Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaburzenia widzenia, falowanie, drżenie i migotanie obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kensiiii

Witam, mam 15 lat i od prawie 2 lat odczuwam nasilanie się śniegu optycznego... Nasilanie się zauważyłem odkąd zacząłem uprawiać sport i nie wiem czy ma to z tym jakiś związek. Obecnie jestem umówiony do lekarza który ma mi dać skierowanie do neurologa. Oprócz śniegu optycznego widzę tak zwane *pulsowanie* różnych przedmiotów gdy patrzę w jeden punkt. Mało tego, gdy patrzę w dzień na niebo widzę mnóstwo niebieskich jasnych kropek które migają i się ruszają w niewielkich odległościach. Jeśli macie jakieś rady to proszę o odpowiedź... z góry dziękuje.

Ja również się dołączam. Okulista OK, neurolog (EEG) OK, jedynie w polu widzenia jakieś ubytki. Kilka razy miałam ataki migreny z aurą - pulsujące zygzaki, ból. Mam astygmatyzm i od kiedy sięgam pamięcią - męty, mroczki, błyski i śnieg optyczny. Od paru miesięcy szumy uszne i zaburzenia równowagi. Falowanie, drganie obrazu prawie codziennie - zwłaszcza, jak patrzę na tapetę w pionowe pasy. Noc jest dla mnie wybawieniem. Lepiej widzę, ba - nawet ostro. Nic nie drga. Mam jakąś fotofobię chyba. Poza innymi fobiami i lękami.

Długa szukałam forum o tej tematyce, od 3 miesiecy borykam się z zaburzeniami wzroku, na początku był mocny ból glowy od dołu aż po czoło, drętwienie karku, ból zatok, po czasie doszło tak jakby ściąganie w lewo czyli gdy siedze lub chodze wydaje mi się zę ściąga mnie w lewo, no i oczy, pulsowanie wzroku, falowanie podłogi i jak patrze na klawiaturę lub na linijki które czytam lub pisze to jedna przesuwa sie w prawo druga w lewo. Ściąganie w lewo niby przechodzi ale ten wzrok nadal nie daje mi spokoju. Dodam ze te objawy przyszły po wielkim stresie. Byłam w szpitalu na neurologi miałam badania krwi cholesterol, tarczyca itp sa dobre mocz również, i miałam robiony rezonans głowy z kontrastem który pokazał że mam zatokę prawą nieco węższą niż lewą ale kekarz nawet nie podjął tematu, reszta ok. Poradzcie cos gdzie mam się udac co zbadać, wzrok miałam badany 2 lata temu i było ok, dodam ze pracuje 8 h przy biurku praca. Prosze o pomoc.

Mam podobnie o ile menty i śnieg wydaje mi się ze jest standardem tylko kiedy nie jesteśmy znerwicowani permanentnie nie skupiamy się na *objawach* i takich nie doskonałości wówczas nie zauważamy. Mi drgają linie nie zawsze ale jak przesuwam wzrok po jakimś wzorze linie białe-czarne albo mam taki jeden dywan na którym to drganie widzę poza tym na monitorze lub na płaskiej powierzchni w określonej odległości - czasami ten sam wzorek mi drga a czasami nie widzę tego? Mam wadę wzroku -0.5 i -0.25 oraz cylinder w jednym oku 90 cokolwiek to znaczy? Nie mam jeszcze okularów więc nie wiem czy wówczas obraz by mi nie drgał. Pytanie do wszystkich drgających dużo spędzacie czasu przed monitorem?

Może to moje pobożne życzenie - ale zauważyłem sam po sobie i po wielu podobnych wpisach na różnych forach że osoby szukają wielu przyczyn a nikt nigdy nie zwrócił uwagi na to że prawie każdy wcześniej czy później wspominał że siedzi przede kompem a z reguły była mowa o kilku godzinach dziennie! (zupełnie pomijając ten fakt w swych poszukiwaniach) - sam tak siedzę bo to moja praca. A monitor lcd który *mruga* nam w oczy z zadaną częstotliwością w dodatku z nierównomiernym podświetleniem plus sztuczne światło najczęściej jeszcze bardziej jebiące jarzeniówki to wież mi nic zdrowego. Trzeba się przebadać - ale jak nic nie wychodzi to taki monitor plus nerwica robi swoje ...

Tak też mnie to denerwuje i niepokoi przez co jeszcze bardziej się denerwuje (błędne koło). Też mi to przeszkadza w pracy przez co nie mogę przestać zwracać uwagi na to i dlatego mi to pewnie nie przechodzi. Ale podstawa to się przebadać u neurologa, okulisty, kardiologa - psychiatra to może też niezły pomysł na te nerwy.

