Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyczyny niskiego ciśnienia tętniczego

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zmarzluch

Witam wszystkich. Ostatnio mam tez niskie ciśnienie i wybieram się na dniach do lekarza. Teraz przyjmuje Metocard (mam arytmie serca) i może to spowodowało taki stan. Kiedyś w młodości (31 lat), miałam tez ok 90/55 i lekarz zalecił, aby nie kawę, ale łyżkę stołową po śniadaniu wypijać koniaku. Pomogło. Teraz przyjmuje leki i nie mogę razem z nimi pić alkoholu, nawet w tak małych dawkach. Dlaczego tylko 25 mg., a to dlatego, aby nie uzależnić się od alkoholu.

Ja mam przez wiekszosc dorosłego zycia, czyli ok 10 lat, bardzo niskie cisnienie, a puls mimo braku wysilku wysoki (cisnienie 90/60 to norma, bywa nizsze, puls 130 minumum)- podobno to wina anemii, niestety anemie mam constans z innych przyczyn....mam zdrową tarczycę, serce też a miare, nie dojrzewam juz, czy brak hormonow oraz wzrost i dość prawidłowa waga (175 cm wzrostu, 62 kilo) moga być przyczyną? czy moze to powodowac porfiria?

Czy puls ma związek z ciśnieniem? zwykle mam niskie ciśnienie na poziomie 110 a to drugie różnie często ponad 80 ale to podobno aparat sobie sam wylicza jak chce więc to drugie nie ma takiego znaczenia. Często jednak cisnienie mam nawet poniżej 100 ale co mnie martwi to niski puls dzisiaj rano najniższy w historii pomiarów wyniósł 51 :( w trakcie dnia mam około 58 a nie jestem sportowcem ogólnie to raczej tylko siedze przed tv lub komputerem. Ciągle jestem zaspany i nic mi sie nie chce lenistwo totalne ale zazwyczaj kiedy sie rozruszam np jakis sport to sie dobrze czuję tyle ,że kondycja słabiutka szybko się męczę. Co może być powodem takiego pulsu no i ciśnienia? Echo serca wykaże? czy lepiej holter ekg?

Gość Paula55s

Ja jestem zadowolona z automatu Simple od Sanity. Mam go może z rok i działa bez jakiś usterek póki co. Gwarancja 3 letnia, w zestawie od razu miałam baterie, jest też wygodne etui, także jak potrzebuję zabrać ze sobą aparat na przykład do pracy to nie ma problemu. Mały, poręczny, dużo miejsca mi w torebce nie zajmuje.

W dniu 2.04.2006 o 23:51, Gość BARBARA napisał:

ja bardzo czesto mam 80/40 a tetno 150

Smigaj do kardiologa. Nie ma żartów. Mi tętno doszło do 190 myślałam ze na orbitę wylece a ciśnienie 90 na 60. Dostalam bibloc 2.5 max 5 i czuje się jak młody bóg 😎