Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Branie Ebivolu przy tachykardii

Rekomendowane odpowiedzi

Od 4 dni biorę pół tabletki (5 mg czyli 2,5 mg), ciśnienie bardzo mi spadło do 110/65, puls 60-65 w nocy 54, kardiolog twierdzi, że organizm się przyzwyczai i wszystko się wyreguluje, mam wytrzymać, dostałam go zamiast metocardu na tachykardię. Puls i ciśnienie faktycznie mi nie rośnie (miałam takie skoki jednego i drugiego), ale komfortowo to ja się też nie czuję, czasami jakoś mi tak ciężko. Czy może ktoś podzielić się ze mną swoimi odczuciami ? czy do betablokera faktycznie trzeba się przyzwyczaić ? czy to rzeczywiście się wyreguluje ?
Ja Abivol biorę od 5 dni w dawce 5mg 1 x dziennie. Do tego jeszcze dostałem Captopril 25 mg 2 x dziennie. Faktycznie ciśnienie zaczyna mi się normować . Puls jeszcze trochę wysoki 69. Ale ja podczas wizyty u lekarza miałem 210/110/92. Dzisiaj mogę stwierdzić że mi pomaga bo uzyskuje wartości 130/78/67 . Nie odczuwam żadnych ubocznych działań. Co do zmęczenia to nie odczuwam tego . tak samo reaguje jak kazdy w tym okresie i myślę ze to wynik zimowego zmęczenia bo i zdrowi też odczuwają przy tym niskim cisnieniu w ostatnich dniach co było dyskomfort. . Raczej bym przypisał to pogodzie . Zobaczymy co będzie za kilka tygodni stosowania tego . Ciekaw jestem wyników u Ciebie .
u mnie chyba faktycznie już trochę organizm się przyzwyczaił, czuję się lepiej, chociaż i ciśnienie i puls niski bardzo, dzisiaj rano miałam 100/65 i tętno 60, potem trochę się rozkręciłam, z takiego tętna to akurat jestem zadowolona bo mogę normalnie funkcjonować, chodzić do pracy i nie jestem spanikowana, że mnie dopadnie :), ja dostałam ten lek głownie na tachykardię, bo miałam do 160 uderzeń, ciśnienie też wtedy skakało. Zobaczymy co będzie dalej.

Ja właśnie dostałam ebivol, ale ze względu tylko i wyłącznie na puls,który jest od 90 do 120, ale obawiam się tego leku, ponieważ mam i tak niskie ciśnienie 115/75, 100/60, 110/70... Mam brać pół tabl rano i się boję, że całkiem mi spadnie ciśnienie... Poza tym mam astmę oskrzelową, co prawda nie jest ciężka, ale jednak... I nie wiem, czy brać ten lek?

Powiedziałaś lekarzowi o astmie? jeśli tak i zlecił ten lek to znaczy, że nie ma interakcji. połówka to nie dużo, gdyby lekarz chciał przepisać Ci to z powodu nadciśnienia to przepisał by większą dawkę. także połówka nie obniży Ci jakoś bardzo tego ciśnienia, wiec się nie martw. generalnie przy betablokerach mogą pojawiać sie jakieś omdlenia ortostatyczne, wtedy modyfikuje się leczenie ale lekarze nie zalecają takich dawek aby mogły powodować hipotonie samą w sobie...