Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybszy oddech i napady lęku w towarzystwie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Od dwóch miesięcy mam problemy ze swoją osobowośćcią, tzn np. siedząc w autobusie siada koło mnie osoba bez względu na płec ja odrazu zaczynam się denerwować/bać bez powodu i zaczynam szybciej oddych, ciężej i widze po ludziach że również zaczynają tak oddych. Z moją orientacją seksualną jest wporządku podniecam się tylko przy dziewczynach. Dla mnie to krępująca sytuacja bo faceci mogą sobie mysleć o mnie jak o geju, a to właśnie mój objaw zdenerwowania/lęku. Również podczas pracy miałem podobne objawy, moja prACA jest dosyc specyficzna bo pracuje na platformie wiertniczej i kabiny mamy 4 osobowe, w momencie gdy spałem a ktos wchodził do kabiny to momentalnie się budziłem i wychodziłem bo nie mogłem znieść tego. Byłem u lekarza z tym zapisał mi lek o nazwie risset, z tym że minimalną dawke 1 mg na dobę. Czy ktoś z was miał podobne objawy?czy ktoś może cos mi powiedziec na opisany przezmnie temat? Serdecznie pozdrawima Karol
Witaj Karol. Z mojego punktu widzenia ( a opieram sie o moje doswiadczenia zyciowe i wiedze z książek(, twój lęk ( moze fobia) moze wynikac z dwóch powodów a(jeden to jest lek w ogóle przed bliskoscia ludzi ( z czym z jakiegos powodu masz problemy, moze byłeś np.dzieckiem zawłaszconym przez rodziców, nie mającym zdrowych granic) b(może masz PODŚWIADOME leki dot.Twojej orientacji seksualnej.Jak to rozumieć? ktos moze tak bardzo sie bać BYCIA GEJEM ( gdyż wie, że to ze społecznego punktu widzenia jest czymś nagannym) i ten jego WYOLBRZYMIONY LĘK przed ta mozliwościa sprawia, ze wysyła do otoczenia taką energie * boje sie, ze moge być gejem*, a jak moze wiesz, cudze emocje mozna odczuwac, odbierac,Najlepszym dowodem na to jest powiedzenie, ze pies ugryzie wtedy, gzy wyczuje nasz lęk.Nie jestem zadnym specjalista, ale myśle, ze SAM LĘK PRZED TAKA OPCJĄ JAK BYCIE GEJEM, wywołuje w Tobie takie własnie obawy i niepokoje.Gdybys sie NIE BAŁ TAKIEJ MOŻLIWOŚCI, nie miałbys takich obaw SAM SOBIE ODPOWIEDZ, CZEGO DOTYCZYŁ TWÓJ LĘK, gdy spałes w kabinie, do której ktos wchodził (zakładam, ze facet), a Ty musiałes ja natychmiasty opuszczać. CZY TEGO, że moze Cie zaatakowac *seksualnie*, czy tez tego, ze Ty możesz nie zapanować nad jakimis swoimi *podświadomymi lękami i pragnieniami, które sa Ci obce*, a jednak pojawiaja sie w Twojej glowie ?.Ja bym Ci doradzała kontakt ze specjalistą ( czyli z psychologiem, terapeuta), poo to zebys przestał siac w swojej głowie takie mysli i obawy, bo CZEGO W GŁOWIE NIE ZASIEJESZ, TO SIE W ŻYCIU NIE ZADZIEJE. Nie jesteś jedynym człowiekiem, ktory dooswiadcza takich obaw .Jest naprawde wielu ludzi, którzy tak jakby do końca, ostatecznie nie okreslili swojej *tozsamosci seksualnej* i powinni nabrac co do tego ABSOLUTNEJ PEWNOSCI. Poza tym jeszcze jest taka mozliwość, ze moze jako dziecko miałeś problem dotyczacy molestowania Cie przez kogos.Piszac w ten sposób, próbuje pomóc Ci uswiadomić sobie, dotrzec do przyczyny,CO SIĘ NAPRAWDĘ dzieje w Twoich emocjach i w głowie, bo gdy nabierzesz co do tego jasnosci, Twoje problemy zostana rozwiazane.Pozdrawiam.
Twoja druga wersja jest błędna ponieważ : współzyje seksulanie tylko z kobietami, podniecam się tylko widząc kobietę, snie tylko o kobietach i marze tylko o kobietach. Wybrałaś najprostszą drogę określającą mnie jako geja. Moje duszności odnoszą się także do kobiet wiec nie tedy droga ... Tak mam lęki przed bliskością i dłuzszą rozmową z ludzmi. Pozdrawiam
Witaj Karol. Mysle, ze nie zrozumiałeś mojej informacji. W swoim poscie podałes tak mało danych, co do Twoich odczuc , ze chcąc Ci sensownie odpowiedziec musiałam brac pod uwage różne mozliwosci. W żadnej z nich nie zarrzucałam Ci, ze nie jestes pełnoprawnym facetem, za to chodziło mi o to, z czym sie zetknęłam juz na forum, że Twój lek przed *innosciami seksualnymi-zakładając, ze odczuwasz np.niechęć do gejów* moze sie obrócic przeciwko Tobie.Kiedys pisał pewien młody meżczyzna, który był *wrogiem* gejów, ze gdy wychodził na ulice, bał sie ,ze moze zostac przez nich skrzywdzony. Naszą nienawiść lub strach przed czymkolwiek podswiadomość moze wykorzystac przeciwko nam..Wiem tez, ze im bardziej o czyms nie chcemy myslec, im bardziej sie przed czyms bronimy, tym bardziej podświadomość nas tym straszy.Na pewno tez nie było moim zamiarem dotknąć Cię, tym co napisałam... To tyle jesli chodzi o kwestie orientacji seksualnej. A jeśli Twoje dusznosci odnosza sie doi relacji z kobietami, to przyjrzyj sie swoim relacjoom z kobietami w rodzinie, czy były zdrowe, czy tez toksyczne, czy moze byłeś tzw.dzieckiem zawłaszczonym przez matke ( babcie), pozbawionym przestrzeni emocjonalnej.Twoje leki przed bliskoscią i dłuzszą rozmową z ludźmi wskazywałyby na tzw.fobię społeczną, a w tym moze Ci pomóc psychoterapia.Pozdrawiam . .