Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie płucne a ciąża i sport

Gość stracatella

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stracatella
Witam, Ostatnio miałam wykonywane echo serca. W badniu z przed dwóch lat cisnienie płucne wynosiło RVSP 30mmHg - w obecnym RVSP 35mmHg. Mam niedomykalność I stopnia na zastawce trójdzielnej oraz ślad na mitralnej i płucnej. Niewielkie ugięcie PPM (bez cech wypadania), bez cech zaburzeń odcinkowej kurczliwosci, wymiary jam serca w normie, EF 65%. Jestem po zamknięciu parasolką PFO. W jednym z artykułow w wyczytałam iż w badaniu echo nadciśnienie łagodne rozpoznaje się przy wartościach RVSP 36-50mmHg. Czy przy takiej granicznej wysokości ciśnienia można spokojnie zajść w ciąże bez obaw że się pogłębi i przejdzie w nadciśnienie? Co może być przyczyną że jest wyższe niż przy zeszłym badaniu? Czy można przy takich parametrach uprawiać sport? Ostatnio trochę pływam i jeżdzę na rowerze stacjonarnym. Zastanawia mnie fakt iz w zeszłym echo maiałam wymiar prawej komory 19 a teraz 27. Czy to może sie az tak zmieniać? Pozostałe parametry są zbliżone. z góry dziękuje i pozdrawiam s.