Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników UKG przy obniżonej frakcji wyrzutowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, miałam robione badanie UKG -EF - 65 - 70%, nie do końca rozumiem konsekwencji tego co znaleźli, a nikt nie skierował mnie do kardiologa, więc nie wiem czy jest to poważne. Badanie to zlecono przy okazji innego badania. Treść rozpoznania poniżej : UKG- 65 - 70 %, zastawki bez istotnego gradientu i fali zwrotnej , płynu w worku osierdziowym nie stwierdza się , kurczliwość m LK nomokineza. Łagodny przerost m LK,/218g/ z upośledzeniem relaksacji bez odcinkowych zaburzeń kurczliw. Moje pytanie dotyczy : czy powinnam udać się do kardiologa ? : czym właściwie jest normokineza i czy jest to poważne ? Proszę o wyjaśnienie badania i odpowiedź na pytanie czy jest to poważne Z góry dziękuję
Ef to frakcja wyrzutowa, 65-70 to wynik w normie, co do reszty nie odpowiem ale skoro robiłaś badanie to może warto, żeby je lekarz obejrzał w całości. Poza tym robiłaś pewnie z jakiś względów a nie ot tak. Wynik +wywiad lekarski.
Gość stracatella
Tak powinnaś iść do kardiologa. Pzerost komory moze prowadzić do innych powiklań. Masz też upośledzenie relaksacji co może prowadzić do zaburzeń rytmu np. migotania przedsionkow. Pewnie sama wiesz dlaczego robiłaś to badanie. Lekarz po osluchaniu i innych badaniach powie czy to u Ciebie istotne czy nie. pozdrawiam s.