Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciśnieniomierz tradycyjny a elektroniczny

Gość GM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 27 lat i historię nadciśnienia w rodzinie. Od pewnego czasu mierzę ćiśnienie ciśnieniomierzem gruszkowym i wszyskto wydaje się być w normie. Zacząłem jednak testować ciśnieniomierz elektroniczny i moje wyniki mnie przeraziły. Porównanie wyników z obu ciśnieniomierzy wygląda tak: Tradycyjny -- 120/90; elektroniczny 150/90 Tradycyjny -- 120/85; elektroniczny 160/85 Tradycyjny -- 140/85; elektroniczny 185/100 Skąd wynikają mogą wynikać tak duże równice? I któremu urządzeniu mam ufać? Macie jakieś doświadczenia?
Każdy elektroniczny nie mierzy dokładnie, natomiast nadają się w zupełności do pomiaru trendu zmian ciśnienia, a o to nam zwykle chodzi. Oczywiście tylko dobre marki i najlepiej naramienne. Ostatnio pojawiły się u nas dobre niemieckie aparaty boso Bosh+Sohn. Naprawdę polecam. Poza tym nie ma niczego trudnego w obsłudze manualnych ciśnieniomierzy *z gruszką*, czyli aneroidowych. Są dużo dokładniejsze.
cześć wszystkim ;) faktycznie różnice pomiędzy pomiarami mogą być spore i jest to nie tylko kwestia jakości ale i kalibracji. Mam nadciśnienie od 20 lat po śmierci klinicznej przy porodzie. Brałam już rozmaite leki ale pomimo regularnego stosowania co jakiś czas jest skok i dreptam do szpitala (ostatnio wczoraj).Co do ciśnieniomierzy to najdokładniejsze są rtęciowe. Ja od lat używam omronowskich obecnie M-4 PLUS z funkcją arytmi.Jestem z niego zadowolona.Zdecydowanie równiesz popieram przedmówców marketowe i nadgarstkowe to trochę zabawki, cena też czasem odzwierciedla jakość. Dla Nas najważniejsza jest kontrola rytmu ciśnienia i niewielkie wachnięcia trzeba uznać za fizjologiczne. Jak skok jest wysoki to tak czy siak lepiej podreptać do lekarza bo nitromint czy captopril mogą pomóc dorażnie. Ale ogólnie to trzeba mnóstwo cierpliwości do tego draństwa!!! Pozdrawiam
Najdokładniejsze są ciśnieniomierze rtęciowe, ale wymagają posługiwania się stetoskopem (metoda osłuchowa), a tego każdy może się nauczyć. Można jej jeszcze ciągle kupić bez problemu. Dlatego masz wybór: dokładnie, ale niewygodnie albo mniej dokładne, ale komfortowe. Zegarowe (tzw. aneroidowe) też są dokładne. Mniejsza dokładność automatów wynika z tego, że mikroprocesor nie jest tak doskonały jak ludzki mózg i stosowana tam metoda oscylometryczna jest metodą statystyczną, tzn. sprawdza się u większości populacji, ale część populacji ma zawsze *przesunięty* wynik.
Gość nanda0011

Witam! Moja mama miała podobny problem. Kupiła jakiś tani ciśnieniomierz i okazał się niewiele wart. Na szczęście trafiliśmy do sklepu, gdzie polecono nam bardzo dobry ciśnieniomierz i aż tak dużo więcej wcale nie kosztował (OMRON M3). Wyjaśniono nam również jaki ciśnieniomierz wskazany jest dla starszych osób i dlaczego. Bardzo dziękuje za fachową pomoc. Wszystkim w Lublinie polecam sklep Medisquad www.medisquad.pl

Często różnice w pomiarach mogą brać się z tego, że źle został ten pomiar dokonany po1 nalezy byc wyciszonym i zrelaxowanym, nie po wysilku, wylaczyc radio lub inne zrodla dzwieku, nie rozmawiac itp, itd po2 lewa reke nalezy oprzec o jakis blat w taki sposob by opaska uciskowa aparatu byla mniejwiecej na wysokosci serca po 3 zachowac odstepy pomiedzy pomiarami; pomiar drugi bezposrednio po poprzednim jest zafalszowany Ja używam ciśnieniomerza Pro Check o ten mi chodzi http://cislog.istore.pl/pl/router/find?routesubject=pro-check-uamoxb-h-polautomatyczny-naramienny-cisnieniomierz-krwi) wg tych instrukcji i wyniki są podobne do odczytu z ciśnieniomierza gruszkowego.

