Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze a wysiłek fizyczny

Gość makam

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Mam 15 lat i nadciśnienie. Pomimo brania leku ( Prestarium ) mam ciśnienie rzędu 170/100, 150/90 itd Byłem w szpitalu, robili mi pełno badań - nic nie wykryli, nie wiadomo skąd takie wysokie ciśnienie. Dzisiaj poszedłem do pielęgniarki w szkole z kumplem, bo ma też jakieś tam problemy z ciśnieniem i mierzy u niej często, więc poprosiłem żeby mi tez zmierzyła. Wtedy właśnie miałem 170/100 (pierwszy raz chyba dolne ciśnienie miałem 3 cyfrowe, nie wiem czy ten jej aparat jest jakiś zły czy akurat tak się trafiło). Dostałem wykład na temat prawidłowej diety itd. Była zdziwiona, że ćwiczę na wf-ie, bo podobno ćwiczenia takich jak stanie na głowie i ogólnie większy wysiłek jest dla osób z takim ciśnieniem nie wskazany. Prawdę mówiąc czasami na basenie czy na wf-ie boli mnie trochę serce, mam też od czasu do czasu szybsze bicia serca(serce mi szybko wali przez kilka sekund) ćwiczę jednak dalej bo nie chcę z siebie robić ofiary. Nie wiem czy powinienem dalej ćwiczyć, czy wziąć zwolnienie? Chciano mi już dać, ale nie bardzo mi się to uśmiechało więc dostałem siłą tylko zwolnienie z biegania. Dzisiaj jednak wspomniana pielęgniarka mnie trochę postraszyła i szczerze mówiąc nie wiem co robić.
chłopcy maja często podwyższone ciśnienie gdy ćwiczą na siłowni i piją napoje energetyczne.Nie pij coli,nie jedz czipsów,pizzy i innych McDonaldów.Nie pij kolorowych napojów tylko wodę mineralną z dużą zawartością wapnia i magnezu.Do szkoły rób sobie takie picie: ostudzona przegotowana woda plus wyciśnięty sok z jednej cytryny plus trochę cukru.Jest to pyszny napój.Nie pij soków z kartonów.Jedz dużo tłuszczów roślinnych ,na przykład pestki ze słonecznika,dyni.Błonnik- na przykład twarożek z białego sera z jogurtem naturalnym,rodzynkami.pokrojonymi suszonymi morelami i orzechami laskowymi lub włoskimi.Nie słodzić,bo tto już jest słodkie .Mam nadzieję,że nie palisz i nie pijesz alkoholu ani kawy,co podwyższa cisnienie.Dwa razy w tygodniu do kanapki jedzonej na kolację dodaj 2 pokrojone ząbki czosnku.Czonek też jest dobry na obniżenie ciśnienia.Żeby z ust nie śmierdziało trzeba zjeść pokrojone listki zielonej pietruszki.Zresztą w nocy cię nikt nie będzie wachał.Oto mieszanka ziołowa na nadciśnienie:Skład:-1].ziele skrzypu30g, 2].owoc głogu 30g, 3]. ziele jemioły30g, 4].ziele glistnika 30 g.Zioła w podanych ilościach wrzucić do garnka i dobrze wymieszać .Przesypać do papierowej torby.Sposób użycia :łyżkę stołową mieszanki ziołowej zalaćszklanką wrzątku,odstawić pod przykryciem na 15 minut,potem zamieszać i przecedzić.Pić letnie powoli ,nie duszkiem trzy razy dziennie 10 minut przed jedzeniem.A w szkole może miałeś takie ciśnienie ,bo wrąbałeś na przerwie paczkę czipsów,w których jest dużo soli.W sklepach ze zdrową zywnością są takie zioła do przyprawiania potraw,które zastępują sól i sprawiają,że potrawy sa smaczne inie trzeba ich solić.Kup sobie i w talerzu syp do zupy .Niech mama zupy nie soli,dopiero niech posoli w garnku jak odleje ci na talerz.Niech mama twoja poczyta w internecie o diecie na nadciśnienie i gotując pamięta o tym.Nie napisałeś czy masz nadwagę .jeśli tak ,to musisz schudnąć parę kilo.schudnieci 5-6 kilo juz obniży ciśnienie.Najl;epiej jakbyś pływał .pływanie w twoim wieku jest korzystne dla rozwoju kości i mięśni.I nie jest przeciwwskazaniem przy nadciśnieniu.Natomiast ćwiczenia siłłowe podwyższają ciśnienie.
