Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziedziczenie chorób serca w linii męskiej

Dox

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewne pytanie dotyczące dziedziczności. Ponieważ, w linii męskiej ze strony matki większość mężczyzn umierało na serce w młodym wieku. Z tą chorobą jest o tyle dziwnie że nikt nie wie co to jest, gdyż wszystkie badania wychodzą niby dobrze. Mojego dziadka leczono na padaczke bo stwierdzili że to przyczyna zawrotów głowy i omdleń. I choć był pod stałą opieką lekarza (lekarz+leki), to i tak zasłabł i o mało nie umarł, od razu wszczepiali mu rozrusznik i się dziwili że jeszcze go nie ma bo tak pracuje jego serce,i się pukali w czoło kto i dlaczego go leczy na padaczke, teraz o dziwo serce pracuje bez rozrusznika który jest że tak powiem tylko dodatkiem i wszystko jest niby dobrze. Mam w związku z tym pytanie jakie jest prawdopodobieństwo zagrożenia że również mam taką chorobę, ostatnio lekarz domowy wysłuchał u mnie jakieś szmery na echu nic niby nie wyszło. znaczy lekarka coś wysłuchała ale stwierdziła że to minimalna niedomykalność choć jak ją próbowała znaleźć to nie mogła i mówiła że to dziwne bo im mniejsza niedomykalność to szum powinien być głośniejszy , w końcu po zastanowieniu się wpisała na karcie że wszystko jest w porządku bo stwierdziła że nie będzie nic wpisywać na wyrost. Muszę przyznać że czasami mnie zaboli w klatce piersiowej ale nie umiem dokładnie umiejscowić tego bólu więc nie wiem czy to serce czy nie, a zdarza się że czuję się jakbym był lekko pijany, minimalnie mi się kręci w głowie i rozmazują litery... dziwne to wszystko jest i nie wiem co mam z tym zrobić. Nie wiem czy jestem w grupie ryzyka czy nie...
zrób sobie echo serca.Tylko dowiedz się gdzie mają dobre nowoczesne aparaty,bo niektórzy maja stare o słabej rozdzielczości i małych wad nimi nie wykryją,bo niedokładnie widać.I badanie z podłączonym Holterem rejestrującym pracę serca przez 24 godziny.Badanie wysiłkowe na bieżni.Wszystko będzie wiadomo.I nie stresuj się na zapas.Wystarczy wyjaśnić sprawę.
Holtery oba już miałem, nie pamiętam który do czego był ale 2 różne, chyba wszystko było ok bo nic lekarka na echu nie mówiła, mam jednak mierzyć teraz ciśnienie i iść do niej bo pół roku już minie od badań, w sumie termin mam na jutro ale boję się że znowu mi powie ze wszystko ok a wcale nie wydaje mi się żeby wszystko było tak zajebiście, nie wiem może powinienem jej powiedzieć że jestem wnukiem dziadka, w końcu pisała o jego przypadku prace doktorancką, więc może by mnie wtedy potraktowała trochę inaczej, porównała przypadki itp...sam nie wiem może masz racje i martwię się na zapas.
..,,boję się ,że znowu mi powie,że wszystko ok...**---- co ty gadasz,chłopie? To chyba dobrze,że OK ! Powinieneś się cieszyć.Ale o dziadku jej powiedz przed badaniem.Wydaje mi się ,że jesteś przewrażliwiony.A szmery w sercu moga czasem być jakiś czas po grypie ,anginie lub innej infekcji.Jak jutro będzie Ok,tzn. ,że wszystko gra.Aby serce ci długo służyło,dbaj o nie,nie pal, nie pij,czasem skontroluj ciśnienie ,cholesterol, ruszaj się i prawidłowo odżywiaj.No i zachowaj spokój,pij herbatę z głogu z dziką różą.Wieczorem weż pół szklanki zimnej gotowanej wody ,dodaj łyżeczkę dobrego miodu i niech stoi do rana.Rano zamieszaj i wypij na czczo.Miód zawiera mikroelementy i witaminy korzystne dla serca.Pozdro.I nie panikuj,