Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pojemność minutowa serca

Gość Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sebastian
Witam, Mam do oprogramowania wzór, za pomocą którego wylicza się CO metodą termodylucji. Wzór ma postać (mniej więcej): CO=(Vi*di*hi*DTi)/(db*hb*całka{profil}), gdzie Vi – objętość wstrzykniętej do krwiobiegu np solanki, di, hi – gęstość oraz ciepło właściwe wstrzykniętej solanki, DTi – różnica temperatury pomiędzy krwią, a wstrzykniętym roztworem, db, hb - gęstość oraz ciepło właściwe krwi całka - profil zmian temperatury, Znam zasady pomiaru tą metoda itd, lecz nie znalazłem danych odnośnie przedziałów (zakresów) poszczególnych zmiennych. W związku z tym mam gorącą prośbę, jeśli ktoś z Szanownych Państwa jest w stanie podać w jakich źródłach książkowych (przeglądnąłem dużo z zakresu kardiologii i hemodynamiki – i nie znalazłem) szukać bądź www gdzie można o tych zagadnieniach poczytać - głównie chodzi mi o przedziały wartości, które mają odzwierciedlenie w praktyce klinicznej, szczególnie czas trwania krzywej tzw. termodylucji, jak również prawidłowe (mieszczące się w normie - te wartości w sumie są mi znane - ale dla pewności) wartości samego CO i/lub wartości CO dla stanów poza normą i oczywiście wartości dla gęstości i ciepła – byłbym bardzo wdzięczny Z góry dziękuje Pozdrawiam Sebastian