Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciąża po operacji przecieków międzykomorowych i międzyprzedsionkowych

Gość Wadus

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc! Mam kilka pytan odnosnie zachodzenia w ciaze po operacji serca wiek 30 lat. Operacja byla wykonana w Lodzi Zona miala wtedy 13 lat i byly to przecieki miedzykomorowe i miedzyprzedsionkowe. Jak do tej pory udalo mi sie dowiedziec, ze ciaza moze zmienic cisnienie krwi kobiety i obciazyc tym samym serce. Poza tym sam porod z racji ze to byloby pierwsze dziecko moze byc bardzo obciazajacy kobiete. na co trzeba szczegolnie zwrocic uwage? Kardiolog stwietrdzil ze nie widzi przeciwskazan w obecnym stanie. Ale wolimy z zona dmuchac na zimne i dobrze sie przygotowac. Zona ma tez problem z oddychaniem czasami jakby brakuje jej tchu. Pozatym nie zauwazylem niczego niepokojacego. prosze poradzcie troche bo od lekarzy trudno cos wyciagnac. tymbardziej, ze nie mieszkamy w Polsce. A tutejsi lekarze ... No comments.
Witam ja mam wade jak narazie w dalszym ciagu.Tak jak twoja zona kiedys tak ja do dzis mam przeciekmiedzyprzedsionkowy.Mam czworo dzieci.Ciaze znosilam bardzo dobrze.Znam kilka osob ktore rodzily jeszcze przed zamknieciem ubytku.Mysle ze jesli wada zostala skorygowana to napewno lepiej jest rodzic po niz przed.Znam tez osobe ktora miala zamkniety ubytek w wieku 10 lat i bez zadnych problemow urodzila dwuch synow a do tego pali jak parowoz.Jesli chcesz porozmawiac z innymi osobami to wejdz na forum www.sercedziecka.org.pl i tam porozmawiaj.Jest tam watek wlasnie na ten temat opisany w tytule dorosli z wada serca.Pozdrawiam.
Jescze jedno mi przyszlo do glowy podobno po porodzie osobom z chorym sercem podaje sie profilaktycznie antybiotyk zabezpieczajacy przed paciorkowcami, ktore moglyby byc niebezpieczne dla osob z operowanym sercem. Czy oznacza to, ze kobieta nie moze karmic w tym czasie piersia?
Porozmawiaj o tym z lekarzem.Ja jestem przed zamknieciem a wtedy kiedy bylam wciazy nikt nie wiedzial o wadzie i ja nic nie dostawalam. Teraz jednak kiedy wiem o wadzie musze prowadzic profilaktyke zapalenia wsierdzia czyli przed zabiegiem gdzie jest katakt z krwia musze przyjac antybiotyk.Czytalam tu na forum ze taka profilaktyke prowadzi sie do roku po zamknieciu.Poszukaj inne watki na ten temat.A czy twoja zona miala zamkniete przez klatke czy przez tetnice udowa?
Gość stracatella
Przez rok po zabiegu nie należy zachodzić w ciażę, ponieważ bierze się leki przeciwkrzepliwe oraz z powodu promieni RTG w czasie operacji. Po roku nie ma przeciwskazań przy zamknięciu PFO, przy pozostałych przeciekach międzyprzedsionkowych zaleznie od szkód jakie sprawił przeciek. Przy komorowym nie wiem - ale to poważniejsza rzecz. Jeśli lekarz twierdzi ze nie ma przeciwskazań to najrozsądniej go posłuchać, wie napewno lepiej niż nas opentańców kardiologicznych zylion. pozdrawiam
dziekuje za odpowiedzi, Zona miala operacje juz spory czas temu (bedzie z kilkanascie lat). Miala rozcinana klatke piersiowa a jaki sposob operacji to nie mam pojecia? Coz postaram, z tego co mowicie w nioskuje, ze nie ma sie co obawiac az tak bardzo zachodzenia w ciaze. Ale widze, ze napewno wtedy powinnismy sie skontaktowac z dobrym lekarzem kardiologiem. Mam namiary na lekarza P. Dr Danute Polak-Slabeszewska przylatuje co 2 tygodnie. Z tego co mi wiadomo pracuje tez w Lodzi moze ktos o niej slyszal? Jedyny problem to cala dokumentacja przebiegu choroby i zabiegu zaginela w szpitalu w Lodzi. Tam wlasnie miala zona operacje w dziecinstiwe. Wiec na chwile obecna tylko wiem, ze byly to przecieki miedzykomorowe i miedzyprzedsionkowe, i po otwarciu serca okazalo sie ze bylo ich wiecej wszystkie zostaly pozatykane, i jakis rok temu wyslalem zone do kardiolaga, ktory kiedys ja prowadzil na badanie i wyszlo, ze wszystko w porzadku tylko cos tam jedno sie zmienilo ale lekarz nie uwarzal tego za jakis wielki problem, chodzi o jakis ruch zwrotny czy cos takiego. Postaram sie dokladnie dowiedziec pozniej to Wam napisze. Pozdrawiam
Na pewno żona powinna być pod stałą opieką kardiologa i ginekologa, który ma dwoświadczenie w prowadzeniu takich pacjentek. Zresztą warto pomyslec o kardiologu doświadczonym w leczeniu dorosłych osób z wrodzonymi wadami serca, bo mogą wystapić odległe komplikacje pooperacyjne, np. nadciśnienie płucne, czy inne.Lepiej sie regularnie badać pod tym kątem. Poza tym zapraszam żone i Ciebie na forum Fundacji Serce Dziecka (www.forum.sercedziecka.org.pl), tak jak anetas :-) Tam są kobiety z WWS, które rodziły. Pozdrawiam