Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie rozkurczowe i ból głowy

Gość Agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym mieć takie ciśnienie jak co poniektórzy ja od 9 lat leczę się na nadciśnienie i nigdy nie miałam dolnego poniżej110 za to górne dochodzi mi nawet do 203 lecze sie zażywam tabletki które mam zmieniane co jakiś czas bo żadne nie skutkują skutkują za to kroplówki które jeżeli jest już bardzo żle dostaje w szpitalu ale też po nich czuję się jak pod wpływem.Kardiolog po badaniach stwierdził że to nie jest przyczyna nadciśnienia ciągle boli mnie głowa i mam uczucie tak jakby była na pompana.Już nie mam sił i ochoty chodzić po lekarzach poprostu jestem bezsilna,Dodam jeszcze ze odżywiam sie zdrowo.

Radze wam wszystkim zrobic dwa badania : 1. tarczyca - podstawa TSH z krwi (ok. 17 zl prywatnie, bo jesli macie tak zachlannych lekarzy ogolnych jak ja w mojej przychodni w Opocznie, to ciezko wam bedzie sie doprosic nawet o to skierowanie) 2. USG serca (echo) - ok. 100 zł prywatnie (ciotka miala takie objawy jak wy, tj. wysokie rozkurczowe przy normalnym skurczowym, ogolni mieli ja w dupie, az przestala sie w koncu ich prosic o pomoc po wielu upokarzajacych zbyciach, a gdy juz poszla prywatnie na echo okazalo sie, ze tylko pod noz sie nadaje bo za pozno na farmakoterapie, lekarz jeszcze ja okrzyczal tekstami typu *gdzie pani do tej pory byla, przeciez od dawna musiala sie pani zle czuc, jak mozna tak ignorowac wlasne zdrowie!* itp itd.... generalnie wysokie rozkurczowe u niej oznaczalo rozwaloną zastawkę serca (na wyniku usg powinni wam opisac czynnosc kazdej zastawki, wiec bedziecie mogli potwierdzic lub - miejmy nadzieje - wykluczyc wady fizyczne), oczywiscie podwyzszone rozkurczowe nie musi oznaczac takich problemow jak u niej, ale raz na 30 lat na pewno nie zaszkodzi sobie odzalowac stowke i porzadnie zbadac serce przeciez.. takze radze nie czekac az sie wam jeszcze pogorszy tylko wziac sprawy we wlasne rece i zycze duzo zdrowka i szczescia do sensownych lekarzy.