Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawek mitralnej, trójdzielnej i płucnej

Gość BARBARA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bardzo prosze wszystkich tych ktorzy cierpia na niedomykalnosc zastawek oto aby napisali jak sie czuja? czy ta wada postepuje? Ja mam niedomykalnosc zastawki mitralnej, trojdzielnej i płucnej oprocz tego platek zastawki mitralnej jest bardzo pogrubialy i zloknialy. Przez dwa lata lekarze probowali mi wmowic ze mam nerwice serca az w koncu trafilam do szpitala a tam zwykle echo serca wykazalo te wady!! Mam straszna arytmie napiszcie czy to mozliwe ze to od tych zastawek?Pozdrowienia dla wszystkich niedomykajacych sie
Gość elżbieta
Witam! ja też mam wypadanie płatka i niedomykalność zastawki mitralnej I stopnia.Mój lekarz mówił mi że niedomykalnośc może się powiększać ,ale niekoniecznie.Trzeba poprostu kontrolować serducho i raz do roku robić echo serca.Mnie przeszkadzają dodatkowe skurcze- najbardziej, bo to że mam nieraz sybki puls ,albo bóle w klatce jestem w stanie jakoś znieść.Biorę lek o nazwie sectral 200 i on wycisza mi moje serducho.A co mówią ci twoi lekarze Basiu? jakie bierzesz leki? pozdrawiam
wlasnie oo chodzi ze nic mi nie mowia i nie przepisuja lekow prawdopodobnie dlatego ze mam oprocz tegp kwasice metaboliczna, zalamalam sie tym wszystkim szlam do szpitala celem wyjasnienia ciagle niskiego potasu jak sie pozniej okazalo powodem jest ta kwasica a do tego jeszcze te serce nim przejmuje sie najbardziej. Tez mam dodatkowe skorcze ich nienawidze najbardziej do szybkiego bicia i do boli tez sie przyzwyczailam ale za kazdym dodatkowym podskakuje, sa straszne. czy moglabys mi napisc wynik Twojego echa serca? chcialaby porownac? pozdrowionka od kiedy wiesz o tej wadzie serca?
Gość elżbieta
Oto mój wynik: lewa komora w rozkurczu:4,1 lewa komora w skurczu:2,8 prawa komora:2,4 lewy przedsionek:3,4 aorta:2,8 zastawki: mitralna (płatki wiotkie)fala zwrotna -Slad aortalna-prawidłowa b.fali zwrotnej tródzielna: prawidłowa ślad w fali zwrotnej płucna -prawidłowa b.fali zwrotnej EF- 68% a jakie są twoje wyniki? - te badania miałam robione 2 lata temu, w 1993 roku moje echo wykazało prolaptyczny ruch płatka zastawki mitralnej ,ale bez fali zwrotnej
WITAM OTO MOJE WYNIKI BADANIA ECHO SERCA: 1. Obraz zastawki mitralnej pogrubialy platek przedni zastawki do 6,2 mm, zwłókniały 2. Obraz zastawki aortalnej w normie Srednia aorty 30 N(20-37mm) Separacja płatków 18 N (15-26mm) Lewy przedsionek 33 N (19-40mm) Prawa komora 20 N (8-26mm) Lewa komora EDD 49 N (35-57mm) ESD 27 N (27-38) Grubośc tylniej ściany 7,5 N (6-11mm) Grubość przegrody 5,5 N (6-11mm) Kurczliwośc globalna lewej komory w normie. Bez zaburzeń kurczliwości odcinkowej EF 65% Materiału zatorowego w jamach serca nieuwidoczniono Płynu w worku osierdziowym nieuwidoczniono Doppler: Zastawka mitralna VE 1,0m/s VA max 0,42m/s N (0,6-1,3m/s) fala zwrotna ślad I stopnia Zastawka aortalna V max 1,01m/s N (1,0-1,7m/s)bez fali zwrotnej Zastawka trojdzielna Vmax 0,70m/s N (0,3-0,7m/s) fala zwrotna I stopnia o V max 2,7 m/s. RVSP 28 mmHg Zastawka tetnicy płucnej Vmax 0,90m/s N(0,6-0,9m/s) fala zwrotna ślad AcT 152msek.
