Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca po założeniu by-passów

kate_75

Rekomendowane odpowiedzi

Moj tata (lat 62) jest po by-passach - 3 zyły (2005 r.) a teraz mial ECHO serca i bardzo prosze o interpretacje wyniku, wiem, ze jest cos tam nie tak i bardzo sie martwie, z gory dziekuje za odpowiedz: 1.WYMIARY STRUKTUR MIESNIA SERCOWEGO AO: 30 mm rozwarcie platkow ZA: 33 mm LA: 44 mm LA Area = 25 cm2 RV: 25 mm RA Area = 19 cm2 Lewa komora - EDD: 58 mm ESD: 33 mm EF: 50% IVSd: 10 mm LVPWd: 10 mm 2. DOPPLER SPEKTRALNY I KOLOROWY Zastawka mitralna: Ve=1,0 m/s Va=0,6 m/s Fala zwrotna: wzdłuż ściany bocznej, Area=7,0 cm2 Zastawka aortalna: Vmax: 1,6 m/sek Fala zwrotna: nie uwidoczniono Zastawka trójdzielna: Vmax: 0,7 m/sek Fala zwrotna: do dnia, Area=11,5 cm2 Zastawka pnia płucnego: Vmax: 1,0 m/sek Fala zwrotna: 1 stopien 3. APARAT ZASTAWKOWY ZA-ściany miażdzycowe ZP-płatki z drobnymi kalcyfikacjami ZM-płatki z kalcyfikacjami 4. KURCZLIWOSC Hipokineza przypodstawnej IVS 5. INNE IAS w czesci srodkowej wygieta na odcinku 27 mm pozdrawiam serdecznie Kasia
Jesli na forum nie ma w tej chwili jakiegoś lekarza, najlepiej skonsultować te wyniki i całą sytuację bezpośrednio u lekarza kardiologa. Nawet jeśli ktoś z nas mógłby coś odpowiedzieć, na pewno lekarz powie co robić dalej fachowo i precyzyjnie. Nasze podpowiedzi albo ocena na niewiele się zda, w przypadku bogatej, niestety, historii kardiologicznej Twojego Taty, nieodzowna zdaję się być wizyta u lekarza i jego opinia. Ale może jest tutaj ktoś z doskonałą orientacją w tych sprawach. pozdr

Witam mam 23lata. Jestem osoba aktywna fizycznie pilka nozna silownia. Zawsze wszystko bylo ok. Wydolnosc b.dobra. Ale niestety od jakiegos czasu pogarszala mi sie wydolnosc a na dzien dzisiejszy jest b.słabo. Udalem się do kardiologa zrobil mi echo serca i oto co mi dolega. Hipokineza środkowego segmentu ściany dolnej i nieco gorsza w segmencie przypodstawowym PMK. pozostale segmenty kurcza sie dobrze EF 60% reszta rzeczy w normie. Zle sie z tym czuje,mam problem z pelnym oddechem. Boje sie ze nie bede juz nigdy w pelni sprawny w sporcie i w pracy. Czy da sie to wyleczyc? Od czego moge to miec? Dziekuje za odp z góry