Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Chelatacja

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam podobne zdanie na temat stosunku niektórych lekarzy do chelatacji. Słyszeliśmy ostatnio o cudownych lekach niektórych firm farmaceutycznych i skąd się bierze taka ivh popularność. Teraz można to naocznie stwierdzić, że specyfiki używane w chelatacji są tanie i firmy farmaceutyczne nie są zainteresowane ich promocją. Ponadto lekarze kardiolodzy a zwłaszcza chemodynamicy nie są też zainteresowani taką metodą, która pozbawia ich oczekiwanej glorii i pochwał a co najważniejsze - dochodów. Spójrzmy tylko na ceny tych zabiegów. Pozdrawiam
na str www.chelatacja.pl mozna przeczytac co mowia ludzie po zabiegach chelatacji przedstawiaja sie z imienia i nazwiska ,a do tego jeszcze pozwalaja na zdiecia w necie jest tam tez pan ze szwecji 82 lata ktory przyjechal do nas samochodem 2 tys km i poddal sie chelatacji zapraszam do lektury jest tam tez namiar na niego @ i adres ,mozna do niego napisac,ciekawe co pan na to panie dr? a na dokladke moj tato 81 lat mial zatkane tetnice doglowowe w 87% jak odchylal glowe do tylu to mdlal po 30 zabiegach poszedl do tego samego lekarz na ten sam doppler i wykazalo ze jest zupelnie czysty ,,,, jak to PAN skometuje pozdrawiam rafal
Panie dr polubilem pana przesylam Panu linka kilkudziesieciu gabinetow,,szarlatanow,, w europie nie zapytam sie Pana co Pan na to bo i tak Pan nie odpowiada ale radze przyznac sie do bledu,,nikt nie jest nieomylny,, i poczytac troszke wiecej a najlepiej niech Pan zastosuje chelatacje na sobie i zrobi badania przed i po wyniki pokaza prawde,prosze sie nie bac jeszcze nikt nie umarl po chelatacji a gabinetow jest 70 w Polce,paru lekarzy po kuracji zmienilo zdanie pozdrawiam rafał
Po przeczytaniu prezentowanych tu poglądów zobaczyłem co na ten temat piszą w fachowej litraturze anglojęzycznej. Przeczytałem kilka artykuów na ogól pozytywnych. Ale na uwagę zasługuje zbiorcze zestawienie dotychczas przeprowadonych badzń przez różne ośrodki. Jest to pokazane pod adresem: http://www.drcranton.com/chelation/meta.htm Nawet nie znając angielskiego można odczytać rezultaty. A-nie pomogło B- pomogło
Do Dr.Rafala. Doktorze drogi. Studiuje od pewnego czasu wypowiedzi roznych osob o chelatacji i rzeczywiscie trudno znalezc naukowe zrodla potwierdzajace te metode. Nie o to jednak chodzi. Sam jestem bardzo zainteresowany taka terapia.Moje obawy dotycza poziomu INR poniewaz juz 20 lat zazywam marcumari nie tylko(3 operacje serca). Czy moge czuc sie bezpieczynie po lub w trakcie terapii? Pozdrawiam sedecznie krzysztof
Witam Jestem po 3 wlewach czy pomaga na początku czułem poprawę ale na dzien dzisiejszy nie jestem w stanie powiedziec czy to pomaga czy nie , szczerze mówiąc powszechnej medycyny lepiej nie odstawiac na bok , próbowac warto zawsze i wszystkiego :) pzodro
panie Krzysztofie nie jestem lekarzem tylko od 4 lat wlascicielem placowki w ktorej stosujemy chelatacje wiec nie odpowiem na Pana pytanie ale prosze je przeslac na nasz adr ktory Pan znajdzie na str www.chelatacja.pl i tam nasz lekarz odpowie na wszystkie pytania pozdrawiam serdecznie rafal
Jestem po zawale, miałem również założone dwa by-passy (w 1996r) Po 9-ciu latach w styczniu 2005r byłem w takim stanie, że golenie sprawiało mi taki wysiłek, że musiałem odpoczywać i brać nitro pod język. Kolejna wizyta u kardiologa i skierowanie na angioplastykę. Po angioplastyce stan mój uległ bardzo niewielkiej poprawie, ale na piętro nie mogłem wejść bez odpoczynku. Sugestia ponownych by-passów lub izototerapii mięśnia sercowego. Nie skorzystałem w obawie o przeżycie. Skorzystałem natomiast z chelatacji - przyjąłem 30 wlewów i teraz nie wiem co to znaczą bóle zamostkowe, mogę swobodnie chodzić, w tym i na 3 piętro bez nadmiernego wysiłku i bez potrzeby odpoczywania po drodze. Jeśli to jest szarlataneria, to gratuluję tym co ją stosują. Nie słyszałem również o żadnym przypadku śmierci spowodowanej chelatacją.