Ja mam juz parę lat zdiagnozowane wypadanie płatka zastawki.Ostatnio robiłam znowu echo i wyszło już wiecej wypadanie płatka zastawki i niedomykalność zastawki trójdzielnej i zabuzenia rytmu,i musze zapytac na dlaczego o tym wczesniej nie wiedziałam a może tego nie było tylko to wypadanie płatka zastaki mitralnej było zdiagnozowane a teraz jeszcze coś a mineły tylko 3 lata. Dodam jeszcze że biore beta-bloker Pozdrawiam .
Mam wypadanie płatka zastawki mitralnej,pogrubiały nieco prolaptyczny przedni płatek,i niedomykalność ++,cokolwiek to znaczy bo nie mam poijęcia co to znaczy niedomykalność++.I ostatnio nie czuję sie za dobrze,ale był okres że czułam sie extra.I teraz znowu biore beta-blokery i czekam na lepsze dni.Pozdrawiam
Gość patyssia1992
Hej mam niedomykalnosc zastawki oartalnej chyba od urodzenia w tej chwili mam 16 lat i kontrole mam co pol roku choc ostanio mnie nie bylo ponad rok na na na kotroli.A na badnaia jezdze co rok. Jak narazie nie biore zadnych lekow i nigdy nie bralam,moja wade mozna tylko skorygowac opercyjnie bynajmnie mowia tak lekarze. Jak dotej pory musialam czekac na ||| stopnien ktory mi sie zaczyna i lekarze plonuja juz opercje. Moj stan zdrowia sie pogarsza iz czesto boli mnie w klatce piersiowej i tak jak by kuje jak by ktos igle mi wkuwlal w serce mozna tak to powiedziec nie umiem tego inaczej opisac :( oczywiscie nie cwicze od kolo 5 lat na w-fie.Leczez sie ICZMP a wy??
witam mam takie ptanie w styczniu trafilem do szpitala ze zlym samopoczuciem kolataniem serca i uderzenia goraca w badaniu przedmiotowym przy przyjeciu mnie moje RR wynosilo 130/80rytm serca miarowy przyspieszony do 110/min osuchowo nad plucami szmer pecherzykowy w badaniu echo serca nieznacznie powiekoszony lewy przedsionek sladowa niedomykalnosc zastawki mitralnej po wypisie napisano mi ze rozpoznano umnie :czynosciowe zaburzenia ukladu krazenia z tendecja do tachykardii. biore leki i chodze na kontrole leki to bisoratio i aspargin ale od pewnego czasu mam klocia i lekie dusznosci i moje pytanie brzmi czy ja moge isc do wojska z czyms takim a mam lat 23 prosze o odpowiedz dziekuje i pozdrawiam .
ja mam neidomykalnosc zastawk juz niepamietam ktorej :P miedzy I a II stopniem przynajmniej tak bylo z 2 lata temu. Moje objawy to: czesto niskie cisnienie (teraz juz lepiej, ale kiedys mialam70/28!!!!!!), to co kolezanka piasla wyzej czyli uczucie klucia w sercu, czasem bol ten promieniuje, czasem przyspieszony oddech, omdlenia (ale nie zemdlalam, zawsze przestawalam slyszec i widziec robilo mi sie goraco ale jak usiadlam to po kilku minutach przechodzilo). ogolnie oslabienie organizmu - senność. W moim przypadku mozna jedynie brac leki na podwyzszenie cisnienia, ale przestalam je brac. Lekarz opwiedzial ze to taka moja *uroda*. A do powstania tej wady przyczynily sie najprawdopodobniej anginy ktore dosyc czesto miewalam. Dlatego zawsze trzeba miec antybiotyk jak najszybciej. Ale ogolnie to da sie z tym zyc i nie jest to nic strasznego
Mogą wogóle nie postępować, a nawet się cofnąć. Miałam niedomykalność na zastawce trójdzielnej - I stopnia i płucnej - śladowa. Po póltorej roku mam tylko śladową na trójdzielnej. Lewa komora zmniejszyła się w tym czasie (w rozkurczu z 4.99 a 3.98,w skurczu z 3,01 na 2,36) i lewy przedsionek (z 3,26 na 2,75). Prawa komora pozostała nieznacznie powiekszona. Zależy to od wielu czynników m.in. ilości spożywanego pokarmu, aktywności fizycznej czy przebytych chorób.
