Skocz do zawartości
kardiolo.pl

ECHO serca a borelioza

Gość Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Echo chyba nie ma zbytniego znaczenia diagnostycznego w przypadku boleriozy - mówię chyba, bo u mnie w pierwszej kolejności lekarz podejrzewał boleriozę właśnie, która może wywołać między innymi zaburzenia elektryki w sercu i tysiąc innych zaburzeń zresztą - poczytaj o samej boleriozie w necie. A że ja miałam małego i niedającego się wyciągnąć padalca, a kłopoty pojawiły się mniej więcej miesiąc później wskazywałoby na zakażenie. Na wykrycie polecił mi zrobienie przeciwciał, zrobiłam i nic nie wyszło ale podobno bolerioza jest trudno wykrywalna, szczególnie na początku. W echu bolerioza jako taka nie wyjdzie moim zdaniem, mogą wyjść uszkodzenia organiczne jeżeli choroba trwa długo albo jest wyjątkowo zjadliwa ale żeby się dowiedzieć, czy to jej wpływ to oprócz oznaczeń krwi muszą być jeszcze jakieś objawy współisntniejące.
A tego to nie wiem :) Kardiolog robiący badanie widzi w jakim stanie jest serce, czy nie ma blizn np. albo nacieków. Ale to już wyższa szkoła jazdy, ja się na tym znam tyle co przeciętnie interesujący się tematem człowiek bez wykształcenia medycznego:) A czemu akurat boleriozę u siebie podejrzewasz?