Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silne bicie serca i zmęczenie

Gość pitro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie czy to normalne ze czuje wieczorami bicie swego serca jak sie poloze do lozka tzn czuje je i slysze bardzo dokladnie mimo ze bije normalnie ok 60-czuje oba uderzenia tak jakby tzn. tyk tyk tyle ze to drugie jest tak samo silne jak pierwsze a chyba tak nie powinno byc poza tym od czasu do czasu przeskoczy poprostu nie moge spac przez to dudnienie serducha!Normalni ludzie nie czuja tego!Dodam ze ciagle jestem zmeczony i oslabiony i wlasnie po calym dniu spietych miesni jak sie rozluzniam to zaczyna sie jazda az mi cala klata brzuch i skronie podskakuja.Musze sie niezle natrudzic zeby zasnac i czesto to jest pare godzin... Ktos sie spotkal z takim przypadkiem?
Witaj, To się nazywa kołatanie serca i prawie wszyscy tutaj to mamy :))). Zwykle na tle nerwowym, a im bardziej się w to wsłuchujesz tym gorzej. Najlepiej też dla pewności zrobić podstawowe badania typu EKG, żeby wykluczyć faktyczną chorobę. A przed snem spróbuj łagodne uspokajające np. persen albo labofarm. Zwykle to tylko :) stres. Spróbuj przed snem pomyśleć o czyms miłym, obejrzeć fajny film lub coś poczytać. Czasem pomaga. Powodzenia. Aga
dziekuje za odpowiedzi kupilem melise pije ju 3 dzien,aspargin 2xdziennie do tego pije tez miod tak jak radzili na innych watkach ale z ta gimnastyka to chyba nie dam rady-po 10 przysiadach robi mi sie ciemno przed oczami, miesnie odmawiaja calkowicie posluszenstwa serducho bije jak oszalale. Czy mozna az tak nie byc w *formie*? Dodam ze mam wypadajaca zastawke, jestem szczuply i czesto mnie boli kregoslup. mam 24 lata
Czyli zapewne masz zespół Barlowa. Z tym kołataniem serca to niestety wkurzająca sprawa ale wielu ludzi z tym schorzeniem tak ma. Czasami to jest na tle nerwowym, wtedy dobrze jest się zająć czymś co odciągnie uwage od swojego serca. Nie siedzieć zgarbionym, nie nasłuchiwać ciągle swojego serca, nie pić kawy ani mocnej cherbaty, nie nadużywać alkoholu, nie palić. I kontrolować stan swojego serca (UKG, EKG, holter) oraz dbać o elektrolity (badanie krwi na potas i magnez).
normalnie jestem w szoku po dzisiejszej wizycie u kardiologa. Ja mu pokazuje ze mam wypadanie platka zastawki mitralnej i ciagle kolotania, przeskakiwania a ten mi mowi zebym sie na silownie zapisal(tego jeszcze nie slyszalem) i na basen. Spojrzal na najnowsze ekg zrobil szybko echo serca (3minuty albo nie) powiedzial ze mam serce jak dzwon, przepisal magnez (z asparginu sie smial ze ten lek to sie staruszkom zapisuje) i dal sothexal 40 (w razie kolatania doraznie!) a przeciez z tego co mi wiadomo sie nie podaje doraznie betablokerow... Juz nie wiem co mam robic meczy mnie to ciagle slyszenie i czucie walenia serca,nawet spokojnie na lozku i poczytac nie moge a musze na egzaminy! i juz nie wiem jaka moze byc tego przyczyna - stres? za mala klatka piersiowa?(jestem bardzo szczuply) brak kondycji? pomozcie bo juz nie mam ochoty zyc :(
Co to siłowni to bym na twoim miejscu sobie odpuscił tymbardziej ze piszesz ze z kręgosłupem nie najlepiej. Basen w twym przypadku jak najbardziej nawet 3 raz w tyg. pływania az tak nie meczy ale za to uspokaja i odpreza. A poprawa kondycji wyjdzie Ci na dobre, mozesz także stosować szybki spacer i nie mysl to sercu bo to tylko pogarsza twoja sytuacje.