Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk i ból w okolicy mostka a nerwica

Gość Mayteusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zajrzałem to przypadkiem ,ale potrzebuje wasze rady. Zwłaszcza ludzi którzy odnajdą się w mojej sytuacji ;) Kilka dni temu umarł mój S.p chrzestny było mi przykro ale nie wywołało to u mnie szczególnych emocjonalnych przejść . Trochę się nasłuchałem od rodziny jak to mało kto z mężczyzn dożywa do 50 z powodu serca . ( i tez nie zrobiło to na mnie szczególnego wrzenia ) Lecz pojawił się u mnie wyraźny ucisk w okolicy mostka jak bym sobie 1kg odważnik na nim położył. Doszły tez lekkie bule w klatce piersiowej z prawej i lewej strony oraz na lewej łopatce. Taki mini ukłucia , dotknięcia trwa to już kilka dni … hmmm ? czy to jakaś nerwica podświadoma ? Idę zrobić echo serca i do kardiologa który mi pewnie zrobi też EKG Czy powinien zrobić coś jeszcze ? Czy coś poważnego? Czy powinienem się bać? Teraz aktualnie uczucie ciężaru minęło ale pojawił się lekki ból w okolicy lewej górnej części klatki … Można zwariować ;/ mam 22 lata i takie problemy … kiedy ćwiczyłem na siłowni i biegałem ból się nie nasilał ani nie opadał. Poradzicie ? Z wdzięcznością za wszelką pomoc Mateusz
weż jakies ziółka na uspokojenie-melisę z dziurawcem ,albo syrop ziołowy nerwosol.I magnez z wit.B6. Często po ćwiczeniach siłowych,gdy jest jakaś mała deformacja w kręgosłupie piersiowym - wskutek przeciążenia może dojść do bólu klatki.Od kręgosłupa za pośrenictwem żeber ból przenosi się na mostek i stwarza wrażenie,że to serce...Nie wiadomo jak to jest u ciebie.Może byc tak,że masz np. małą skoliozę niewidoczną gołym okiem[niech ci lekarz dokładnie obejrzy kręgosłup przy pochyleniu do przodu]Jeżeli to byłoby to,to lepiej zamień siłownię na basen,przynajmniej na jakiś czas.Pływanie rozwija i rozlużnia wszystkie mięśnie.W przeciwieństwie do siłowni,gdzie dane ćwiczenie rozwija daną grupę mięśni,a pozostałe są przykurczone.ćwicząć na siłowni trzeba pamiętać o popdstawowej zasadzie.Równomiernie ćwiczymi mięśnie klatki i grzbietu!!!!!!Nadmierne ćwiczenie bicepsów i mięsni klatki z przodu,a zaniedbanie mięśni na grzbiecie powoduje,że mięsśnie z przodu ciągną bo sa silne,a te z tyłu są słabe.I bolą plecy.