Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Częste ziewanie a choroba serca u nastolatka

Gość Ja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od kilku lat bardzo często ziewam, przeważnie jak siedzę np w szkole, kościele, przed komputerem. Jest to wkurzające ponieważ żaden z moich znajomych nie ziewa na lekcjach tylko ja. Zauważyłem tez to u mojego brata od momentu jak był mniej więcej w moim wieku aktualnie mam 16 lat lecz zaczęło sie to mniej więcej jak miałem 14. Słyszałem że moga to byc kłopoty z sercem czy to prawda? Niekiedy jak np. u siebie w domu wbiegnę po schodach i usiądę czuje sie przez chwile jakbym biegł kilka km serce mi wali jak młot itp.
Witaj. Jesli chodzi o ziewanie, spotkałam sie z taka interpretacja, ze jest to opznaka rozluźnienia organizmu. Jeśli chodzi o te sensacje z sercem, gdy wbiegasz do domu, moze ma to zwiazek z brakiem kondycji.Nie napisałeś nic, czy ćwiczysz , czy jesteś wysportowany, czy raczej spedzasz czas przed komputerem.Za mało danych podałes, zeby można było cos wywniioskowac.Jesli sie tym martwisz, to zrób sobie badania w tym kierunku, zeby potwierdzic lub wykluczyc jakies problemy sercowe.Pozdrawiam.
Co do kondycji to raczej z nią nie mam problemu. Może jakoś super wysportowany nie jestem, ale na wf normalnie ćwiczę oprócz tego co tydzień 2h siatki lub pilki. takie ziewnięcia zdążają sie mnie wiecej 3 razy w ciągu lekcji, ale to nie zawsze np. 1 dzień mam taki że wszystko normalnie ziewnę se ze 2 razy w ciągu dnia, a inne dni 3-5 razy na jednej lekcji.