Neurologa mam za sobą, lezałam w szpitalu tydzien na neurologi, miałam rezonans zrobiony z glową wszystko ok, mam skierowanie do laryngologa, no i okulista chyba mnie czeka prywatnie bo na fundusz to co najmniej 6 miesięcy cię czeka, masakra :/ tak jeszcze sobie myślę ze może te objawy sa od kręgosłupa? popatrz na ten artykuł ---> http://m.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/kregoslup/kregoslup-przyczyna-zawrotow-glowy-bolu-serca-i-dretwienia-nog_35735.html ja mam lekką skolioze w lewo odcinka lędźwiowego ale ortopeda powiedział zę to jest takie znikome ż enie wymaga leczenia, ale może warto zrobić rtg kręgosłupa szyjnego? Pozdrawiam.

Dzięki za info właśnie to mi zlecił mój neurolog :) ale jeszcze nie widział wyników więc nie mogę się odnieść czy u mnie to ma związek z kręgosłupem. Ale praca siedząca także ma na niego wpływ więc nie wykluczam : - choć moja nerwica nie podpowiadała mi że to od kręgosłupa ...

Witajcie Sadze ze podstawa tego typu objawow jest duzy stres po ktorym zaczynamy dostrzegac problem a pozniej zwracanie ciaglej uwagi na to jak widzimy i poglebianie nerwicy z tym zwiazanej . Tez pracowalem duzo przy pc mialem miesiac wakacji wiec postanowilem odpoczac pojawil sie jakis duzy stres pozniej nagle zaczalem dostrzegac sniezenie obrazu i sie zaczelo ciagly niepokoj o oczy i takie bledne kolo co mi przejdzie i nie zwracam uwagi potem jakas nagla mysl ze gorzej widze- dlaczego i od nowa ... nie jest fajnie..

Brakowało mi słów żeby tak opisać tą spirale jak to zrobił NERG. Hhihih ale i tak zaraz mam wkrętkę że tylko się tak oszukuję a problem faktycznie jest i na coś choruje... i to jest nie fajne :| Z tego miejsca pozdrowienia dla wszystkich Hipohodryków - bo dziś własnie patrze jest dzień hipohodryka! To już nawet dzień taki wymyślili - jak fajnie ;) ktoś wie kiedy jest dzień nerwicowca czy coś?

Oj chłopaki żebyście mieli rację ze to od nerwów, że to nie jest *nic poważnego* :( ja dziś gorzej się czuje niestety :( JAŚKO co z wynikami prześwietlenie odcinka szyjnego? masz juz wyniki? Chłopaki a co powiecie na wizytę u leryngologa? Zawsze miałam problemy z zatokami moze to jest powód tych moich zaburzeń wzrokowych? Pozdrówka :)

Hej, jest tu kto jeszcze? :) Ja dziś była u Laryngologa, mam skrzywiona przegrodę nosową i przerośnięte małżowiny w nosie :/ dostałam skierowanie na Tomografie zatok przynosowych, i kropelki do nosa ale z zastrzeżeniem że dopiero jak mnie okulista zbada i stwierdzi ze ok to moge je brać, czyli dopiero za tydzien mam okuliste ciekawe co on powie. Druga sprawa jest taka, byłam w szpitalu na neurologi co pisałam wcześniej, i okazuje się ze ten rezonans miałam tylko mózgu a nie zatok, masakra i w sumie wypisali mnie ze szpitala bez żadnej diagnozy i bez wyjasnienia objawów! Ja tego nie kumam, dlaczego mi nie zrobili zadnych dodatkowych badań jak np ten tomograf zatok już w tym szpitalu? przeciez mówiłam ze często mam bóle zatok itd!!! Podzwoniłamd zis po szpitalach i różnych klinikach i na Tomograf czeka się minimum 3 miesiace! No nic nie zrobie trzeba czekać, a kasy mi szkoda na prywatne badanie! Odezwijcie się co tam u Was?

Hej no to trzymam kciuki - myślisz ze takie dziwne fazy z oczami to od zatok.Ja mam kumpla co ma problem zatokami poważny to mu wzrok mglą zaszedł raczej nie było opcji o jakiś drganiach, mentach, śniegu i iskrzeniach czy błyskach?Jak by się okazało że coś tam z tym jest związane to pisz ja na pewno dam info o swoich diagnozach jak będę coś miał pozdrawiam p.s - raczej tu zaglądam kontrolnie bez pisania - jak co to pisz śmiało ...

Witam Po pojawieniu sie sniegu optycznego praktycznie od razu udalem sie na pogotowie o dziwo przebadano mnie bardzo rzetelnie diagnoza jest pan zdrowy snieg to juz polepopisu dla neurologa ( ja mam snieg po migrenie z aura) niestety watpie by zatoki mialy jakis wplyw na to ale kto wie . Napewno sie nakrecasz ja mam tak niestety ciagle ( zaczynam doszukiwac sie bledow lekarskich ) jutro ide do psychiatry mam nadzieje ze mnie naprostuje a do innego okulisty napewno tez sie wybiore bo moze jednak cos przeoczyl okulista . Pozdrawiam do uslyszenia

