Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Lek Neo-Gilurytmal - uboczne efekty

Gość marta

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim! Mam takie pytanie dotyczące leku o nazwie NEO-GILURYTMAL! Biorę go w zwiazku z występowaniem u mnie WPW i częstoskurczu. Mam dopiero 23 lata a już się mnie to czepiło... :( od mniej więcej momentu kiedy zaczęłam zażywac ten lek, zauważyłam u siebie dziwne objawy... Są one jeszce bardziej uciążliwe niż te skurcze... Mam dziwne zaburzenia widzenia... tak, jakby niewyrażnie widze momentami, czasem rozmazuje się obraz, raz widze przedmiot bliżej raz dalej. Nie trwa to na szczęście cąły czas, ale i tak jest BARDZO uciążliwe, tym bardziej, że większość czasu spędzam pracując przy komputerze. Boję się, że to coś poważnego. Powiedzcie mi prosze, czy TEN LEK może być odpowiedzialny za tego typu objawy? już mam go dość i chyba przerwę zażywanie... :(
to powinno pomóc http://www.solvaypharma.pl/index.php/ida/39 ale radze samemu nie odstawiać żadnych leków, bo może sie to skończyc bardzo źle. Niektórych leków nie można sobie od tak przestać brać. Radze iśc do lekarza, opowiedzieć o dolegliwościach i pogadać o zmiane leku na inny z tej samej grupy, to może pomóc. Pozdrowienia
Szanowna Pani, W ulotce tego leku napisano: Zaburzenia widzenia (podwójne widzenie, widzenie za mgłą) mogą wystąpić w następstwie wpływu leku na czynności mięśni gałek ocznych. Te niepożądane objawy są przejściowe i zależą od dawki leku. Mam więc nadzieję, że było to przejściowe. Gdyby tak nie było lekarz mógłby rozważyć stosowanie leku Sotahexal 80. Marian
Artur, chłopie, gilurytmal to gilurytmal. Tak naprawdę w tabletkach jest substancja która nazywa się prajmalina. Stosuje sie ją doustnie ( zwykle 3x1 tabl). Jest też ajmalina dozylna stosowana doraźnie dla zablokowania przewodzenia w drodze dodatkowej i przerwania częstoskurczów w przebiegu zespołu WPW (zazwyczaj) ale tak naprawdę jest to ten sam lek. W Polsce doustna postać to Neo-Gilurytmal. Innej nie ma. Nie mogłeś zatem brać leku o nazwie Gilurytmal (chodzi oczywiscie o nazwę handlową). Tak wię nie mieszaj.
Do MK: Moge powiedziec, ze bralem gilurytmal, bo bralem. Nie bylo to branie stricte w tego slowa znaczeniu. Bralem go I.V. (In Vein) W trakcie wystapienia czestoskurczu. W szpitalu, lezac pod monitorem. Wiem doskonale co to jest Gilurytmal (substancja). Zeby na nim zjadlem. Wiem gdzie rosnie korzen z ktorego robia ajmaline. Wiem, ze polski dystrybutor daje ciala, bo go nie sprowadza a w przypadku WPW jest idealny (u mnie skutecznosc 99proc). Wiem, ze jak dzwonilem do solpharmy polska to jakis koles powiedzial mi go, ze producent juz go nie wytwarza... to bylo kilka lat temu. Dzwonilem na zachod do producenta. Wytwarzaja go, oczywiscie, ale solpharma polska go nie zamawia... Chcialem tylko spytac, czy Neo-Gilurytmal pomaga. Wg mojej wiedzy Ajmalina (gilurytmal) pomaga tylko wstrzykiwana dozylnie od razu (bron boze kroplowka!). Dlatego pytam, czy Neo-Gilurytmal (w pigulach) w ogole pomaga ?
Witam! Dawniej można było kupić w Polsce NEO-GILURYTMAL i działa on skutecznie nadal bo termin ważności tego leku zakupionego nieco wcześniej nie minął. Kupno w Austrii czy dokładniej w Wiedniu to wyjście dla wybrańców losu z Polski, a co mają robić pozostali - do kórej apteki się udać? Marian
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. LEK TEN bardzo pomaga! Nie odczuwałam wcale kołatania serca. Zupełnie normalnie. Miałam jednak problemy z dostaniem go. Ostatecznie kupiony został w Lublinie, w jednaj z tutejszych aptek. Z tego, co wiem... nie jest już sprowadzany. A dolegliwości, o których pisałam, faktycznie były przejsciowe i niezwiązane z jego stosowaniem.... :) Obecnie stosuję inny-RYTMONORM-jest ok, ale nie aż tak dobry jak tamten. NEO-GILURYTMAL trzymam na czarną godzinę :) w razie wystąpienia kołatania serca. Pozdrawiam serdecznie!!!
Witam! Moje dane również wskazują, że Neo-gilurytmal nie jest do polskich aptek importowany. Kupiłem go w aptece w Gdańsku w głównym dworcu PKP, ale to już historia. Zapasy mają to do siebie, że się wyczerpują, a tzw. czarna godzina może nadejść. Moim zdaniem import Neo-gilurytmalu do Polski jest nadal konieczny. Marian
ma 21 lat od trzech lat sie lecze ale prawda jest taka że od 7 rou życia miałam ataki tylko nikt z lekarzy nie doszedł do tego że to serce dopiero jak pogotowie zabrało mnie z miasta 3 lata temu dowiedziałam sie ze jestem chora miałam wiele leków neo-gilurytmal też ale po wszystkich jestem strasznie osłabiona na początku stosowania leku zasypiała około godz 19 bo nie miałam siły Więc uważam że ten lek nie jest taki dobry
Gość Estrella
Witam Szukam Neo-Gilurytmalu dla mojej mamy. Chciałam zapytać czy ktoś już próbował ściągnąć ten lek do Polski przez kochane NFZety i Ministerstwo. Ile trwało załatwienie tego no i najważniejsze jaka była cena? Wysłałam już papiery ale odpowiedzi jeszcze nie ma. A może próbował ktoś załatwić to w inny sposób, z Niemiec, Słowacji? Mamy o tyle trudną sytuację że Neo-Gilurytmal jest jedynem lekiem który pomaga przy codziennym stosowaniu. Jeśli macie jakieś sugestie, albo coś wiecie to piszcie proszę. Pozdrawiam
Wiem, ze w Katowicach byla (moze jeszcze jest) jakas firma sprowadzajaca leki. Najlepiej zadzwon do hurtowni lekow w twoim (albo jakims duzym) miescie. Teoretycznie powinni cie poinformowac o firmach alternatywnych dla jedynie slusznych. Bierz ich na litosc, to pomaga. Normalnie mozesz uslyszec standardowe ja nic nie wiem,nie znam konkurencji,nie ma takich firm i amba.
mam w zapasie dwa opakowania neo-gilurytmalu który nabyłem w czeskim nachodzie na receptę/polską/ jednak za pełną odpłatnością/480koron za opakowanie/,jako że w chwili obecnej stosuję cordarone mogę ewentualnie odstąpić ten lek choremu ktory go powinien/musi/przyjmować, mój nr.503065690 lub jerzy0@onet.pl.pozdrawiam.
Gość magggie22
Jesli to cos pomoże tym, którzy chcą nabyć lek Neo-Gilurytnal to informuje, ze jest on do nabycia w każdej aptece w Niemczech.Opakowanie 50 tab. kosztuje około 40 Euro, natomiast 100 około 72 Euro. Lek móżna nabyc także drogą internetową w niemalże każdej niemieckiej aptece internetowej.