Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca i morfologii krwi a kłucie w okolicy serca

Gość Nikodem

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Może zacznę od tego, iż się przedstawię. Mam na imię Nikodem i mam 34 lata. Od paru miesiecy wyczuwam bardzo niemiły dyskomfort w okolicy klatki piersiowej i serca. Tzw* ból* lub kłucie w okolicy serca oraz uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej odczuwam zazwyczaj w godzinach popoludniowych i trwa to do godzin wieczornych ok. 20:00-21:00. Bóle, kłucia serca i dyskomfort w klatce często pojawiają się i zanikają a następnie powracjają i tak do godzin wieczornych. Badam i kontroluje moje ciśnienie tętnicze ( biorę 5 mg PRESTARIUM z rana ) : z rana 125 / 75 puls 77 popołudniu 135 / 85 puls 87 wieczorem 130/70 puls 82 Postanowiłem wykonać następujące badani, dziś odebrałem morfologię i biochemię ( poniżej wyniki ) : Morfologia : WBC 7.30 ; RBC 5.29 ; HGB 15.9 ; HCT 46,9 ; PLT 299 ; MPV 9,1 ; P-LCR 17.8 ; PDW 9,7 ; MCV 88.7 ; MCHC 33.9 ; MCH 30.1 ; RDV -SD 42,90 ; RDW CV 13,4 ; LYMF % 34,5 ; MONO% 7,4 ; EO% 6,4 ; BASO% 0,3 ; NEUT% 51,4 OB 2 mm/h Kreatynina 1.05 ; GFR wg MDRD *60 ml; CRP *0.4 mg; Potas 4.3 ; ALAT 27; ASPAT 21 ; Kwas moczowy 5.3 ; Biochemia: Glukoza w surowicy 80 ; Cholesterol całkowity 174 ; Cholesterol HDL 44 Cholesterol LDL 115 ; Stosunek HDL do CHOL 0,25 Stosunek LDL do HDL 2,61; Tróglicerydy 75 Echo serca: Pierścień Aorty 2,2 / 3,8 cm Lewy przedsionek - 3,9 cm Lewa komora skurcz - 2,9 cm Lewa komora rozkurcz - 4,9 cm Grubość przegrody M-K - 1,1 cm Grubość tylnej ściany - 1,0 cm Prawa komora - 2,3 cm Wymiary jam serca prawidłowe. Nie stwierdza się przerostu ani odcinkowych zaburzeń kurczliwości mięśnia LK. Kurczliwość globalna dobra. EF ok. 70%. Aparat zastawkowy bez zmian strukturalnych i nieprawidłowości w przepływach. Niezmieniony profil napływu mitralnego. Zastawka aortalna trójpłatkowa, VmaxAo-150 cm/s. Ciągłość przegród zachowana. Prawa komora bez nadciśnienia. Osierdzie wolne. USG Jamu brzusznej ok , RTG klatki piersiowej : przepona ustawiona prawidłowo. Jamy opłucnowe wolne. Pola płucne bez zmian ogniskowych. Serce radiologicznie w normie wieku. Zrosty przy koniuszku serca. Nie wiem czy wyniki są prawidłowe, poproszę o waszą pomoc i interpretacje powyższych wyników i może jakieś wskazówki co mi może byc ....... Dzięki wielkie za pomoc ! Nikodem
witam - soso: czytam o tej sarkoidozie ale nie widze powiazan w objawach u mnie : Objawy mogą się pojawić nagle, ale najczęściej postępują stopniowo. W obrazie rentgenowskim płuc sarkoidoza może przypominać gruźlicę lub chłoniaka. Jest to choroba ciężka do zdiagnozowania, ponieważ objawy choroby bardzo przypominają grypowe, czyli ciągłe zmęczenie, na które nie ma wpływu sen, względne wyczerpanie, poczucie braku energii, duszności nawet przy stosunkowo niewielkim wysiłku, ataki suchego i ostrego kaszlu, gorączka, bóle o różnym natężeniu, suchość oczu, zamazane widzenie, skrócenie oddechu, uszkodzenia skóry. Sarkoidoza występuje najczęściej u ludzi młodych Zadnych objaw u mnie nie widze wyzej wymienionych , Skad twoja opinia ??? Pozdrawiam, Nikodem
Gość stracatella
Hahaha :) soso bawi się w dr Hausa :)))) Bóle w mostku zawsze są niepokojące. Ja mam bóle towarzyszące wypadaniu płatka, ale ostatnio zmieniły swój charakter, więc też mam mocne postanowienie wybrac się do lekarza w Nowym Roku, co i Tobie uczynić radzę - Bóle mogą mieć wiele przyczyn: kręgosłup, zaburzenia rytmu, skoki ciśnienia, problemy z refluksem, prolaps... wiencówka, zawał, neuralgia, nerwica i inne. Lepiej dwa razy podmuchac niż się raz spażyć :))) Spokojnych Świąt życzę s.
na wynikach sie nieznam.dwa tygodnie temu skonczylam 3 -miesieczna terapie mialam objawy jak przy zawale dotego musze sie teraz leczyc na nadcisnienie.kiedys mialqam ataki czesto teraz mniej ostatni w dniu zakąńczenia terapi nie nazekam napewno mi to cos dalo! znajdz sobie fajnego psychiatre i do dzieła nie daj sie tej :-francy swpołecznej:-) trzymaj sie