Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Meridiany serca a choroby układu krążenia

Gość ciekawy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was słyszał o czym takim jak meridiany serca? *Stres i rozchwiane emocje nie tylko powodują bezsenność, ale są także przyczyną ogólnoustrojowych zaburzeń czynnościowych. Prowadzą, bowiem do dysfunkcji meridianu serca. W początkowym okresie dolegliwości są niewielkie i często lekceważone. Pojawiają się bóle w okolicy międzyłopatkowej, skłonność do nawracających zakażeń górnych dróg oddechowych oraz kołatania serca. Dopiero po pewnym czasie można zaobserwować powtarzające się zwyżki ciśnienia. W dysfunkcji meridianu serca nadciśnienie tętnicze wykazuje wyraźną zależność od emocji. Pojawia się głównie w dzień, a nocnym zwyżkom ciśnienia towarzyszą koszmary senne. Ponadto, różnica między ciśnieniem skurczowym a rozkurczowym jest duża, co praktycznie oznacza, że podwyższone jest głównie ciśnienie skurczowe. Nadciśnienie przebiega napadowo, często towarzyszą mu charakterystyczne zaburzenia rytmu serca, odczuwane przez pacjenta jako palpitacje i kołatania, obfite poty oraz rozmaite stany niezrównoważonych emocji. Ten typ nadciśnienia często obserwujemy w okresie pokwitania, a zwłaszcza menopauzy oraz w nadczynności tarczycy. Stosunkowo łatwo poddaje się on leczeniu naturalnemu. Stosujemy leki roślinne, przede wszystkim głóg. Stosuje się zarówno kwiat i owoc, ponieważ ich działanie wzajemnie się uzupełnia. Poza tym do tej grupy leków należą także jemioła, melisa i serdecznik. *
Znalazłem to na jednej ze stron internetowych szukając przyczyn mojej choroby, i jak to przeczyałem to byłem troche w szoku bo u mnie tak to wlasnie wyglada i wyglądało jak wyzej opisane.Na ziołach sie nie znam ale w internecie duzo mozna znalezc na ten temat
do zdrowej---podaję ci mieszankę ziołową.Jemioła -100gramów,pozostałe po 50 g.--1.ziele jemioły, 2. ziele serdecznika ,3. liść ruty , 4. kwiatostan głogu , 5. koszyczek rumianku.---Zioła wymieszać.Zaparzać łyżeczkę ziół w szklance wrzątku przez pół godziny.,przecedzić.Pić 3x dziennie po jedzeniu.Powoli.
Witajcie! wchodzę chyba w ten trudny okres bo moje serduszko bardzo często pracuje jakoś dziwnie..moja ,,znachorka* tak ją nazywam mówiła mi, że meridian serca zablokowany stosuje na to masaż, akumpukturę i terapie nasionami tę ostatnią nie systematycznie, serce jednak dalej szaleje, mam pytanie do,, ciekawego** po jakim czasie odczułeś poprawę? pozdrawiam :)
Gość zaciekawiony
Lucka ja nie stosowałem żadnych z tych porad jeszcze gdyz niedawno dopiero przeczytałem o czyms takim jak meridiany serca. A ty stosowałaś masaż i akupunkturę? Ja miałem czestoskurcze i skurcze dodatkowe, ostatnio jakos mam z tym spokój...moim zdaniem glówny problem jest w naszej głowie, jesli tam sobie poukładamy wszytko i bedziemy mieć ogromną wiarę to wszystko bedzie na dobrej drodze. Jeśli sie poddamy to już bedzie tylko gorzej, ważna też jest dieta,ziła, witaminy,ruch
Meridian serca najogólniej określając,jest to fragment przebiegu energii w ciele człowieka wg medycyny chińskiej.Jego droga zaczyna się w sercu i poprzez ściane klatki piersiowej wychodzi na zewnątrz i biegnie przez dół pachowy po przyśrodkowej stronie ręki do piatego palca.Ostatni punkt tego meridianu znajduje sie pod paznokciem tego palca od strony wewnętrznej.jest to jednoczesnie punkt reanimacyjny..Jest bardzo bolesny w przypadku kłopotów z sercem,jeśli sercowe problemy znikną,zniknie również ból w tym punkcie.Najlepiej stymuluje sie ten punkt uciskając go paznokciem kciuka,ból jak od igły,należy uciskać mocno ale nie torturować się.Wg tej filozofii serce jest cesarzem i choruje ostatnie,najpierw muszą chorować jego ministrowie,którzy mają za zadanie chronić serce.Serce jest dzieckiem wątroby a jego babcia są nerki.Watroba przekazuję energię otrzymaną od nerek do serca,nerki natomiast kontroluja serce.Jeśli dodam,że nerki mają za zadanie regulacją ciśnienia krwi,funkja kontroli staje sie oczywista.Wg tej medycyny są cztery kolejne etapy / terapie /leczenia,za pomocą pożywienia,ziół i akupunktiry czwarty to modlitwa.Meridian serca biegnie po obu rękach,jego czas najwyższej aktywności od 11 do 13,nainiższa aktywność od 23 do 1.
Zaciekawiony ! tak tez mnie sie wydaje, że ja powinnam w mojej głowie należy zrobic porzadek,bo od roku mam koszmarne mysli z jakimś nie zdiagnozowanym bólem w dole brzucha i tak ja mowiła moja rodzinna wyląduje w wariatkowie. na razie mam trzepotanie przedsionkow jeden lekarz po holterze dał skierownie na ablacje, a drugi patrząc na te same wyniki mowi ze to epizody i recepta-validol i milokardin, i co ja mam myśleć o diagnozie państwa dr nauk? Henio!!! dziekuje za wyczerpujące info na temat meridianu:)