, że również miałem robione badania holter, wysiłek i usg serca....wszystko w normie i nic nadzwyczajnego nie ma...Nie wiem czy to choroba czy osobnicza przypadłość, ale pojawia się od czasu do czasu...czyli czasem szaleńcze uderzenia serca, aż do chwilowej przerwy i normalne bicie, albo takie niemiarowe bicie, jakby ze stopem i nagle jedno mocniejsze uderzenie i rytm w normie, często pojawia się to przy większym wysiłku( tuż po wysiłku) ale nie ma reguły.... CO do budowy ciała to żadnej nadwagi,niby zdrowy a jednak... Niczym się nie lecze bo tego podobno się nie leczy..środki nasercowe(normalizujące rytm )nic nie wniosły... pozdrawiam