Witam wiec łączy nas jedno moi mili - wszyscy mamy stres z tendencją do *nakręcania się* oraz myślami prześladowczymi a może jednak coś przeoczyli. Nerwica lekowa jak nic a więc stan w którym mózg do końca nie pracuje normalnie od strony nazwijmy to chemicznej (bo nie jest to choroba psychiatryczna) plus do tego może hipochondria i mała wada wzroku (u mnie astygmatyzm też) oczy i zmysły dostają po du..e Ale badać się trzeba mimo iż irytuje mnie że w zasadzie muszę odpłatnie do prywaciarzy latać. pozdrawiam

Hej wszystkim.. mam podobne objawy do wymienionych wyżej.. wzrokowe: falowanie, miganie, rozjezdzanie sie obrazu jak to ktoś ujął, piszczenie w uchu. wszystko to u mnie pogłebiało się na przestrzeni lat po okazjonalnym zażywaniu narkotyków (marihuana, amfetamina, psychodeliki). Po KAŻDYM czułem pogorszenie się tych objawów przez krótki okres czasu + z roku na rok stopniowe, ale trwałe pogłębianie się ich. Wcześniej tego nie zauważałem, ale wydaję mi się, że to *zaburzenie* wpłynęło również na moje myślenie. praktycznie nie mogę się dogadać/myśleć prawidłowo.. od paru miesięcy. Problemy z myśleniem pogarszają się drastycznie po wypiciu czegokolwiek z kofeiną nawet jednej herbaty, szkalnki alkohou, wdychaniu dymu papierosów, a nawet wzięciu leków nootropowych, L-theaniny czy Omega 3 w postaci oleju lnianego lub sfermentowanego tranu (wierzcie lub nie) - tak jakby wszystko co wpływa jakoś na mózg/podnosi jego aktywność, rozbudzało też hmm tą część móżgu odpowiedzialną za te zaburzenia. Obecnie prowadzę życie bez jakichkolwiek używek i przestałem narzekać odnośnie ich braku. Jeśli macie takie objawy i czujecie, że jakiekolwiek narkotyki mają na Was taki wpływ proponuję się na prawdę zastanowić nad wszelkimi używkami, bo ja w tym momencie, żałuję, że nie skończyłem z nimi pare lat temu, kiedy jeszcze moje życie nie było koszmarem. Wciąż szukam czegoś co mogło by mi pomóc. Obecnie skupiam się na dietach, które regulują poziom neuroprzekażników - czytałem, że dużo problemów bierze się z ich nierównowagi. Skupiam się też na dostarczaniu wszelkich potrzebnych związków odżywczych + uprawianiu sportu codziennie.. po paru tygodniach nie widzę żadnej poprawy. Gdybyście wiedzieli jak temu zaradzić, chcieli się przyłączyć do poszukiwań i powymieniać pomysły proszę o kontakt onelovez@wp.pl

BBB - jaka to dieta regulująca neuroprzekaźniki? Uczyłam się o tym na studiach, więc wiem który neuroprzekaźnik z czego *powstaje* itp, jednak chciałam zapytać co konkretnie czytasz? Zerknęłam w google ale nie znalazłam nic konkretnego :) A z chęcią bym poczytała. PS. Oczywiście tak jak Wy mam problem ze wzrokiem, ciężko mi to opisać, trochę zawroty głowy, a trochę taki *niestabilny* obraz, wydaje mi się że nikt nie rozumie co to znaczy, gdy komuś opowiadam :) Pozdrawiam Was i życzę, żeby się nam polepszyło :)

Gość Memento mori

Czy ktoś z was wyleczył ten uciążliwy objaw? Mam ten sam problem. Miesiąc po laserowaniu siatkówki jednego oka i pewnych okulistycznych perypetiach, mój obraz zaczął drgać, mam wrażenie, że jest niestabilny, czuję się tak jakbym patrzyła przez ognisko. Ciężko to opisać.. Nie jest to problem okulistyczny, ponieważ występuję w obydwu oczach jednocześnie. Nasila się po wypiciu kawy, stresie.. Czy migrena może być stała? Dodatkowo USG Dopplera pokazało problem z kręgosłupem szyjnym (niewielkie modelowanie tętnicy spowodowane przez zmiany kręgosłupa szyjnego). Na wizytę do neurologa muszę poczekać kilka miesięcy, a nikt prywatnie nie zrobi mi rtg kręgosłupa bez skierowania od specjalisty. Nie mam już pomysłu, co z tym dalej robić i do kogo się udać:/ Jestem osobą kochającą życie, a obecny stan rzeczy utrudnia mi funkcjonowanie.

MEMENTO MORI wież co też mam problem z kręgosłupem szyjnym i nerwami - do neurologa nawet prywatnego też czekam ... ze strony okulistycznej podobno nic się nie dzieje ale zapraszamy za 3 miesiące na wizytę kontrolną ... i tak to wygląda słyszałem o ozdrowieńcach że przechodziły ludziom różne problemy natury wzrokowej po długotrwałym leczeniu i wychodzeniu z nerwicy bo u niektórych osób manifestowało się to w postaci różnych dolegliwości wzrokowych - podobnych do tych opisywanych tutaj przez nas ... ale trzeba sprawdzić wiele rzeczy zanim to się zrzuci na garba lęku i nerwicy.