Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierównomierny rytm serca w czasie wdechu

Bury

Rekomendowane odpowiedzi

Problem mam już od kilku miesięcy.Pewnego razu gdy siedziałem na kanapie ,oglądając telewizje ,trzymałem sobie rękę na klatce piersiowej.W pewnym momencie gdy wdychałem powietrze poczułem jak moje serce traci rytm i dziwnie uderza.Trwało to kilka sekund podczas wdechu.Po za tym w płucach czułem odświeżenie jakbym żuł gumę miętową.Miałem wrażenie jakby płuca i serce na 2-3 sekundy przestały pracować ,a potem wróciły do normy.Takie dziwne ataki zdarzają mi się parę razy w miesiącu choć są momenty że nie pojawiają sie przez miesiąc.Dodam ze nie palę i nie piję alkoholu.Co to może być i czy to jest poważne?
Masa rzeczy może to być :) Od wyobraźni począwszy do różnego rodzaju arytmii. Ja tak odczuwam skurcze dodatkowe komorowe ale nie znaczy, że tak musi być u Ciebie. Jeśli odczuwasz kilka razy w miesiącu to idź na Holtera ale jak skurcze zdarzają się sporadycznie, to na Holterze może nic nie wyjść.
Dlatego powinieneś założyc holtera długoterminowego lub wypożyczyc lub kupic kieszonkowe ekg, dokonujesz zapisu w momencie wystąpienia dolegliwości poprzez przyłożenie urządzenia do klatki p[iersiowej bez żadnych przewodów. Jednak chyba najlepiej zacząc od wizyty u dobrego internisty - niekoniecznie kardiologa.