Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Okres oczekiwania na operację serca w Aninie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowa na tym forum szukam informacji na temat: jak długo czeka się na operację w Aninie? Chodzi o moją siostrę. Jej wada to: Wada złożona dwupłatkowej zastawki aortalnej z przewagą stenozy Zastawka aortalna zwłókniała z cechami zwężenia. Umiarkowana niedomykalność aortalna. Max gradient 95 mm Hg, średni gradient 58 mmHg. Mała niedomykalność mitralna i trójdzielna W sierpniu 2009 była w Aninie na konsultacji i miaała wykonywane badania. Następnie została wypisana i miała czekać na telefon w sprawie operacji, którą wyznaczono na lutego 2010. Jednakże jej stan zdrowia zaczął się pogarszać. Zadzwoniłam do nich i powiedziałam o tym. Obiecano mi, że operacja na pewno zostanie przyspieszona i może nastąpic jeszcze w styczniu. Niestety nie znamy jeszcze terminu operacji, chociaż jes koniec stycznia. Dzwonię do nich co tydzień i co tydzień słyszę, że nie została umieszczona w grafiku operacyjnym na przyszły tydzień i nie wiadmo, kiedy będzie termin operacji. Proszę o radę i pomoc tych wszystkich, którzy tak jak ona czekali na operację. Jak długo rzeczywiście czeka się na operację w Aninie? Czy sygnały o pogorszeniu stanu zdrowia przyspieszają termin, czy też nic to nie daje i trzeba czekać. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, ponieważ naprawdę nie wiem, jak mogę jej pomóc.
W każdym przypadku pogorszenie się stanu zdrowia przyśpiesza termin operacji. Tyko ,że o tym czy jest to pogorszenie się na tyle zagrażające stanowi zdrowia decydują lekarze. Osobiście miałem operację w Białymstoku i czas oczekiwania mnie to półtora miesiąca od rozmowy z kardiochirurgiem. Pewnie w ośrodkach pozawarszawskich czeka się o wiele krócej. Mi też proponowano Anin ale właśnie z zastrzeżeniem na dłuższy czas oczekiwania. Pozostaje teraz tylko przypominać sięlekarzom i trzymać rękę na pulsie, żeby moż na w każdej chwili zagrożenia podjechać do Anina. Zdrowia i cierpliwości.
Witam, ja w tym tygodniu byłem na kontroli w Aninie i również mam czekać na telefon w sprawie operacji. Myślałem, że będzie trwało to krótko, a z tego co piszesz może być zupełnie inaczej. Jak coś u mnie się ruszy dam Ci znać. Ja również mam dwupłatkową zastawkę aortalną do wymiany. Życzę zdrowia!