Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przewlekła niedokrwistość u kobiety

Gość klementyna

Rekomendowane odpowiedzi

Gość klementyna
Juz chyba 3 rok odbieram wyniki morfologii, gdzie hemoglobina jest zawsze na dolnej granicy normy lub teraz np. zanizona do 11 (norma od 12-16), a zelazo skaczace ale tez zawsze na dolnej granicy lub ponizej, dzis 35 przy normie od 60-150, pol roku temu bylo 50, kiedys 33, jeszcze kiedys 63.....Erytrocyty sa w normie, hct tez. Wiem ze to swiadczy o niedokrwistosci z niedoboru zelaza, lekarz zapisuje zelazo, po nim sie poprawia.....Ale mnie niepokoi fakt wystepowania tez anemii, skad ona sie bierze, jaka przyczyna - wiem ze moze ich byc duzo od banalnych do powaznych. Jak to zbadac, od czego zaczac, lekarz bagatelizuje, mowi ze u miesaiczkujacych kobiet takie wyniki sa normalne, nie trzeba sie niepokoic. Mnie to nie uspokaja, mysle ze skoro sa normy a ja mam ponizej norm to jakas przyczna musi byc, tylko nie wiem jak ja znalezc. Ma ktos moze poodbny problem? BYlabym wdzieczna za odpowiedzi. :) Ogolnie czuje sie dobrze, ob mam 20, czasem skacze cisnienie.
Gość Kiepska sprawa
Jeżeli to nie problem z wchłanianiem to wystarczy odżywka ze związkami żelaza.No chyba że niedobór jest spowodowany czym innym.Jeżlei masz jarską dietę to też może być nieduży niedobór.O ile nie jest bardzo zła.A miesiączki też mogą być przyczyną niedoborów.
Klementyno, badanie krwi wg hematologii jest obszerniejsze a to żelazo, to ferrytyna. Przez lata męczyłam się z tym stanem anemicznym, a kto spojrzł na mnie nie chciał uwierzyć, Anemia ?!?! Dopiero teraz w menopauzie, zaczęłam rdzewieć tj. trzymam żelazo i HGB mam już zadawalające. Pozdrawiam. P.s. Jeżeli masz się tak denerwować, to zdecyduj się na prywatną wizytę.
Klementyna - przypisano to mięśniakom, tzn. obfitym miesiączkom. Raz na rok przez miesiąc leki - co rok coś innego. Na codzień sok buraczany, 1/2 szklanki pół godziny przed jedzeniem (obiad, kolacja) i wszystko inne co zawiera żelazo. No i nie można odstawiać tłuszczów gdzyż to dzięki nim jest przyswajane . Badania rób w połowie cyklu. Od czegoś trzeba zacząć. Pozdrawiam
Gość klementyna
Dziekuje za odpowiedz, u mnie nie wykryto miesniakow, a miesaiczki mam obfite przez pierwsze dwa dni, potem prawie nic, natomiast mam je czesto co 25 -27dni. byc moze to jest przyczna. badanie krwi robilam w polowie cyklu. jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi i nie wiem czy jest zwiazana z anemia - a mianowicie czeste oddawanie moczu, zwlaszcza w nocy, wstaje co najmniej dwa razy do toalety :( ginekolog badal i stwierdzil ze ok, badanie moczu - ok...nie mam pojecia co moge jeszcze zrobic...
Gość kasia000000

Jeżeli masz stale utrzymującą się niedokrwistość powinnaś iść do hematologa. Ja także przez wiele lat miałam takie wyniki, lekarze utrzymywali, że jest to *moja uroda* nie wgłębiając się w temat. Mając 29 lat zaszłam w ciążę i w jednym z badań wyszło, że jestem nosicielką genu talasemii beta. ( dodam , że nie wykonują tego badania w Polsce, a ja byłam wtedy w Anglii). Z tego powodu właśnie mam zaniżone wyniki , a faszerowanie żelazem nic nie dawało i zupełnie nie wpływało na podniesienie się poziomu hemoglobiny. W tym roku doszło do przyspieszonej hemolizy, czyli szybszego rozpadu krwinek czerwonych. Czułam się bardzo źle, ale po konsultacji hematologa wiadomo było dlaczego tak się stało, nie szukano po omacku i można było rozpocząć skuteczne leczenie.

Gość illinois

W przypadku przewlekłej anemii warto pamiętać o kilku sprawach. Po pierwsze jej przyczyną nie musi być wcale problem z żelazem. Ponadto wiele składników z preparatów aptecznych wchłania się w znikomym stopniu - dlatego podstawą kuracji jest dieta no i ewentualnie suplementy pochodzenia naturalnego. Anemia może być spowodowana niewydolnością wątroby lub zaburzeniami metabolicznymi. Polecam artykuł w tym temacie na http://leczenie-anemii.blogspot.com Jest tam dość dużo ciekawych i mało znanych informacji

Gość studentka

Szanowni Państwo Zwracam się z uprzejmą prośbą o poświęcenie kilku minut na wypełnienie krótkiej ankiety. Została ona skonstruowana na potrzeby pracy magisterskiej, w której chciałabym zbadać i ocenić jakość życia pacjentów borykających się z niedokrwistością. Proszę udzielać odpowiedzi zgodnych z Pana/Pani odczuciami, a w razie wątpliwości zaznaczyć odpowiedź, o której Pan/Pani pomyślał/a w pierwszej chwili, gdyż takie odpowiedzi są zazwyczaj najbliższe prawdy. Nie ma odpowiedzi błędnych.:-) Z góry bardzo serdecznie Państwu dziękuję za każdą wypełnioną ankietę :-) https://www.survio.com/survey/d/C8R8X1B1E5M1M4O2B