Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból zamostkowy po wysiłku fizycznym

Gość stracatella

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stracatella
Od kilku miesięcy regularnie 2-3 razy w tygodniu pływam na basenie. Kondycję uzyskiwałam powoli wydłużając dystanse. Obecnie bez większej zadyszki przepływam 1,5km (30 x 50m basen) w pół godziny, czasem więcej. Wcześniej regularnie uprawiałam kijki. Niepokoi mnie fakt że czasami mogę pływać w *nieskończoność*, i nie mam żadnych dolegliwośći, a czasami czuję ucisk gdzieś w okolicy żołądka i za mostkiem. Mam 33 lata - wypadanie platka, bez niedomykalności, zamknięcie pfo, niezupełny blok prawej odnogi pęczka Hisa. W zasadzie moje serce uznawane jest za zdrowe. (miałam test calcium score - ok, test wysiłkowy wykazał jedynie dolegliwości związane z wypadaniem płatka). Hmmm czy to możliwe aby mimo regularnej kontroli kardio nie rozpoznać choroby wiencowej - a może to kręgosłup? Cierpię na dyskopatię... co o tym myślicie?
test wysilkowy ma chyba 70% czulosci na wykrywanie choroby wiencowej. BIorac pod uwage takze Twoj wiek, oraz regularne kontrole u kardiologa to raczej nielogicznym byloby nie wykrycie choroby niedokrwiennej. Mozna tez zrobic jakiegos holtera, bo chyba niedokrwienia moga wystepowac nieregularnie. To chyba zbedne. Skoro masz dyskopatie, obstawialbym przy niej. Szczegolnie ze przeciez calcium score wyszlo ok :). Ja z kolei mam tez pokrzywiony caly kregoslup, od odcinka ledzwiowego do piersiowego. bole w calym ciele, podczas wysilku to juz w ogole dramat. tzn statycznego - typu jezdzenie na rowerze, to spoko, ale chodzenie i bieganie, pozostawie bez komentarza. Pozdrawiam :)
Gość stracatella
Dzięki za odpowiedź, generalnie też mi się tak wydaje, zwłaszcza że ból nieco jakby zmienia swój charakter kiedy chwytam się drabinki dwiema dłoniami i przyciągam prostując łopatki, ale faktem jest że ból mija po zaprzestaniu pływania. co dziwne przy kijkach się nie pojawiał - chodze ok 5km kilka razy w tygodniu. Holtery nic niepokojącego nie wykazały (było ich kilka,a najgorsza była tachykardia dwa lata temu ale to minęło, mam też dodatkowe skurcze, moze tez jakieś pary - tak czuję ale nie wyszły w holterze), Ekg też chyba - myślę że ktos by mi wspomniał... Na trzecie piętro wychodze bieguniem bez zadyszki a ból pojawia się czasem również w spoczynku i jest raczej silny. Myślałam dotąd że to od płatka wiec się nie przejmowalam ale skoro zaczął pojawiać sie w ruchu, czasem w stresie to sobie tak trochę myślę o tym... pozdrawiam
Również mam wypadanie płatka i ten sam problem pojawia się u mnie. Robiłem wszystkie badania w tym kierunku włącznie z testem wysiłkowym. Trzech kardiologów wykluczyło chorobę wieńcową. Podobno podczas wypadania płatka mogą występować bóle podobne do tych pochodzenia wieńcowego które nie są grozne.
Kiedys zabolalo mnie w klatce piersiowej ( jak nigdy tak mocno ) myslalem ze to serce, po badaniach EKG okazało sie ze jest OK, lekarka zrobiła wywiad i stwierdziła ze zapewne jest to przyczyna przepukliny zwieracza żołądkowego, czy jakoś tak ( co mam zdaignozowane ) ból jednak był bardzo bylacy bo w okolcach mostka. Może to u Ciebie także układ pokarmowy ?