Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tachykardia u nastolatki

Gość rena76

Rekomendowane odpowiedzi

U mojej córki lekarz stwierdził tachykardię.Echo serca -wyszło w porządku. Założył holtera, ponieważ powodem wizyty było szybkie tętno.Oto wynik:Rytm zatokowy.Zaburzeń rytmu nie rejestrowano.W godzinach nocnych brak fizjologicznej bradycardii.Zmian w zakresie st nie stwierdzono.Minimalne tętno 76, srednie 107 , max 163.Lekarz stwierdził tachykradię przepisał metoprolol 50 pół tabletki.Nastraszył mnie że tachykardia jest niebezpieczna i wymaga wieloletniego leczenia, na pytanie co powoduje tachykardię stwierdził, że w zasadzie w tym przypadku nie ma konkretnej przyczyny oraz że może je powodować krążenie hiperkinetyczne....i tyle żadnych dokładnych wyjaśnień.Sama zrobiła jej badanie biochemiczne ,magnez -poniżej normy , elektrolity -potas na granicy normy.Co wy o tym sądzicie? Dodam ze córka nie czuje szybkiego bicia..Ogólnie czuje się dobrze.Nie wiem co mam o tym myśleć.Podaje jej metoprolol ale przerażają mnie tego typu leki.nie wiem co mam dalej robić.....
Gość stracatella
Myślę że nie powinnaś się denerwować. Tachykardia może być wynikiem zmian hormonalnych (pierwszy okres), zaburzenia elektrolitowe. Napewno będzie lepiej jak uzupełni magnez i potas, jeśli jest poniżej 4.0 to może mieć to istotny wpływ. Pozatym ta tachykardia nie jest jakaś wielka. Udziecka są zupełnie inne normy: http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%99tno jeśli to 163 było w ruchu to tez raczej norma. Skonsultuj może jeszcze u innego kardiologa i zrób holtera jak uzupełnicie elektrolity. Niech dużo pije wody bo odwodnienie też ma wpływ. http://pl.wikipedia.org/wiki/Tachykardia pozdrawiam
Dziękuje bardzo za rady.Byłyśmy PONOĆ u dobrego lekarza doktor Rudziński z Prokocimia,ale ja nie jestem zadowolona z tej wizyty. Potas faktycznie poniżej 4.0.Tachykardia nie jest duża? Lekarz powiedział że to średnie tętno u 12- letniej dziewczynki to 70!!!! bardzo mnie wystraszył.Podaje jej magnez , potas , wapno i oczywiście metoprolol ,który jak już wspomniałam mnie przeraża .Tsh jej robiłam ,jest w normie .FT 3 -również, natomiast FT4 niedużo poniżej normy, co mnie i lekarza rodzinnego zaskoczyło,ponieważ Kasia nie ma żadnych objawów niedoczynności .To 163 rzeczywiście było w ruchu ( tańczyła)Co do lekarza , to podjęłam decyzję o zmianie zaraz po ostatniej wizycie u Rudzińskiego.Jeszcze jedno pytanie co to jest ferrytyna? Jeżeli chodzi o koszty to i tak wszystkie badania robimy prywatnie inaczej musiałabym długo czekać, a ja za bardzo panikuje więc ,.......
ferrytyna to białko wiążące żelazo- jej niski poziom, oznacza już anemię!!!a anemia może powodować tachykardię- u mnei tak było. więc niech pani zrobi ćóreczce:) jeśli ferrytyna jest niska to wystarczy zacząć podawać żelazo na receptę. jeśli córka ma małą niedoczynnosć to tym bardziej prawdobodobne jest to,że ferrytyna jest poza normą albo w dolenej granicy normy, a powinna być powyżej 35%.

U mnie tachykardię stwierdzono w wieku 11 lat. badania praktycznie nie wskazały na nic konkretnego. lekarz (ze szpitala w Prokocimiu) wręcz powiedział mi, że to raczej nic groźnego i powinno przejść z wiekiem. dzisiaj mam 19 lat, a tachykardia niestety nie zniknęła. wczoraj atak tachykardii trwał prawie 1,5 h, a ilość uderzeń na minutę dochodziła do 208! słyszałam teorie że należy kontaktować się z lekarzem, w przypadku gdy trwa to dłużej niż 5 - 10 min... czy ktoś może mi powiedzieć czy tak długi atak może stanowić zagrożenie dla życia?

Gość serceudziecka

Ja nie znam się na tych wszystkich wynikach itp. jednak sama leczyłam swoje dziecko u doktora Rudzińskiego w Prokocimiu i stwierdzam, że jest on na prawdę świetnym specjalistą. Nigdy nie narzekałam na to że źle prowadzi moje dziecko. Może radzę nie rezygnować z jego pomocy tylko jeszcze raz spokojnie pójść zobaczyć co powie...

Mama ostatnio wezwała do mnie pogotowie, z powodu tachykardii. Pierwszy atak miałam w Kościele a następny po 20 min i o wiele silniejszy, przy tym cała się trzęsłam, chwilami odlatywałam. Bolała mnie lewa strona klatki piersiowej, dlatego pogotowie zabrało mnie do szpitala. A pani *doktor* powiedziała mi, że do tachykardii nie wzywa się pogotowia. Chciałam się dowiedzieć, czy ona miała rację?

Gość ataki tachykardii

Ludzie nie zaniedbujcie tachykardii.ja dostalam tachykardii majac 54 lata ,i przez 6 lat musialam z tym wojowac .na poczatku to bylo 2 razy w roku potem czesciej a w ostatnim roku 6 razy bylam na sorze bo nie dalo sie wytrzymac pomimo betablokerow itp,a nie mialam wiecej niz 130 na min,w koncu poszlam prywatnie do dobrego kardiologa i odrazu powiedzial ze trzeba szukac przyczyny i dal mi skierowanie na tk brzucha i sie okazalo ze mam guz ktory wydziela hormony powodujace wysokie tetno.bylam wczesniej u kilku lekarzy i mi mowili co innego.ludzie nie dajcie sie zwodzic trzeba wykluczac wszystkie mozliwe przyczyny.