Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i ból serca

Gość Michal

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, jestem nowym uzytkownikiem i staram sie znalezc cos odpowiedniego do mojego dziwnego przypadku.. Wiec tak... od jakis 2 miesiecy boli mnie serce, bylem z tym u lekarzy itp. Przewaznie cisnienie waha sie w granicy od 140/80 - 160/80 Lecz po nawat malym wysilku np. trucht, teraz to takze odsniezanie, jazda na rowerze stacjonarnym. Serce bije strasznie szybko... z ciekawosci zmierzylem sobie cisnienie mialem 194/123 i tetno 110. Czasami bywa i tak ze takie wysokie cisnienie mam np. przed spaniem. Lezac i odpoczywajac. Jest to strasznie dziwnie. Przy czym serce boli... Jestescie wstanie mi jakos doradzic ? z gory dziekuje :)
na obniżenie ciśnienia pij ziele skrzypu i stosuj odpowiednie odżywianie .Czy ćwiczyłeś na siłowni i brałes cos na przyrost mięśni.Serce to też mięsień.A to,że po wysiłku ciśnienie wzrasta i tętno to normalne.A ból nie musi być od serca,lecz od kręgosłupa.Czy masz dobry ciśnieniomierz? Niektóre elektroniczne są do bani.Dwa kolejne pomiary w odstępie 10 minut moga sie różnić o 30 nawet.Warto innym ciśnieniomierzem zmierzyć dla pewności.Jeśli to coś z nerwami,to kup sobie ziółka do picia na usokojenie i zobaczysz czy ci się poprawi.