Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Walka z samym sobą przy nerwicy

czarnulka28x

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem zaczął się jakieś 2 miesiące temu wtedy jeszcze była nie świadoma tego że to jest nerwica lękowa bo zaczęło się niewinnie od bardzo dużego bólu zęba a że ja jestem osobą bardzo strasznie panikującą pod każdym względem wiec pomyślałam ze i nawet od tego można umrze bo i takie przypadki były. Następnego dnia nieświadoma niczego dopadło mnie cała zdrętwiałam , ciężki oddech mrowienie całego ciała wiec panika jeszcze większa ze względu ze byłam sama w domu z 2 moich małych dzieci . Byłam przerażona nie wiedziałam co się dzieje czy to zawał czy co??!! Sama wezwałam pogotowie ; pani która przyjmowała zgłoszenie pytała co się dzieje opisując jej wszystko stwierdziła ze nerwica i ze powinnam jakiś środek uspokajający (którego i tak nie posiadałam w swojej apteczce) wiec nadal nalegałam by ktoś przyjechał . Kiedy zjawiło się pogotowie mówią to samo nerwica dali relanium i pojechali ale po chwili znowu to wracało . Wiec pojechałam do lekarza rodzinnego który dał skierowania na badania i lek uspokajający. Myślałam ze zdenerwowałam się tym zębem wezmę tabletki i pomoże jednak nie!! Pojechałam znowu do rodzinnego wiec dostałam Afobam0,25 i na początku pomagało i było ok przez jakieś 2 tygodnie i znowu to samo . Wiec szukałam w internecie jakiejkolwiek odpowiedzi na to co mi jest i zrozumiałam pewne fakty i diagnoza była prosta. W miedzy czasie okazało się ze mam podwyższone wyniki które robiłam na tarczyce . Znowu kolejne pytanie co ma tarczyca wspólnego z depresja okazało sie ze ma . Bo chodzi o hormony i teraz jest kolejny problem który połączyłam z moim stanem od 3 lat używam antykoncepcji w postaci zastrzyków kiedy się na nie decydowałam uważnie czytałam ulotkę to była długa lista bardzo długa skutków ubocznych a jednym najważniejszym punktem było ze jeśli się wpadnie w stan depresji to będzie cały czas ale wtedy nie miało to dla mnie znaczenia . Wszyscy mówią ze to przez te zastrzyki ale żaden specjalista tego nie potwierdził . Moja lekarka przepisała mi lek o nazwie Asertin50 by ograniczyc branie Abofamu . Wiec zgodziałam sie i wziełam az 1 tabletke po której przeczytałam na necie o skutkach ubocznych i o tym jak sie ludzie czuja po niej ulotka tez była tragiczna i niestety zaczeły sie bóle głowy nie mogłam wstac z łózka o własnych siłach trwało to prawie 2 tygodnie moje lęki sie nasiliły byłam tak przerazona ze w torebce trzymałam ulotki od tabletek w razie gdyby cos mi sie stało . Odstawiłam i poszłam znowu do mojej doktórki i zwiekszyła mi dawke Abofamu 0,50 i narazie jest ok . Lekarz mi tłumaczył ze zle robiłam czytajac ulotke bo ja sama w sobie szukałam skutków ubocznych których zapewne nie było wiec poradziła mi zebym zgłosiła sie do psychiatry bo ona nie ma az takiej wiedzy na ten temat by mi pomóc. Za 2 tygodnie mam wizyte i wierze ze w to ze wkoncu ktoś mi pomoze bo ja dopiero niedawno zrozumiałam o co tak naprawde chodzi w tej chorobie ze musze walczyc sama ze soba , ale to nie takie proste ! mam trójke wspaniałych dzieci 8 lat ,7 lat i 4 latka sa zalezne odemnie nie podjełam pracy by poswiecic sie dzieciom i napewno sie nie poddam zrobie wszystko by móc normalnie jak wczesniej funkcjonowac!!
czarnulka, nie napisałaś czy leczysz się u endokrynologa. musisz leczyć tarczycę, która może być powodem twoich problemów. nie ma sensu brać w tej chwili abofamu. zastanawia mnie z jaką łatwością lekarze rodzinni przypisują leki o tak dużych skutkach ubocznych, przecież to nie witaminy... leczenie u psychiatry zostaw na póżniej, leki psychotropowe tylko złagodzą objawy a nie usuną przyczyny. najpierw idź do dobrego endokrynologa. pozdrawiam.