Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls w spoczynku, drżenie mięśni i zawroty głowy po zmianie pozycji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam 21 lat i od dłuzszego czasu mam wysoki puls ktory w spoczynku wynosi ok.115(cisnienie niskie) nawet podniesienie sie z krzesla powoduje nagly skok pulsu i zle samopoczucie drżenie miesni oraz zawroty glowy do tego pojawiają sie czasami bole w klatce piersiowej z bolami w okolicy serca. Czesto towarzyszy mi dusznosc i bardzo szybkie meczenie. Mialam z ok. 2 lata temu robioe echo serca i wszystko wyszlo ok natomiast martwie sie bo czuje ze objawy ze stosny serca jakby sie nasilily. Chce dodac ze zdiagnozowano mi 2 lata temu nerwice. Zdaje sobie sprawe, ze taki puls moze byc przyczyną nerwicy ale nie wiem czy do tego stopnia zeby powodowal mi tak zle samopoczucie zauwazylam, że kiedy poczuje sie troszke lepiej to i od razu puls jest mniejszy. Czy powinnam udac sie do kardiologa i jakie badania powinnam zrobic?bardzo sie niepokoje

Nie myślcie o sercu,lecz o pompie.Jeśli w układzie nie ma wystarczającej ilości płynu,pompa dostaje wyższych obrotów a ciśnienie jeśli wzrasta,to niewiele.Niewystarczająca ilość krwi w organizmie może powodować drgania mięśni,słabe kończyny,zmęczenie,gniewny nastrój,kłopoty ze wzrokiem. Można by sądzić,że o wodzie jako napoju pierwszej potrzeby nikt nie słyszał.Laik jestem lecz nie wyobrażam sobie krwi bez wody.W przypadku kobiety strata krwi jest oczywista,problem w tym czy organizm jest w stanie i czy ma szansę ilość straconej krwi uzupełnić.Zacząłbym od wody,natomiast rosół wołowy wpływa dodatnio na produkcję krwi.Mogę przegrać ale założyłbym się,że kobieta w podobnym stanie ma bardzo obfite krwawienia. A po za tym wg med.chińskiej serce jest cesarze i choruje ostatnie,najpierw chorują jego ministrowie a ma ich czterech.