Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Koronarografia i lęk przed zabiegami

Vanessa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wyznaczony termin koronarografii w szpitalu na ul.Szkolnej w Poznaniu. Rozmawiałam ze znajomymi którzy to już przeszli i wszyscy mówią że to nic strasznego.Ale ze mną jest zupełnie inny problem natury psychicznej, który jest niezależny odemnie. Panicznie boję się wszelkich zabiegów , nie mogę być świadoma że coś się ze mną dzieje i że coś czuję, wkłucia, przepychania,rozpierania w żyłach ,uczucie ciepła, grzebania w moim wnętrzu. Dlatego chciałabym mieć znieczulenie ogólne. W szpitalu powiedzieli że w przypadku dorosłych nie stosują narkozy a kiedy tłumaczyłam jakie mam problemy natury psychicznej to tylko dziwnie na mnie patrzą i wzruszają ramionami. Ja po prostu znam siebie i wiem że dostanę ataku histerii i ucieknę w trakcie badania. Mam też klaustrofobię , może to wynika z tego. Czy to takie trudne zrozumieć lekarzom z jakiego powodu tak się panicznie boję? Bo nie usłyszałam informacji że znieczulenia ogólnego nie można zastosować z przyczyn medycznych. Jeśli tak to zrezygnuję z tego badania. Czy ktoś z Was miał może koronarografię w narkozie ? Odpiszcie proszę, to bardzo ważne dla mie.