Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tendencje do podwyższonego ciśnienia

Gość onet

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry. Opisze moj problem. Od paru tygodni zauwazyłem ze mam tendencje do podwyzszonego cisnienia tzn nigdy moje cisnienie nie przekraczało 140/90 zazwyczyaj 120/130 na 60/70. np wczoraj wrocilem ze szkoły cisnieni 120 na 70 wieczorem 135/80 poszedłem spac przebudziłem sie w nocy wstaje cisnienie 160/100 posiedziałem godzine 130/70 wstaje rano 135 na 85. ide do pracy wracam 125/70 kłade sie spac na godzinke wstaje i czuje ze cos nie tak mierze 160/90 wziołem piramil nie spadło spadło po 2h. badałem tarczyce, nie jestem otyły, uprawiam sport,
Gość Kiepska sprawa
Ja radziłbym zastosować związki potasu.Sa tańsze i zdrowsze jak się nie przesadza.Około 2 gramy dziennie.Ale lepiej askorbinian bo ma więcej korzyści.Niestety jest sporo droższy.Do tego pomaga głodówka ale są czasami przeciwskazania.Może być też kuracja jak według gersona.
Gość stracatella
A skąd Ci przyszlo do glowy tak często badać ciśnienie? Może już mialeś kiedyś z nim problemy ? Nadciśnienie często jest idiopatyczne - leczy się je cale życie. Jeśli nie miałeś to nie badaj sobie sam tylko udaj się do pielęgniarki i niech Ci kilka razy zbada ciśnieniomierzem tradycyjnym. Raz, że te elektroniczne pomiary są jakie są... a dwa, że o podwyższone ciśnienie nie trudno jak zerwałeś się z drzemki na równe nogi... zwłaszcza jesli jesteś przepracowany.
Gość stracatella
To jest nadciśnienie, ale może być spowodowane również nerwami. Charakterystyczne dla hipochondrii są skoki ciśnienia. Niemniej co u ciebie jest powodem mogą stwierdzić tylko badania - a czasem jak nie stwierdzą a cisnienie za wysokie jest to znaczy że masz poprostu nadciśnienie...
ja zawsze miałem 120/60 od pewnego czasu cos jest nie tak nie wiem dlaczego. Zbadam nadnercza nie wiem jak długo sie czeka na tomografie. Do tej pory miałem robione echo serca, usg brzucha, tarczyca, badanie krwi i wszystko w porzątku. ja niestety przy wysokim cisnienu czuje sie zle
Gość Kiepska sprawa
*~stracatella, 2009-12-23 00:31:18 (IP: 83.22.2***) A skąd Ci przyszlo do glowy tak często badać ciśnienie? Może już mialeś kiedyś z nim problemy ? Nadciśnienie często jest idiopatyczne - leczy się je cale życie. Jeśli nie miałeś to nie badaj sobie sam tylko udaj się do pielęgniarki i niech Ci kilka razy zbada ciśnieniomierzem tradycyjnym. Raz, że te elektroniczne pomiary są jakie są... a dwa, że o podwyższone ciśnienie nie trudno jak zerwałeś się z drzemki na równe nogi... zwłaszcza jesli jesteś przepracowany.* Jeżeli zbyt wysokie ciśnienie nie jest spowodowane trwałym uszkodzeniem organizmu albo nieprawidłową przemianą materii i innnymi sprawami genetycznymi te leczenie polega na właściwym trybie zycia.Poza wymienionymi czynnikami zwykle można to tym właściwym trybem życia zlikwidować-dietą itp. zlikwidować.
nieprawda ze dieta pomaga w zyciu w to nieuwierze miałem 100 kg wagi i cisnienie 120/70 i na siłowni cwiczyłem a teraz mam 78kg i cisnienie 140/85 135/75 po tabletce concor cor 2.5mg uprawiam sport niepale niepije....nerwica niezabija ale jej skutki napewno...mam tylko 20lat i mysle ze w wieku mego ojca ktory ma 40lat i niema kłoptow z nadcisnieniem ja bede miał je zapewno 100procentowo ...skoro od tak młodego wieku zaczynam...stosowałem juz przerózne diety chudłem w oczach a cisnienie i tak i tak 135/85....na mój wiek jest ono przy wysokie i niedziwie sie ludzia którzy je cmierze kilka razy na dzien bo z cisnieniem niema zartów...;[[[zycze wszystkim zdrowuia;]]
Gość stracatella
Hmmm pozytywne nastawienie oraz zdrowy tryb życia zawsze pomagają w regulowaniu ciśnienia, a optymizm, wiara i uregulowany tryb życia powodują, że czujemy się lepiej, dzięki temu wszystkiemu życie zawsze staje się lepse i zdrowsze. Niemniej nadciśnienie bywa często idiopatyczne czyli właśnie nie spowodowane żadnymi organicznymi chorobami lub uszkodzeniami.... i leczy się je lekami niestety do końca życia. pozdrawiam
Witam Wszystkich w NOWYM ROKU .Życze WSZYSTKIM SAMYCH DOBRYCH DNI. Jesli chodzi o sprawe podwyższonego cisnienia, mam na ten temat troche zebranych informacji , które spróbuje zainstalować na tym watku. Na poczatek z mojego doswiadczenia powiem jedno : STRES MA EWIDENTNY WPŁYW NA PODWYŻSZANI SIE CISNIENIA. Zawsze mam cisnienie 120(60. Gdy pojechałam po raz pierwszy na chemioterapię miałam pierwszy raz w zyciu cisnienie 150(100 * jak dobrze pamietam). Przy nastepnych chemiach miałam juz nizsze, gdyz wiedziałam co mnie czeka i stres był troche mniejszy. Zapraszam wszystkich zainteresowanych do przyjrzenia sie informacjom zamieszczonym w historii czlowieka, ktory wyszedł z nerwicy lekowej, gdyz odnosza sie tez do sprawy cisnienia. http://moja-nerwica.republika.pl. Pozdrawiam.

Jesli ktos pisze, ze dieta nie pomaga na nadcisnienie to chyba nigdy diety nie probowal;) Powiem wiecej, wcale nie trzeba duzo zeby poradzic sobie z takim nadcisnieniem jak. np opisuje autor tematu. Na poczatek polecam REGULARNE (to bardzo wazne) jedzenie otreb owsianych - są lepsze od pszennych. Otręby owsiane w porównaniu z otrębami pszennymi mają wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego częścią są beta glukany. Beta glukany wiążąc jony sodu przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Ja wraz z zona jem otreby sante niebieskie (najlatwiej je dostac) i od ponad roku problemow juz nie mam :) Kilka lyzek dziennie, koszt maly a efekt naprawde zadawalajcy!