Ludzie, opanujcie się! Ryzykujecie swoje zdrowie i życie! Chelatacja to zwykła szarlataneria! Na stronie dr Krasickiego jako piśmiennictwo jest raptem kilka artykułów na ten temat (żaden nie pochodził ze znanego czasopisma), w tym jeden (!) artykuł który nie był żadną broszurką wydaną samodzielnie przez autorów tylko przypuszczalnie komunikatem ze zjazdu naukowego (?) ale traktował o zastosowaniu chelatacji w przypadku zatrucia organizmu żelazem a nie żadnej miażdżycy!!! Ja rozumiem, że ludzie w potrzebie chwytają się każdej deski ratunku. Zdesperowanych wykorzystują różni szarlatani i zgarniają za to kasę, np. taki tu obecny dyrektor placóweczki która czesze kasę od frajerów. Czasem dają się też nabierać ludzie wykształceni, nawet inni lekarze, ale to niczego nie dowodzi. Co do poprawy po zabiegach - nie to jest dowodem, ale obiektywne badanie przeprowadzone na wielu pacjentach. Wśród osób które się w ogóle nie leczą, też części bóle przejściowo mijają! Jestem ponadto przekonany, że gdyby tych ciężko chorych ludzi leczyć na depresję, też poczuliby się dużo zdrowsi! Chelatacja daje nadzieję, wyimaginowaną szansę na lepsze życie, energię do działania, skoro jest jednak coś, co może pomóc. Ale to wszystko. Za dawanie ludziom nadziei, szarlatani bez skrupułów zarabiają kasę. Przecież wszyscy są zadowoleni: oni, bo mają forsę, pacjenci, bo uważają że poprawa samopoczucia związana jest z tą imitacją leku a przecież powikłania są rzadko, lub zawsze można je zwalić na *nieunikniony postęp choroby*. Niedawno w prasie można też było przeczytać o Jacku Kaczmarskim, który też padł ofiarą szarlatana. On i rodzina wierzyli do końca... Szkoda mi ludzi postawionych pod ścianą z ciężarem rozpoznania choroby, dręczonych dolegliwościami, ale szkoda mi też, że zapominają w takich chwilach o zdrowym rozsądku i ryzykują zdrowie i życie. Zazwyczaj takie kroplówki są nieszkodliwe, ale przypadki się zdarzają. Zresztą pomyślcie: jak działa EDTA??? Wiąże jony metali! Nie tylko szkodliwe metale ciężkie (ale to nie one powodują miażdżycę) ale też tak potrzebne mikro- i makroelementy. Powoduje odwapnienie koścca i inne powikłania, o których dowiecie się po latach. I może wcale nie skojarzycie z tym cudownym leczeniem.
