Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciśnienie skokowe na tle nerwowym

Splinter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... Od paru ładnych miesięcy mam kilka problemów zdrowotnych...jednym z nich jest problem z ciśnieniem krwi ( lekarze mówią mi, że występuje u mnie ciśnienie skokowe) i dlatego szukam możliwie wszystkich informacji na ten temat...ciśnienie wzrasa mi gwałtownie nawet, jak się zdenerwuje odgłosem przelatującej muchy...normalnie moje ciśnienie to pomiędzy - górne 125-140, a dolne 65-80 puls w granicach 58-75... podczas sytuacji powiedzmy lekko stresującej bedzie to 150/90 puls 100...interesuje mnie także, czy jesli ciśnienie jest prawidłowe to czy może wystąpić zawał serca? Dziękuje za wszystkie informacje i pozdrawiam....
tetno inaczej puls u dorosłego człowieka wynosi 60 do 70/ min wiec uwazam ze w normie a to , ze masz w sytuacji stresującej 100 niczego nie oznacza, co do cisnieniaksiążkowo prawidłowe ciśnienie jest 120/90 ale nas uczyli ze jeśli skurczowe [to 1 ] jest powyzej 140, a rozkurczowe powyzej 95 mowimy o nadciśnieniu. Co do Twojej sytuacji jest trudno sie wypowiedziec gdyz nie podajesz konkretnych danych a na pocieszenie dodam ze ja jak bardzo sie zdenerwuje to mam nawet 160/120 ;d a cisnienie mam w normie. co do zawału , ciśnienie i tętno nie są miernikami czy grozi nam zawał, jesli nadcisnienie jest nieleczone szybciej doprowadzi do udaru w pozniejszym wieku jesli chcesz wiecej inf, bardziej medycznych podaj maila
ps. Jesli twoje cisnienie bedzie podwyzszone napewno lekarz zapisze ci leki obnizajace i bedzie po kłopocie ;) A zawał serca hmm moze nadcisnienie jest jakims tam czynnikiem ale nie jedynym i sam w sobie zawału nie wywoła wiec głowa do gory
moim zdaniem jestes przewrażliwiony na punkcie swego zdrowia.Powinieneś pić nervosol na uspokojenie lub jakies inne ziółka.Każdemu ciśnienie od emocji się podnosi.To normalne jest.A jak tak bardzo cie to stresuje,to w takiej chwili napij sie ziółek na uspokojenie,albo herbatke ze skrzypu,który działa moczopędnie wypłukując sól z organizmu,obniżając tym samym ciśnienie.Tylko spokój!!!!!!Może zamiast rozmyslać o cisnieniu-właściwie się odżywiaj,dużo ruszaj-codziennie.Ruch odwraca uwagę od tych myśli i wychodzi na zdrowie.Jak masz nadwagę ,to schudnij,nie pal i nie pij.Będzie git.
zawał serca nie występuje tylko z powodu nadciśnienia (którego ty chyba nie masz , te wartości które podajesz nie wskazują na nadciśnienie ) zrób sobie badania :cholesterol, poziom elektrolitów , ekg , może echo serca , będziesz miał pełniejszy obraz stanu swego zdrowia i nie będziesz martwił się niepotrzebnie :) - pozdrawiam i zdrowia życzę
Witam, jak ostatnio mierzyłam kilka razy ciśnienie to zawsze miałam w normie. Ale ostatnio pełna emocji weszłam do lekarza i to po bardzo szybkim marszu. Serce mi waliło jak młot. Lekarz stwierdziła że zmierzy mi ciśnienie - miałam 180 na 95. To mnie strasznie przeraziło. Po kilku minutach bylo już 160 na 85. Lekarz stwierdził że ok. A ja jestem przestraszona! Miał ktoś takie doświadczenia?
Witam wszystkich . Ja przez cały czas miewałam niskie ciśnienie np.110 na 55 i migreny , a potem 130na 75 .Któregoś ranka po burzliwym tygodniu dostałam drgawek, wymiotów, biegunki i strasznego bólu głowy , a ciśnienie już prawie po wszystkim miałam 99 na 86. Ale wtedy całe życie przeleciało mi przed oczyma . Moja znajoma poradziłam mi Pro Argi 9 plus który wyrównuje ciśnienie, jest suplementem sercowo-naczyniowym. Od tamtej pory (3 mies.)nie mam problemu z ciśnieniem, a bóle migrenowe zniknęły, a nawet pajęczynki (naczynka)na mojej twarzy zniknęły.