Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie tętno i senność u nastolatka

Chory

Rekomendowane odpowiedzi

NIe sądzę żeby siłownia była powodem niskiego tętna. No chyba że zaczołeś brać jakieś sterydy ? Ćwiczenia rekreacyjne zawsze są dobre dla zdrowia , chyba że kłopoty zdrowotne sa oż tak duże ze lekarz zabroni. NIe jednak by w Twoim przypadku tak było. Skonsultuj sie z dobrym lekarzem o on Ci odpowie na dręczące CIe pytanie. Napewno nic powaznego Ci nie jest . Ja mam niskie tętno , ale to przez tabletki na nadciśnienie. Na ulotce jest napisane że istnieje możliwośc bradykardii. Głowa do góry :)
Mimo wszystko ja jestem przeciwnikiem chodzenia na siłownię ale nie jestem przeciwnikiem ruchu np.bieganie, rower ,narty,łyżwy,chodzenie do szkoły pieszo( Chory ma 16 lat). Siłownia stwarza bardzo często pokusy do brania różnych preparatów ,,niby,, pro zdrowotnych a skutek jest niestety na ogół odwrotny do zamierzonego celu czyli poprawienia kondycji organizmu. Siłownia jest przecież zamkniętym pomieszczeniem ,bez świeżego powietrza i to dla mnie nie jest dobre. Chory używaj ruchu na świeżym powietrzu a Twoje tętno wróci do normy bez wizyty u kardiologa.
Niczego nie biore. Jedyne co zmienilem od tamtego czasu to zmienila sie dieta zrobiona specjalnie do cwiczen. Prawda jest ze malo przebywam na dworzu, duzo czasu ,szczegolnie w zime spedzam przed komputerem. Do lekarza wybiore sie dopiero po feriach jak uzyskam odpowiedz to napisze co mi powiedzial.
Siłownia to nic złego ale dobrą dietę może ustalić Ci dietetyk a nie jakiś pseudo trener (bo wielu takich) lub co gorsze kolega Ci podpowie. Poza tym jak spędzasz większośc czasu przed kompem zamiast np na nartach lub grając w hokeja , to nie dziw się że możesz mieć problemy zdrowotne. Ja mam 36 lat i pamiętam jak będoc w Twoim wieku zimą graliśmy z kolegami w hokeja lub na górkę chodziliśmy. Do kompów wtedy nie było tak dostępu i dobrze. Teraz dzieci za dużo czasu spędzają przed kompem.
Siłowni też można z głową używać ale niestety większość samców ;) używa jej nie do trzymania formy ale do tzw. pakowania. A to już nie ma nic wspólnego ze zdrowym trybem życia. Bo ogólnie żadne ćwiczenia siłowe nie dą dobre dla zdrowia. To jak by samochodem ciągnąć ciężką przyczepe i liczyć że pozwoli to utrzymać silnik w doskonałym stanie.
I ci sportowcy im bardziej wysilają swoje ciało tym w przyszłości narażają się na zwyrodnienia stawów, przerost komory serca, bradykardie i wiele innych. Wszystko jest dla ludzi ? Cianek też ? :) Niestety ale nasze ciała są ograniczone i jeśli ktoś chce byś super silny czy super wytrzymały to oczywiście może to osiągnąć ale będzie to kosztem zdrowia. Utrzymywać kondycje to jedno a robić się na pakera to co innego.