Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Hiperwentylacja a nerwica i depresja

liza7

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór, Jestem tu po raz pierwszy,,,,i mam nadzieje że choć trochę pomozecie mi w temacie nerwicy a dokładnie hiperwentylacji...kilka lat temu stwierdzono u mnie depresje, leczyłam sie fluoksetyną,pomogła bylo ok, od 9 miesiecy nic nie zazywam i w sumie czuje sie dobrze bez jakiś zachwiań nastroju oprócz tego że przyplatala sie hiperwentylacja...to znaczy poodejrzewam ją u siebie, psychiatra do którego chodziłam stwierdził że jej nie mam ale wystepują u mnie klasnyczne objawy tej nerwicy,czyli kontroluje swoj oddech a przy wzmozonym wysilku to juz jest kosmos ,mam wrazenie ze sie dusze.Prosze napiszcie co robić i czy to prawda ze tego nie da sie wyleczyc????
przestań czytac o objawach różnych chorób,bo potem sama te objawy u siebie wywołujesz.A może tesknisz za nerwicą ,a raczej za tym,aby ktoś sie toba zajmował,dawał leki ,współczuł ci.Zajmij się czymś ,co jest dalekie od tych myśli i chorób.Pomoc innym?
Witam, ja już sporo naczytałam się o hiperwentylacji i sama się z nią borykam. Nie występuje u mnie często, jednak jak jest, to powoduje istotne problemy. Myślę, że wiesz co to hiperwentylacja, więc wiesz, że nadmiar tlenu przedostawający się do organizmu zaburza jego równowagę, tj. powoduje silne zawroty głowy, nudności i co najgorsze derealizację, dlatego musisz bardzo szybko starać się złagodzić oddech, co nie jest proste, gdy się bardzo denerwujemy. Trzeba zwiększyć poziom dwutlenku węgla w organizmie, aby wyrównało to poziom tlenu. Najlepsza jest do tego zwykła papierowa torebka, należy oddychać przykładając ją do twarzy, tak aby cały czas wdychać powietrze, które wypuścilismy. To pomaga prawie natychmiastowo, wlaśnie zmniejsza poziom tlenu. Jesli nie masz pod ręką torebki to najlepszy jest swój własny rękaw- taki sam efekt. Jeślibyś trafiła z hiperwentylacją na pogotowie to również podadzą Ci maskę tlenową- oczywiście bez tlenu! Tylko po to abyś wdychała własne powietrze... Pozdrawiam
hej Ajja33 bardzo dziekuje za odpowiedż i za cenne rady,sprobuje oczywiscie z torebka papierowa chociaz czytalam ze nie do konca jest on bezpieczna bo przeciez dwutlenek wegla jest szkodliwy dla organizmu.....ale wiem, ze duzo ludzi stosuje ta metodę i to chyba zreszta jedyna metoda na tą przypadłość. Napisz proszę czy można się z tego wyleczyć i czy potrzebna jest psychoterapa,ja oprócz tego ze mam duszność to jeszcze dochodzi do tego straszne kołatanie serca,uczucie paniki ze się udusze!!!straszne!! Przez to przestałam wychodzić z domu, nie chodze nawet do znajomych, z nikim nie chce się wiązać bo kto zechce być z neurotyczką,mam bardzo niską samoocenę....jestem sama z tym problemem,nikmu o tym nie mowie bo wstydze się tego,boję sie zeby wsród ludzi nie wpaśc w atak hiperwentylacji,mieszkam w malym miescie i gdyby ludzie wiedzieli że cierpie na taką nerwica od razu przypieli by mi łatke że jestem wariatką.Jestem juz zmeczona tym marazmem w jakim sie znalazłam....przepraszam wiem ze użalam sie nad sobą ale tylko chyba to mi pozostało,nie umiem znaleźć w sobie motywacji. Prosze piszcie do mnie jesli macie podobny problem.
Czytam Twój post i wydaje mi się, że czytam swoją historię. Stanowczo nerwica lękowa ogranicza życie do maksimum... Ja również mieszkam w niewielkim mieście i strasznie się krepuję.Jeśli masz taką możliwość skorzystaj z psychoterapii, to tak naprawdę jedyne wyjście, oczywiście możesz jeszcze iść do psychiatry po leki. Piszę na * nastoletniej nerwicy* Pozdrawiam Powodzenia życzę

Hiperwenylacja lubi zatakować osoby odwodnione to jest problem bo nawet mozna tego nie wiedziec a z tego często dochodzi do nerwicy,no i problem gotowy wiem to bo to mnie spotkałotrzeba moja rada zająć się czymś interesującym jazda rowerem i melisa nerwy to problem złożony leki za dużo nie pomogą trzeba samemu znależć na siebie sposób.POWODZENIA

Gość Marcin1238

Tu jest fajnie wszystko opisane i 2 sposoby ja sobie radzić. NIe wiedziałem, że hiperwentylacje mają nurkowie i alpiniści i nawet specjalnie ją wywołują. Skoro oni mogą nie panikować to jak tez nie http://niepanikuj.pl/2018/01/19/jak-radzic-sobie-z-hiperwentylacja-podczas-ataku-paniki/

https://goldengalaxy.ru/investitsii/investitsionnye-riski-chto-eto Как не растранжирить джекпот - Ведомости Правила лотереи «Гослото 6 из 45»: шансы на победу, типы ставок, как забрать выигрыш - Новости пользователей - Прочие - Sports.ru В период экономической неопределенности способность бизнеса быстро находить и удерживать квалифицированных специалистов, опережая в этом конкурентов, становится вопросом не только развития, но и выживания. Для решения таких задач рекрутеры все чаще используют автоматизированные системы, которые повышают эффективность процессов подбора,…)~AEMacro(Cell(I,2,first)30 139,00)~AEMacro(Cell(I,2,last)33 171,00)~AEMacro(CellDelta(I,2,first,I,2,last)Значение слова ликвидность в словарях Новый толково-словообразовательный словарь русского языка, Т. Ф. Ефремова., Толковый словарь русского языка. Д.Н. Ушаков, Энциклопедический словарь, 1998 г., Словарь финансовых терминов, Экономический словарь терминов, Словарь кроссвордиста, Большая Советская Энциклопедия, Википедия, Большой юридический словарь

https://www.penza-press.ru/delaem-remont-v-svoej-vannoj-komnate.dhtm

Интернет-магазин KeraMix

Керамогранит Eight по выгодным ценам от интернет-магазина Moskeramika.ru. Мы реализуем керамическую плитку, керамогранит, мозаику, ламинат и другие напольные покрытия. Широкий ассортимент качественной продукции, доставка по Москве и МО.