Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stan podgorączkowy po infekcji klatki piersiowej i antybiotykoterapii

Gość Justyna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Około 3 tygodnie temu zachorowałam. Lekarz określił to jako infekcję klatki piersiowej. Przez tydzień brałam Duomox, ale ten nie pomógł, więc lekarz przepisał mi Amoxiclav. Podczas brania drugiego antybiotyku ciągle utrzymywał mi się stan podgorączkowy (ok. 37,3-37,5). Przedwczoraj wzięłam ostatnią tabletkę, czuję się dużo lepiej, co prawda jeszcze czasem pokasłuje, ale jest to naprawde sporadyczne. Mimo 2 tygodniowej antybiotykoterapii ciągle utrzymuje mi się ten stan podgorączkowy. W dzien dochodzi do 37,4, wieczorem natomiast spada do 36,6 i tak codziennie. Boli mnie też troche brzuch. Czy to może być po antybiotyku, może on mi wogóle nie pomógł, no ale w końcu już nie kaszle. Proszę o radę.
Lekarz stwierdził, że nie są one konieczne i mi ich nie przepisał (dodam, że jestem w Szkocji)... Radził, żebym piła codziennie kefir i jogurty, no i tak robiłam. Miałam też w domu trochę tabletek osłonowych, które mi zostały z kiedyś (trilac), ale starczyły tylko na kilka dni. Powiedział, że jeśli ból brzucha będzie bardzo silny, będę wymiotować, lub będę miała biegunke mam się do niego zgłosić, ale nic takiego u mnie nie wystąpiło.
Gość ddddddddd

Szkoda pieniędzy. Tak nieraz jest ze po infekcji stany podgoraczkowe się utrzymują nawet wiele miesiecy. Nie wiem czemu. Możę to być bakteria atypowa jak chlamydia pneumonia czy mycoplazma. Te antybiotyki przepisane nie dzialaja na te bakterie. Prawdopodobnie antybiotyk w ogole nic nie pomógł i jakbyś ich nie brała to tak samo byś się teraz czuła. Szukam informacji czemu te stany podgoraczkowe sie utrzymują .... z czasem czlowiek jest nimi tak oslabiony ze już nie wyrabia.... A możę to grzybica pokarmowa po antybiotyku?