Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od ponad tygodnia biore ten lek na dodatkowe skurczybyki (mam tez wypadajacy platek) codziennie rano 1/2 tabletki ale poniewaz mam niskie cisnienie zle sie po nim czuje a wieczorem puls spada ponizej 60!(zegarek tyka szybciej niz bije serce :) co powoduje u mnie atak niepokoju i mam pytanie czy moge tak od razu przerwac jego branie bo przeciez mam najmniejsza dawke alekarza mam dopiero za 2 tygodnie... Acha i czy krzywy kregoslup moze powodowac arytmie?
Co do pulsu to ponizej 60 to nie zadna tragedia chyba ze wczesniej miałes ok 80 to mozna to odczuwac jako wolne bicie.Ja z regóły mam poniżej 60. a cisnenie jakie masz? zazwyczaj na poczatku brania takich leków nastepuje spadek, ja bym na twoim miejscu jeszcze nie odstawiał i poczekał tydzien
Ja też miałem na początku obawy o puls i napady niepokoju ale to mineło po troche ponado 2 tygodniach zażywania Concor Cor (naprawde dobry beta-bloker). I ile to jest *ponizej 60* ? 55,50,45 ? Co do ciśnienia to masz troche za niskie. Skurczowe nie powinno schodzić poniżej 100. Być może trzeba by zmienić leki na inne... czyli wizyta u lekarza.
nie wiem ile dokladnie ponizej bo nie zawsze mam cisnieniomierz jak ide spac ze soba a palcem ciezka wyczuc (zreszta to sa takie wolne ale slyszalne oderzenia tj ze nie raz odbije tylko tak jakbym je slyszal przez stetoskop czyli dokladniutko :D) wogole nie moge gdzies zlapac rownego oddechu czesto zapominam wciagnac powietrze (tak jak bym nie potrzebowal) dziwnie sie czuje przed chwila mierzylem cisnienie 100/60 puls 63 wiec dziwnie sie czuje z takim pulsem zwlaszcza ze jak jeszcze palilem fajki to puls 100-110 pozniej po rzuceniu (3 miesiace temu) ok 80 i teraz 60 wiec czuje sie conajmniej dziwnie :). Powoli wpadam chyba w jakas psychoze zdrowotna i wezme 1/4 tej tabletki (ciezko bedzie podzielic hehe) i walne konska dawke potasu (mam 3,58 przy normie 3,5-5,00) pozdr.
ciśnienie masz niskie ale jeszcze w normie, puls prawidłowy. Palcem bez problemu zmierzysz tętno. Albo na nadgarstku albo tętnicy szyjnej. Liczysz ile jest tętnień w ciągu 15 sekund i mnożysz to przez 4. Potas masz za niski. Choć norma jest 3,5 to nie powinien schodzić poniżej 4 bo u niektóych ludzi objawy niedoboru występują właśnie przy *4. Popracuj nad dietą, unikaj wypłuykiwania potasu i polecam suplement diety z potasem np. Aspargin 3x1 dziennie.