Czesc wszystkim. oto moja historia zdiagnozowano u mnie niedomykalnosc zastawki mitrialnej. ale nie w Polsce jak sie czulam: - kolatanie serca - dusznosci bolesne - po wypicu kawy nagly wzrost lisci adrenaliny - trzesawki rak zalecenia lekarzy (jak rowniez doczytane): - pic duzo plynow - nie pic nic co zawiera kofeine - duzo sportu - suplementy: magnez, koenzym Q10, potas objawy ustapily juz po kilku tygodniach stosowania sie do zalecen. Polecam literature angielsko jezyczna. niedomykalnosc zastawki mitrialnej nazywa sie: mitrial vulvar prolapse

Cześć, Ja mam 24 lata. W wieku 17 lat zdiagnozowano u mnie niedomykalność zastawki dwudzielnej. Lekarz zalecił mniej stresu i odesłał, gdyż i tak nie kwalifikowałam się do leczenia. Na długi czas zapomniałam o sprawie. Jednak w 2010r. czułam się już na tyle źle, że poszłam do kardiologa. Po badaniach okazało się, że wada się u mnie pogłębiła o niedomykalność zastawki trójdzielnej i płucnej, do tego jeszcze jakieś dolegliwości przy tym występującej (migotanie przedsionków i coś tam jeszcze). Założono mi holter i okazało się, że w nocy praca mojego serca niebezpiecznie spada, natomiast w dzień jest zbyt aktywne. Lekarz ochrzanił mnie, że tak długo z tym wszystkim łaziłam. Dostałam leki (Metoprolol VP, Bellergot, do tego Aspargin, Convafort i Milicardin) żeby zahamować rozwój wady i ustabilizować pracę serca i zaczęłam czuć się lepiej. Teraz jednak biorę Isoptin, gdyż jestem w ciąży i jak na razie stwierdzam, że poprzednie leki były skuteczniejsze. Morał z tego taki, że nie należy lekceważyć wypadania płatka i słuchać lekarzy, którzy twierdzą, ze to nic takiego...

Witam mam na imię Natalia, mam 14 lat , i w kwietniu usłyszałam w szpitalu od lekarza że mam niedomykalność zastawki dwudzielnej, trójdzielnej i pnia płucnego , lekarz mi powiedział, że z biegiem czasu powinno wszystko wrócić do normy, lecz obecnie mamy koniec sierpnia a ja nadal czuje kołytanie serca , kłucie, duszności i osłabienie organizmu , nie odczuwałam tego około 2 miesiące, lecz czuje, że znowu zaczyna się ten ból. Moglibyście mi poradzić co mam robić ? Niedługo pójdę do lekarza na kontrole , a do tego czasu chciałabym wysłuchać waszych rad , czy mam stosować tzw. dietę? Proszę o odpowiedzieć , irytuję mnie moja wada .

Natalio, dieta owszem, może zapobiec chorobom serca tkaim jak choroba niedokrwienna, czy nadciśnienie tętnicze, ale nie sprawi, że zastawki Cis się zaczną domykać. Powinnaś poprosić lekarza rodiznnego o skierowanie do kardiologa dziecięcego, aby on Cie dokładnie zbadał i stwierdził, czy wymagasz leków, jakieś interwencji chirurgicznej, czy tylko obserwacji. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka:www.forum.sercedziecka.org.pl