Panie Rafale ta informacja jest między innymi dla Pana, a także dla tych osób, które były zachwycone tym zabiegiem, jeszcze na starym forum: *Pacjentka umarła po odmładzającym zabiegu Najpierw straciła przytomność, chwilę później już nie żyła. Kobieta była w prywatnej klinice w Gdańsku i przechodziła tam odmładzający zabieg. Tzw. chelatację. Polega on na podłączeniu pacjenta do kroplówek z aminokwasami. Kuracja cieszy się wielką popularnością w gabinetach medycyny alternatywnej. Lekarze jednak ostrzegają: Takie leczenie grozi śmiercią! Kobieta miała wykonywany zabieg, który miał jej pomóc w czyszczeniu tętnic. Pacjentka pozwoliła zaaplikować sobie kilkanaście kroplówek - podało radio RMF. Chelatacja to zabieg, który nie jest oficjalnie zarejestrowaną procedurą leczniczą. Nikt nigdy nie udowodnił, że jest skuteczny. Nie są znane skutki uboczne częstego przyjmowania kroplówek. Nie przeszkadza to jednak tzw. gabinetom medycyny alternatywanej reklamować chelatacji jako świetnej metody na leczenie różnych chorób m.in. miażdżycy. Lekarze ostrzegają, że częste kroplówki mogą uszkodzić np. nerki.*
Gość desperados
Nie bardzo rozumiem...jeśli to tylko nabieranie i dojenie zdesperowanych pacjentów...to szefowie tych ośrodków szarlataneri powinni liczyć się z zemstą takiego jednego czy drugiego desperata, który obejrzał się że bezczelnie był dojony....a jeszcze jak by nereczki siadły od tej chelacetacji....to wolę nie myśleć co bym zrobił z takim ośrodkiem...
zgadzam się z Pawłem. jeszcze bezczelnie się tu Rafałek reklamuje. fuj. w temacie Doktora Kowalskiego znalazły się zarzuty nieetyczności- od Grzesia, i od innych osób- niesłuszne i krzywdzące. ale gdyby je skierować do Rafała- było by to za mało
Pytanko do Ewy - z jakiej gazety jest to info o pani co miała pecha i zmarła po wlewie.Napewno Pani obserwuje ten temat i dowiemy się więcej np. czy prokuratura zajęła się sprawą ? czy wiadomo już że zgon spowodowany był właśnie EDTA ?Dlaczego tak mnie to interesuje.Otóż dziś będę miał drugi wlew i cały przebieg kuracji zraportuje na tym forum na bieżąco . Ciągle też sam zbieram wszystkie informacje związane z chalatacją. Krótko o mnie : jestem grubo po 50-tce. Kilka miesięcy temu wynik echo serca zabrzmiał mi jak wyrok o krześle elektrycznym.Skierowanie do szpitala i cała seria miodu koronografia,przeszczep zastawek,baypasy. Cztery lata wstecz, echo wykazywało tylko niewielką niedomykalność zastawki.Teraz przydusza mnie wręcz wydłużona miażdzycowo aorta i najmniejszy wysiłek a jednocześnie paraliżujący wręcz strach przed niebezpiecznymi zabiegami i operacjami nakazazał mi szukać innego wyjścia.Tak trafiłem na gabinet lekarki która prowadzi medycynę rodzinną,ma uprawnienia do wydawania zaświadczeń dla starających się o zezwolenie na broń, zaświadczenia dla kierowców i wiele wiele innych w tym jednocześnie prowadzi i chelatację.Nie dziwcie się ale jestem ponownie w szoku aby taka osoba zajmowała się też niebezpieczną dla zdrowia szarlatanerią jak to pewne osoby określają.Jadę na drugą kroplówe...trzymajcie za mnie kciuki.
Pani Ewo, czy nie słyszała Pani, albo nie czytała o tym ,że pacjent zmarł po wykonaniu z pozoru błachego zabiegu operacyjnego? I co zdaniem Pani nigdy juz nie powinien być wykonany zabieg usunięcia wyrostka robaczkowego? a przecież i po takich zabiegach występują zgony.