Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Naderwanie mięśnia międzyżebrowego a ból żeber przy oddychaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Od wczoraj bez przerwy odczuwam ból po prawej stronie w okolicach ostatnich żeber. Ból pojawia się przede wszystkim przy oddychaniu. Od ponad doby oddycham płytkim oddechem, każdy głębszy wdech (nie mówiąc o ziewaniu, kichaniu, kaszleniu) to niewyobrażalny ból. Przejrzałam podobne tematy na forum, zebrałam różne diagnozy (m.in. tłuszczak, kolka żyły wątrobowej, złogi w woreczku żółciowym, zapalenie nerwu międzyżebrowego, naderwany mięsień międzyżebrowy) i wydedukowałam ze najprawdopodobniej naderwałam sobie mięsień międzyżebrowy - jeśli tak, to być może ma to związek z intensywnymi ćwiczeniami. No, ale kompetencji w tym zakresie mam niewiele, więc liczę na opinie mądrzejszych od siebie. A jeśli to to, co myślę, to jak należy to leczyć? Jakie maści stosować? Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Gość ludwabiker

Witam własnie dziś w nocy obudziłem się z takim samym bólem. Po pierwsze sprawy nie można lekcewarzyć i w domowych lub internetowyh warunkach bawić sie w Dr House i jego ekipe i strzelać tylko wybrać się do lekarza... ja jeszcze wcześniej w domu zmierzyłem sobie ciśnienie które było dość wysokie, podczas wizyty u lekarza od razu wiedział o co chodzi ale iż u mnie ból objawiał się w boliżu serca dodatkowo zlecił EKG, które okazało się oczywiście dobre.. *zapalenie mięśnia miedzy żebrowego jak to nazwał lekarz objawiało się u mnie ostrym bólem powyżej splotu, przy głębokich wdechach oraz szybkich gwałtownych ruchach. Ból był dla mnie samego ciężki do zlokalizowania początkowo kojarzył mi się z czym co mi utkneło w przewodzie pokarmowym i było nie do popchnięcia.. Ale od rzeczy... Powodem w moim przypadku mógł być duży wysiłek związany z treningiem karate troche obity tułół no i samo zaziębienie tułowia po wyjściu z ciepłego pomieszczenia na -1C i 20minutowym spacerku. Wizyta zakończyła się pozytywnie Lekarz przepisał mi dwa środki jeden typowo rozkurczowy, drógi typowo przeciwbólowy: Xefo Rapid oraz Dafalgan Codeine. zalecenia zgodnie z ulotką. 1x2dziennie. Mam nadzieje że komuś się to info przyda :) Ale wujek google to nie lekarz wiec należy udać się do specjalisty pozatym lekarstwa były na receptę :)

Gość poloweczka

Naderwan miesień zebrowy mam juz od 2 lat i nie umie sobie poradzic z bólem tabletki ne dzialaja jestem zalamana lekarze rozkladaja rece a ja cierpie zalozenie biustonosza to potwrona kara jakas dla mnie:( pozatym od paru dni boli mnie cale podbrzusze i dolny tyl plecow i nie jest to raczej kregoslup boli mnie jak jem jak stoje jak siedzie jak leze czujesie tak jak bym puchla to jakas masakra a moj lekarz tweierdzi ze nic mi nie jest zmienic lekarza rodzinnego??? pozdrawaim i zycze duzo drowia

Najpierw lekkie osłabienie i kiepskie samopoczucie. Po ok. 2 dniach pojawił się szybko narastający ból z prawej strony kl. piersiowej - jakbym miał połamane żebra. Ból bardzo silny - umiejscowiony na prawym żebrze na wysokości mostka. Telefon po taksówkę i jazda do szpitala. W szpitalu badania krwi oraz RTG i USG jamy brzusznej nic nie wykazują. Dostaję kroplówkę z środkiem przeciwbólowym i po ok. 4 godz. wypis do domu bez diagnozy, jedynie z zaleceniem wizyty u lek. rodzinnego za 3 dni. Powrót do domu i w miarę bez-bólowe doczekanie (przespanie) końca nocy. Rano nie zważam na zalecenie i idę na wizytę do lekarza rodzinnego. Tutaj podczas badania okazuje się że na prawym boku pojawiły się dwa niewielkie zaczerwienienia. Diagnoza lekarza - półpasiec, który zaatakował nerw międzyżebrowy. Innych charakterystycznych objawów tej choroby nie było, jedynie to niewielkie zaczerwienienie i jedna krosta. Po 2 tyg. leczenia objawy zewnętrzne zniknęły ale ból niestety czasem nadal się pojawia.

Witam. Moje dolegliwości są skutkiem skoku na bangee. W sobotę wieczorem skoczyłam i będąc pod wpływem adrenaliny czułam się dobrze. W niedzielę odczuwałam ból wydawało mi się, że brzucha. W nocy ból był na tyle silny, że z trudem udało mi się zmienić pozycję. Tym razem lokalizacja bólu przeniosła się w okolicę żeber a dokładniej w mostku. Każdy ruch, kaszel, kichnięcie, śmiech to okropny ból. Chirurg wykonał usg i stwierdził oderwanie się mięśni od żeber i z tego tytułu wystąpił duży krwiak w obrębie mięśnia prostego. Jedyne co daje ulgę to chłodzące okłady przeciwbólowe Apap.

Witam. Naderwalem mięsień miedzyzebrowy przy treningu silowym (pękł gryf przy podnoszeniu do klatki i silne szarpniecie). Pierwszy dzień/noc problemy z głębokim wdechem, ból przy poruszaniu ramieniem itd. W nocy nie dało się spać. Lekarz, w UK oni są beznadziejni więc oczywiście tylko tabletki na ból, nic nie dały. Drugi raz do przeciwbólowych doszły rozkurczowe. Dalej średnio. Poszedłem do fizjoterapeutki którą stwierdziła naderwanie mięśnia miedzyzebrowego. Na sesji rozluźnila mięśnie które były niesamowite spięte i jest trochę lepiej. Powiedziała, że nie da rady za dużo zrobić poza stosowaniem maści rozgrzewajacych i lekkim rozciaganiem. Z czasem się zaleczy.

Gość JoshuaDox

Transport bez żadnych zastrzeżeń zwykle przyczyną były zmiany w płucach,czasami problemy z przewodem pokarmowym zgazowane jelita przekrwione, przy dość dużej chodowli przyczyn jest tyle co chorób. Najlepiej to stwierdzić niestety podczas sekcji.Pozdrawiam Alf27