Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia przy nadciśnieniu tętniczym i zażywaniu leków u nastolatka

Gość Qwerty

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Byłem w szpitalu jakieś 2 miesiące temu, wykryli mi nadciśnienie, dostałem lek Prestarium, biorę go codziennie. Na początku nawet pomagał, ciśnienie miałem po 130/80, czasami mniej albo więcej, ale raczej w normie. Od pewnego czasu jednak podskoczyło, nawet do 160/100, a puls np 110. Mam takie od kilku dni codziennie, czasami trochę spada (150/80, 140/90) ale jednak tak jakby lek przestał działać. Mam 15 lat, niedługo znowu mam wyznaczoną wizytę w szpitalu i będę miał holtera ciśnieniowego po raz kolejny, może zmienią mi lek. Na razie jednak chciałbym się was poradzić co robić, żeby jakoś unormować ciśnienie? Kilka razy zdarzyło mi się też coś w rodzaju ataku, kiedy ciśnienie skoczyło do około 170/100, puls też wysoki, czułem się wtedy tak, jakbym miał zaraz umrzeć(cholera, na prawdę miałem takie myśli) ale przechodzi to po jakimś czasie. Kiedy byłem w szpitalu chcieli mnie wysłać na rozmowę z psychologiem, być może powinienem wtedy iść, ale jakoś to nie wypaliło a ja się sam nie domagałem tego.
stary,przeczytaj w internecie o niefarmakologicznych sposobach obnizania ciśnienia i je stosuj.A więc -jeśli jest nadwaga -schudnąć,codziennie ruszac się [rower,skakanka,marsze,gimnastyka czy pływanie]odpowiednie odzywianie,picie mieszanki ziołowej na nadciśnienie.Mam pytanie-czy moze ćwiczysz na siłowni? Wielu chłopaków ma sensacje z sercem i cisnieniem jak ćwiczą.Wystarczy zając się lżejszym sportem i nie zmuszac serca do tak ciężkiej pracy.pij olej lniany.To tłuszcz roślinny i wogóle zmniejsz spożycie tłuszczów zwierzęcych ,a zwiększ roślinnych ,ryb,warzyw.Na nerwy tez zazywaj jakieś zioła.Pomagają ,tylko po długim okresie używania.Ogranicz spozycie soli.Żadnych czipsów,coli,słodyczy.
Staram sie stosować do tego, chociaz trudno teraz w zimę jeździc na rolkach, odżywiam się raczej ok, tylko pije glupie napoje energetyczne od czasu do czasu(tylko ze po nich mam cisnienie nizsze niz normalnie, co jest dziwne chyba) bo je tak cholernie kocham, ze oddalbym wszystko za lyk tego plynu. Szkoda ze nie ma napojów o takim smaku bez kofeiny i tych innych świństw. Znowu miałem dzisiaj to wysokie ciśnienie, i cały się trzęsę nie wiem czy to jakaś nerwica czy coś.
Energetyki, czy to red bull czy inny wynalazek to zabójstwo dla organizmu...przekonałem się o tym sam, mam teraz problemy z tachykardią zatokową, jak i moja znajoma którą po energetyku tak ścieło, że prawie na pogotowie musiała jechać(bardzo wysokie tętno i ciśnienie) po dłuższym piciu. Naprawdę odradzam.