Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyczyny niskiego ciśnienia tętniczego

Gość Monika

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj! Hipotonia,czyli inaczej niskie ciśnienie jak wiekszość różnorakich objawow ma kilka przyczyn. Do tych najbardziej znanych należą m.in. proces dojrzewania, u szczupłych i wysokich kobiet jako wartość fizjologiczna, przy malej aktywności ruchowej, niedoczynność tarczycy, zaburzenia hormonalne, stenoza aortalna, cukrzyca pierwotna, niektóre leki(np. nitraty), czy też niewydolnośc krążenia lub spadek rzutu serca i jego zaburzenia w pracy. Dodam,że hipotonia zaczyna sie od RR<100/60 mm/Hg przy co najmniej dwóch pomiarach. Hipotonia objawia sie m.in. sennością, oslabieniem,zmniejszoną aktywnością fizyczną, meczliwościa,zaburzeniami koncentracji, bólami glowy,szumem w uszach, zawrotami głowy, mroczkami przed oczami, czy też ziębnieciem kończyn. Czy znasz sposoby radzenia sobie z niskim ciśnieniem? Jeśli nie,to napisz,a podam Ci niektore niefarmakologiczne metody przeciwdzialania temu czynnikowi. Pozdrawiam- Asia:).
aby nieco podnieść swoje ciśnienie mozesz zwiększyć ilośc soli w swojej diecie(ale bez przesady!), zwiększyć podaż płynów w ciągu dnia, unikać ciężkostrawnych posiłków, zwiększyc wysilek fizyczny w ciagu dnia, stosować masaże i hydroterapię,pić kawę lub też pomóc sobie lekami- najlepiej Cardiamid-coffein,Effortil lub czymś podobnym (w porozumieniu z lekarzem).Powinno pomóc:).No i nie podnoś się zbyt gwałtownie z pozycji leżącej lub siedzącej do pionu,gdyż powoduje to spadek ciśnienia i moze doprowadzić nawet do omdlenia.
U mnie natomiast przy ciagle niskim ciśnieniu czyli np.94/44 , potrafie miec tetno dochodzące do 200 albo i wiecej . Serce mi wali jak szalone , trwa to od kilku do kilkunastu minut . Mam 34 lat - dwoje dzieci - i w wieku 27 lat pszeszłam wylew . Martwi mnie to - takie stany zaczyna sie nasilac wczesną wiosną i jesienia . Kilka razy zdażyło sie , ze straciłam przytomnosc na ułamek sekundy . Miałam juz mnostwo roznych badan zacząwszy od neurologiczych a skonczywszy na kardiologu . Na dzien dzisiejszy nikt nie potrafi mi pomoc .
Gość mariolka
Moniko;) ja tez tak miałam, miałam mase badań i nic.okazało sie ,że przyczyną jest spadek magnezu we krwi . Miałam i mam niskie ciśnienie 90/40 lub 75/35 zawsze w tych granicach, a tetno 120, 180. Jak biore magnez szybko t sie poprawia, tzn tętno, bo na ciśnienie o kawa itp, ale to w małych ilościach,bo wypłukuje magnez:) zdrówka życze:*
Mam pytanie: Czyniskie ciśnienie może być spowodowane tabletkami antykoncepcyjnymi? (Mam 116/ 63 tetno 61 ) Proszę o pomoc, bo się zastanawiam skąd mogę mieć tak niskie ciśnienie :( Pracuję fizycznie a ruchu mi przy tym nie brakuje. Chyba, że powodem tego może byc szybki spadek wagi (przez pracę).

Jeśli odkręcisz kran i woda ledwo leci,mówisz;niskie ciśnienie w sieci,nie ma wody.Czy może tu być analogia z układem krwionośnym?Byłoby to zbyt proste,trzeba kopać głębiej.Jeżeli pijesz kawę w nadmiarze,spożywasz pokarmy z ostrymi przyprawami,masz wyczerpująca pracę, niedobory w spaniu,nadmiar seksu,wszystko to powoduje,że Twoja wątroba staje się **gorąca**Daje to napięte mięśnie,stajesz się gniewna,oczy piekące,zaczerwienione,widzenie może być upośledzone i co ważniejsze obfite krwawienie miesięczne.A jeśli organizm nie uzupełni krwi?Trzeba kopać głębiej.Wątroba odżywia serce i kontroluje śledzionę.Odżywia tym co ma czyli gorącem,kontrolować śledzionę nie ma ochoty.A śledziona na spółkę z nerkami produkuje krew,Chłodzące działanie na wątrobę mają soki owocowe i witamina C,zupa wołowa / rosół / na mięsie wołowym,kawałek kości ze szpikiem wzmacnia śledzinę.Natomiast,jeśli jest obfity okres,w celu uzupełnienia krwi med.chińska zaleca pół litra czerwonego wina z żółtkiem jaja i to przez 12 dni.Chyba bym się na to nie skusił.Nie musisz wierzyć w tę bajkę,pokop w internecie.

Witam, ja całkiem niedawno i całkiem przypadkowo dowiedziałam się o mojej hipotomii (zostałam zdyskwalifikowana jako honorowy dawca krwi). Badania wykazały, ze moje ciśnienie wynosi 80/40. Nie dziwiłoby mnie to jednak, gdyby nie fakt, że nie wynika to z żadnych czynników ryzyka (nie jestem w fazie intensywnego dojrzewania - mam 19 lat, uprawiam rekreacyjnie sporty), a przede wszystkim nie występują u mnie ZADNE z wymienionych objawów hipotomii. Wręcz przeciwnie - mam dużo energii, nie mam problemów z koncentracją, nigdy nie zdarzyło mi się omdlenie lub utrata przytomności i jest mi wciąż bardzo ciepło. Stąd moja dezorientacja. Czy można to w jakoś wytłumaczyć?

Witam!!! Mam ciśnienie 80/60, słabe krążenie i ledwo żyje. lubie kawe, ale mój żołądek nie bardzo ;/ poza tym pomaga tylko na chwile. Ogólnie jakoś bym sobie z tym radziła, gdyby nie fakt, że od ciągłych zimnych stóp padły mi zatoki i nie mogę ich wyleczyć, bo ciagle mam zimne nogi i kółko się zamyka... Ma ktoś tak??? Macie sposób na poprawe krążenia?? żeby ciągle nie marznąć ;/

Cześć mam 20 lat od niedawna borykam się z niskim ciśnieniem nie mam tak strasznie obniżone jak niektórzy przeważnie wacha mi się od 105/60 do 115/60 a raz się zdarzyło że po kawie podniosło mi ciśnienie do 150/58 . nigdy nie miałam problemów z ciśnieniem zawsze mieściło się w nornie. przeważnie miałam problemy z omdleniami w dusznych pomieszczeniach i jak długo się stoi na słońcu, wiecznie zimne ręce i stopy, bóle głowy na zmianę pogody, senność i osłabienie. nie wiem powinnam się tym martwić czy raczej nie?

Witam, chciałam podzielić się moimi spostrzeżeniami. Mam 28 lat i od zawsze niskie ciśnienie 90/60 w porywach do 100/70 ale rano po przebudzeniu nawet 70/50. Czuję męczliwość i senność ale zmuszam się do wysiłku (bieganie) i w trakcie biegu jest dobrze. Kawy od zawsze nie znoszę więc postanowiłam na własną rękę poszukać czegoś innego. Tabletki z guaraną czy herbata z guaraną są pomocne ale powodują u mnie *pikawkę*. To bardzo denerwujące, że ciśnienie mam 100/70 i jednocześnie *pikawkę*, zdenerwowanie, poty itp po kawie zresztą tak samo tylko gorzej. Trafiłam w końcu na Yerba Mate, z nią też można przedobrzyć bo zawiera kofeinę pochodzenia z mate czy mateinę ale jest zdecydowanie bardziej stabilna - długofalowa. Nie daje *kopa* na 15 ale delikatne pobudzenie na kilka godzin. Yerba mate piją Indianie gdy wybierają się w góry a wiadomo tam jest rozrzedzone powietrze i niskie ciśnienie. To działa na tyle długofalowo że warto zrobić sobie dzień przerwy tzn jednego dnia wypić, drugiego nie bo organizm musi wypocząć. Trudno pogodzić picie kawy z jednoczesnym piciem Yerba mate, do tego trzeba mieć doświadczenie a kawa i Yerba jednego dnia to zły pomysł. Jednak jestem przykładem na to, że można dobrze funkcjonować sącząc pół dnia łagodną Yerba mate.

Gość aneta1111

Witam mam 41 lat i od zawsze niskie ciśnienie. Zawsze mam zimne nogi i ręce, jedynie latem jak jest naprawde ciepło wtedy jest ok. Ciągle czuję się zmęczona, słaba i bez sił do życia. Pije rano kawe,ale jak to kawa pomaga tylko na krótko. Odkryłam jednak że fajne efekty daje zielona cherbata gdyż zawiera kofeinę a przy tym jest zdrowa i polecana. Ta cherbata rzeczywiście w moim przypadku działa dość ożywiająco. Jednak zarówno kawa jak i zielona cherbata są moczopędne dlatego stosować trzeba magnez gdyż w przeciwnym wypadku zaczną sie pojawiac inne dolegliwosci. Yerba mate rownież polecam chodz smak ma beznadziejny i mnie troche żołądek od niej bolał,ale faktycznie pobudza.

Popieram yerba Mate - mnie też daje kopa, a nie daje pikawy jak kawa. natomiast nigdy jeszcze nie miałam tak niskiego cisnienia - 88/57 i puls 45, w następny dzień 97/45 i puls 30 :) Czułam się wyłącznie śpiąca. faktem jest że nie mam za bardzo ruchu, ale na ogół miewam 115/70 i puls 56, a zdarzyło mi się i 140/90. dziwne. Na ogół jednak ogromnie senna i zmęczona czuję się w zależności od pogody a nie od mojego ciśnienia. Przy 115/80 mogę padać nosem na biurko. W pracy to straszliwe uciążliwe, czuję się jakbym miała głowę w szklanym kloszu! Może ktoś ma sugestie jakie badania powinno się zrobić, żeby wiedzieć o co chodzi z tymi wahaniami ciśnienia?

NIe wiem od czego to zalezy ze moja ciocia, która ma niskie cisnienie przeszla ostatnio zawal serca. Ma 50 lat wiec osoba mloda nie jest, ale jest osoba zywiolowa i zdziwilam sie ze o tym ze ma zawal dowiedziala sie przez testy na serce Caretest Heart. NIgdy o nich nie slyszalam wiec zaczelam czytac i faktycznie ludzie je kupuja i sprawdzaja czy nie maja zbyt wysokiego poziomu takich markerow jak CK-mb. mioglobiny oraz troponiny.

Witajcie. Też *cierpię* na niskie ciśnienie, choć w zasadzie jest ono u mnie bezobjawowe, po prostu mam je niskie, ale nie wiąże się to z żadnymi skutkami ubocznymi. Jestem dość aktywny fizycznie, ktos mi kiedyś tłumaczył, że serce i cały układ krwionośny przy regularnym wysiłku fizycznym nabiera mocy i potem aby dobrze zaopatrywać organizm w tlen nie potrzebuje tak dużego cisnienia wytwarzać jak normalnie. Nie wiem czy to prawda, fakt faktem w spoczynku moje cisnienie oscyluje w granicach 90/50 przy tętnie 55-60. Raz mierzyłem po przebiegnięciu ok 3km przyzwoitym tempem to miałem 160/85 i tętno 85. Może to jakaś wada serca, nie wiem nigdy go nie badałem, moja mama miała skomplikowaną wadę wrodzoną ( już nie ma bo zoperowali ).