makam: ja bym na Twoim miejscu poszedł do innego lekarza (najlepiej kardiologa) w prywatnej przychodni. Opinia innego lekarza i kompleksowe badania były pomocne przy diagnozowaniu problemu. Nie możesz tego tak zostawić bo nadciśnienie w Twoim wieku może być początkem bardzo poważnego nadciśnienia zagrożającego życiu za 29 czy 30 lat. Przy Twoim nadciśnieniu odpuścił bym sobie WF i wszystkie sporty powodujące wzrost ciśnienia. Dziwne że twoi rodzice pozwalają ci na ćwiczenia wiedząc o twoim nadciśnieniu. Czy oni się w ogóle interesują twoją chorobą ?
Żuber: pisałem przecież że byłem w szpitalu (u kardiologa też), teraz znowu będę szedł za 2 tygodnie i potem do innego kardiologa. Jestem teoretycznie zdrowy, tzn. żadne z tych badań nic nie wykryło, więc teraz w szpitalu będę miał tylko założonego holtera (tego ciśnieniowego) na 24 h i pewnie to wszystko. Tylko moim zdaniem to jest trochę bezsensowne bo w tym szpitalu jest tak nudno, żadnego stresu i ogólnie leżenie cały czas, że mam na pewno ciśnienie dużo niższe niż normalnie. Pielęgniarka w szpitalu stwierdziła, że ruch jest potrzebny przy nadciśnieniu, więc sam nie wiem. Co prawda wtedy w szpitalu nie miałem takiego wysokiego, toteż ona mówiła raczej w przypadku niższych. Na pewno jakbym poprosił to bym zwolnienie dostał i mama by nie robiła problemów tylko chciałbym się dowiedzieć czy to jest konieczne(zaczynam się do tego przekonywać, bo pewnie podczas wfu jakbym miał mierzone ciśnienie to by był wynik 2x wyższy niż normalnie, bo dochodzi stres no i wysiłek - poza tym jak wspominałem boli mnie też czasem serce) Nadwagi nie mam, czosnek owszem jem, chipsów wcale bardzo nie lubie więc unikanie ich nie sprawia mi większych problemów, moja dieta chyba nie jest idealna ale nie sądzę żeby była też tragiczna.
Holtera zakłada się jak iPoda i żyjesz normalnie przez 24h po czym oddajesz sprzęt. Jeśli chcą Ci założyć holtera pod warunkiem leżenia w szpitalu to niech się w głowe pukną bo nie do tego służy holter. Pielęgniarka to nie doktor, powinieneś zasięgnąć opinii kompetentnego kardiologa. Wypytać go o wszystkie zalecenia co do diety i stylu życia. A powiedz jakie miałeś badania robione ?
Właśnie w szpitalu chcą, nie wiem czemu. Badan miałem dużo strasznie, nie wiem dokładnie jakich. USG nerek, ekg, echo serca, przeswietlenie klatki, badania krwi i moczu i chyba jeszcze jakieś. No i te dwa holtery jeden cisnieniowy a drugi taki z przyssawkami. W tym szpitalu każdy ma zakładanego holtera i tam leży. Swoją drogą nie wyobrażam sobie siebie z tym holterem, jakby mi pompowało co 30 minut i chodzić z tymi sznurkami, trochę to nieporęczne, a w szkole to już w ogóle. Poza tym ja zwykle czuje że mam wysokie ciśnienie i potrafię określić czy jest wysokie, czy bardzo wysokie czy normalne bez mierzenia, nie wiem czy osoby, które mają nadciśnienie wynikające z jakichś fizycznych wad też tak mają?