Gość pacjent1

Witam . Przypadkiem tutaj wszedłem, ponieważ dużo czytam o cisnieniu. Ja osobiście posiadałem różne modele, ale od jakiegoś czasu posiadam ciśnieniomierz firmy Microlife. Mam już rok i ma taką funkcję MAM, czyli trzykrotnego pomiaru - bardzo to ciekawe. Obecnie o tym czytam więcej, ale stale odwiedzam strony światowe i wyczytałem, iż Microlife ma teraz ciśnieniomierz, który wykrywa migotanie przedsionków. Warto poczytać przed zakupem

Polecam ciśnieniomierz nadgarstkowy Microlife BP 3BU1-5 Umożliwia szybki i wiarygodny pomiar ciśnienia skurczowego i rozkurczowego krwi, jak również częstotliwości tętna. http://klima-sklep.pl/cisnieniomierze-automatyczne/201-cisnieniomierz-nadgarstkowy-microlife-bp-3bu1-5.html

Gość JACEK1534

Do Użytkownika GM. Na wstępie chciałbym nadmienić, że nie jestem lekarzem ani pracownikiem firmy produkującej jakikolwiek sprzęt medyczny. Mogą występować różnice pomiarów choćby z tego względu, że ciśnienie krwi ciągle się zmienia. Ponadto Użytkownik nie napisał w jakich odstępach czasu dokonywał poszczególnych pomiarów porównawczych pomiędzy aparatem tradycyjnym a elektronicznym. Z tego, co wiem, pomiędzy jednym a drugim pomiarem ciśnienia krwi powinno odczekać się około 10 - 15 minut. Ja niezbyt często mierzę sobie ciśnienie, więc nie mogę się wypowiadać na temat poprawności pomiarów przez aparaty elektroniczne czy tradycyjne, który jest lepszy czy gorszy. Nie chcę, aby ktokolwiek pomyślał sobie, że popieram firmę OMRON i jej produkty. Ja nie posiadam aparatu firmy OMRON, a każde wskazanie ciśnieniomierza traktuję jako orientacyjne. Pozdrawiam, Jacek L

Żona niedawno postanowiła kupić ciśnieniomierz i padło na Simple Sanity. To raczej z myślą o mnie zamawiała, bo mam problemy z nadciśnieniem. Używa się go bardzo dobrze, pomiar nie trwa długo, a wszystko działa na 4 bateriach, które całkiem długo potrafią wytrzymać.

Mam taki model jak ciśnieniomierz easy med. Naramienny, automatyczny, z szybką informacją zwrotną. Od razu jest też funkcja wykrywania arytmii. Duża pamięć, można sobie porównać jak się zmieniały wyniki na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu pomiarów.

Można za całkiem niezłe pieniądze kupić ciśnieniomierz marki Geratherm – Desktop. Ja za niego dałem coś koło 150 zł z groszem. Gwarancję mam na 5 lat wystawioną, w pamięci zapisuje ponad osiemdziesiąt wyników, jest testowany klinicznie, także wyniki jakie podaje są zgodne z prawdą.

Porządne rzeczy do mierzenia ciśnienia robi niemiecki Geratherm. Wiem, że sporo ich urządzeń jest używanych w szpitalach, czy przychodniach. Ja zainwestowałem w model do mierzenia ciśnienia i wykrywania arytmii easy med. Jeden z prostszych ciśnieniomierzy jakie mają, ale i tak ma wiele przydatnych funkcji, choćby zapamiętuje wyniki w formie 3x30 więc nadaje się do korzystania przez kilka osób – zdecydowanie sprzęt rodzinny.

Dobrych ciśnieniomierzy za nieduże pieniądze można trochę znaleźć. Ja używam EasyMed. Dobre, rodzinne rozwiązanie, ma w pamięci 3 x 30 pomiarów więc w sam raz jak kilka osób korzysta. Szybki pomiar, wyświetlacz jest na tyle duży że nie muszę przez lupę zaglądać na wynik. Poza tym fajną opcją jest tutaj informacja poprzez kolor wyświetlacza – zielony czyli wszystko gitara, żółty, czyli warto by się przebadać i czerwony – już na pewno trzeba iść do lekarza.

Gość Kamilek44

Mi się fajnie mierzy kontroluje ciśnienie urządzeniem SmartCardio. Marka Sanity, także polska firma, nie jest to podrabiany quasi medyczny sprzęt gdzieś ze wschodu. Wykrywa arytmię, ma duży czytelny wyświetlacz LCD, także nawet jak jest ciemniej w mieszkaniu to wszystko dokładnie widać.

Gość Marek667

Ja zainwestowałem w ciśnieniomierz naramienny Active Control Plus. Warto pomyśleć o czymś takim, bo się dość szybko zwraca. Nie trzeba tutaj baterii wymieniać bo zamiast nich jest akumulator litowo jonowy czyli taki jak choćby w telefonach chyba. Można ładować przez USB, co dla mnie jest dużym ułatwieniem.

Kupiłem parę dni temu ciśnieniomierz dla taty, ale jeszcze nie zdążyłem mu go dać, bo to ma być na prezent urodzinowy. Model nazywa się Senior Sanity i tak na pierwszy rzut oka wygląda okej. Ja już rozpakowałem, sprawdziłem jak działa i wyszło mi ciśnienie książkowe, więc raczej mierzy dokładnie.