Gość klementyna Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Juz chyba 3 rok odbieram wyniki morfologii, gdzie hemoglobina jest zawsze na dolnej granicy normy lub teraz np. zanizona do 11 (norma od 12-16), a zelazo skaczace ale tez zawsze na dolnej granicy lub ponizej, dzis 35 przy normie od 60-150, pol roku temu bylo 50, kiedys 33, jeszcze kiedys 63.....Erytrocyty sa w normie, hct tez. Wiem ze to swiadczy o niedokrwistosci z niedoboru zelaza, lekarz zapisuje zelazo, po nim sie poprawia.....Ale mnie niepokoi fakt wystepowania tez anemii, skad ona sie bierze, jaka przyczyna - wiem ze moze ich byc duzo od banalnych do powaznych. Jak to zbadac, od czego zaczac, lekarz bagatelizuje, mowi ze u miesaiczkujacych kobiet takie wyniki sa normalne, nie trzeba sie niepokoic. Mnie to nie uspokaja, mysle ze skoro sa normy a ja mam ponizej norm to jakas przyczna musi byc, tylko nie wiem jak ja znalezc. Ma ktos moze poodbny problem? BYlabym wdzieczna za odpowiedzi. :) Ogolnie czuje sie dobrze, ob mam 20, czasem skacze cisnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza
barbarella Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 zakładając, że właściwie się odżywiasz, to mogą być jakieś problemy z wchłanianiem żelaza, które powoduje np zapalenie błony śluzowej żołądka. zrób sobie badanie na helicobacter pylori, chociaż niektórzy uważają, że tylko gastroskopia jest wiarygodnym badaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Żuber Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Wiarygodny jest również test wyziewowy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość klementyna Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 dzieki za odpowiedzi, ja wiem ze to moze byc to, ale moze byc tysiac innych przyczyn, czuje sie ogolnie dobrze, mam dobry apetyt, nic nie dolega, czy to zapalenie sluzowki mogloby sie ciagnac tyle lat i to bez zadnych objawow? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dana0909 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Czy miałaś robione badanie *kobiecego żelaza* ? Lepiej udaj się do hematologa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość klementyna Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 co to kobiece zelazo????????? myslisz ze mala anemia wymaga hematologa? kurcze, czemu lekarz rodzinny tak nie uwaza? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kiepska sprawa Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Jeżeli to nie problem z wchłanianiem to wystarczy odżywka ze związkami żelaza.No chyba że niedobór jest spowodowany czym innym.Jeżlei masz jarską dietę to też może być nieduży niedobór.O ile nie jest bardzo zła.A miesiączki też mogą być przyczyną niedoborów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dana0909 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Klementyno, badanie krwi wg hematologii jest obszerniejsze a to żelazo, to ferrytyna. Przez lata męczyłam się z tym stanem anemicznym, a kto spojrzł na mnie nie chciał uwierzyć, Anemia ?!?! Dopiero teraz w menopauzie, zaczęłam rdzewieć tj. trzymam żelazo i HGB mam już zadawalające. Pozdrawiam. P.s. Jeżeli masz się tak denerwować, to zdecyduj się na prywatną wizytę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość klementyna Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 dana - ja wszytko robie prywatnie bo lekarz bagatelizuje, czy moglabys napisac co bylo przyczyna Twojej anemii? ska sie bierze taki stan i jak leczyl cie hamtolog. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dana0909 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Klementyna - przypisano to mięśniakom, tzn. obfitym miesiączkom. Raz na rok przez miesiąc leki - co rok coś innego. Na codzień sok buraczany, 1/2 szklanki pół godziny przed jedzeniem (obiad, kolacja) i wszystko inne co zawiera żelazo. No i nie można odstawiać tłuszczów gdzyż to dzięki nim jest przyswajane . Badania rób w połowie cyklu. Od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość klementyna Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Dziekuje za odpowiedz, u mnie nie wykryto miesniakow, a miesaiczki mam obfite przez pierwsze dwa dni, potem prawie nic, natomiast mam je czesto co 25 -27dni. byc moze to jest przyczna. badanie krwi robilam w polowie cyklu. jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi i nie wiem czy jest zwiazana z anemia - a mianowicie czeste oddawanie moczu, zwlaszcza w nocy, wstaje co najmniej dwa razy do toalety :( ginekolog badal i stwierdzil ze ok, badanie moczu - ok...nie mam pojecia co moge jeszcze zrobic... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kasia000000 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Jeżeli masz stale utrzymującą się niedokrwistość powinnaś iść do hematologa. Ja także przez wiele lat miałam takie wyniki, lekarze utrzymywali, że jest to *moja uroda* nie wgłębiając się w temat. Mając 29 lat zaszłam w ciążę i w jednym z badań wyszło, że jestem nosicielką genu talasemii beta. ( dodam , że nie wykonują tego badania w Polsce, a ja byłam wtedy w Anglii). Z tego powodu właśnie mam zaniżone wyniki , a faszerowanie żelazem nic nie dawało i zupełnie nie wpływało na podniesienie się poziomu hemoglobiny. W tym roku doszło do przyspieszonej hemolizy, czyli szybszego rozpadu krwinek czerwonych. Czułam się bardzo źle, ale po konsultacji hematologa wiadomo było dlaczego tak się stało, nie szukano po omacku i można było rozpocząć skuteczne leczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość xxx Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Czytając Twoje wyniki powinnaś sie cieszyć bo masz naprawde lespe od innych ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość xxx Opublikowano 25 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 Od 1o lat leczę się i lekarz też ciągle mowi, ze nie trzeba się martwić. Próbowałam wszystkiego, zrobilam wszystkei badania i nic nie wykryto:( Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość illinois Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 W przypadku przewlekłej anemii warto pamiętać o kilku sprawach. Po pierwsze jej przyczyną nie musi być wcale problem z żelazem. Ponadto wiele składników z preparatów aptecznych wchłania się w znikomym stopniu - dlatego podstawą kuracji jest dieta no i ewentualnie suplementy pochodzenia naturalnego. Anemia może być spowodowana niewydolnością wątroby lub zaburzeniami metabolicznymi. Polecam artykuł w tym temacie na http://leczenie-anemii.blogspot.com Jest tam dość dużo ciekawych i mało znanych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość studentka Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Szanowni Państwo Zwracam się z uprzejmą prośbą o poświęcenie kilku minut na wypełnienie krótkiej ankiety. Została ona skonstruowana na potrzeby pracy magisterskiej, w której chciałabym zbadać i ocenić jakość życia pacjentów borykających się z niedokrwistością. Proszę udzielać odpowiedzi zgodnych z Pana/Pani odczuciami, a w razie wątpliwości zaznaczyć odpowiedź, o której Pan/Pani pomyślał/a w pierwszej chwili, gdyż takie odpowiedzi są zazwyczaj najbliższe prawdy. Nie ma odpowiedzi błędnych.:-) Z góry bardzo serdecznie Państwu dziękuję za każdą wypełnioną ankietę :-) https://www.survio.com/survey/d/C8R8X1B1E5M1M4O2B Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi