Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawężone kanały nosowe i problem z oddychaniem nosem

Rekomendowane odpowiedzi

W ciągu dnia występuje to również , ale rzadziej . Natomiast w nocy zawężają mi się wewnętrzne kanały nosowe , co utrudnia mi oddychanie nosem , przez co budzę się prawie w każdą noc. A jak przerwana noc ,to wiadomo , człowiek niewyspany. Zaczyna być to koszmarem . I tak od wielu , wielu lat. Nie jest to katar ! Tylko taka dziwna utrudniająca spanie przypadłość. Jedynym środkiem zaradczym jaki zastosowałem , są krople do nosa np: Xylometazolin , ponieważ nie jest jeszcze tak drogi jak inne. Skuteczne natomiast są krople *Thymazen*. Te z kolei , niebezpiecznie podwyższają ciśnienie i tak u mnie już wysokie . Gdyby laryngolod znający te objawy mógłby mi w tym pomóc , byłbym wdzięczny.
O alergii każdy mówi. Materaca nie mam . Poduszki mam teraz inne , syntetyczne i nie to jest powodem . Śpię na kanapie , której nie wyrzucę dla sprawdzenia ,co jest tego przyczyną . Zresztą jestem , jak to mówią , *pedantem* ,bo wszystko codziennie trzepię , sprzątam, odkurzam , wietrzę , itp. Roztoczy też nie mam u siebie. - A może mniej powinienem sprzątać ? Kota ,psa , kanarków ,itd. też nie mam. Mam tylko żonę. Mogę tylko przypuszczać , że dolegliwość ta pojawiła się u mnie gdzieś około 25 lat temu , gdy prowadziłem gastronomię i często przebywałem w oparach oleju od frytek . Zdaje się , że od tego czasu ta dolegliwość zaczęła powoli narastać . Dokucza mi ona wszędzie ,bez względu na miejsce pobytu i miejsce spania ! Na lądzie w domu . Na oceanie na statku. W odległych krajach , tak tropikalnych jak i polarnych . Więc nie zauważam tu alergii. - Zdaję sobie sprawę , że nadmiar leków ( kropli) jest szkodliwy . Ale dzięki rozsądnemu ich stosowaniu mogę spokojnie zasnąć i kilka godzin spać . Po czym około godz. 4 , 5 nad ranem budzi mnie niedrożność nosa . Więc sięgam po kropelki i już śpię dalej. I tak co noc .W dzień również . I to bez względu na pogodę . Podkreślę ,że nie jest to katar. Wilgotność pomieszczeń utrzymuję w normie. Natomiast , gdy powietrze jest suche , zawężenie śluzówek narasta szybciej. *Xylometazolin * czy *Thymazen * nie są lekiem na alergie. Natomiast wyraźnie udrażniają kanały nosowe . Zwłaszcza ( szkodliwy) *Thymazen* ,który używam już sporadycznie. Ale wiem , że nie jest to rozwiązanie problemu. Zaś dylemat pozostał. - Jak temu zapobiec ?
Wodą morską ? - A może solanką atlantycką ? Normalnie to oddycham . Problem w tym ,że co 6 ,8 godzin drożność nosa zaczyna u mnie powoli ustawać , robi się często suchy . I wtedy wystarczy jedna kropelka Rinazinu lub Xylometazolinu i oddychanie nosem wraca do normy. Jest to kłopotliwe , ale nic na to nie poradzę . W/g mnie , może być to pozostałość z dawnych lat , jak już wyżej wspomniałem. Pewnie w tych oparach mieszanki pary wodnej z oparami oleju nastąpiło trwałe zakłócenie poprawnych czynności zachodzących w kanałach nosowych i od dłuższego już czasu jest tego efekt. I tak pewnie do końca mi to zostanie . Niektórzy mówią , że alergia. Bo tak wszyscy mają .Tylko nie wiem na co ? - Chyba na samego siebie. - Jak masz podwyższoną temperaturę , to wiadomo , przeziębienie lub grypa. Ale jak masz coś ,co zdarza się b.rzadko , to już klops (!). Albo alergia ...
Ja mam podobnie, ale u mnie to robią polipy. Pierwszy raz dostalem to ok 20 lat temu, pracowalem w Niemczech przy ocieplaniu scian zmielonym na miał papierem. Po ok roku juz nie mogłem wytrzymac , praktycznie nie mogłem oddychac przez nos. Poszedłem do laryngologa. Od razu powiedział ze to polipy. Umówilem sie i wyciął mi je. Jakis czas było dobrze. Moze dwa lata. Zaczeły znowu odrastac. Miałem juz 6 razy usuwane te polipy. Ostatni raz 3 tyg temu. Jedna dziurka jest ok a druga nie jest drozna. Wczoraj byłem poprawic tą niedrozna dziurke. Na razie nie czuje poprawy, ale moze to jest jeszcze opuchniete. zobacze. Larngolog powiedzial ze nast razem jak odrosna to skieruje mnie do akademii na endoskopie zatok, bo to co on robi to jest usuwanie skutkow a powinno usunac sie przyczynę. Tak sądzi. Ale to wykonuje sie pod narkozą, trwa ok godziny i zaraz potym idzie sie do domu. Nic nie piszesz czy byłes u laryngologa. Z tego co juz zdażyłem sie dowiedziec to wszystko to związane jest z zatokami.

Witam, Mam taki sam problem ja Ty TAD. Borykam sie z nim od 10 lat. Jak na razie zaden lekarz mi nie pomogl, chcac mi takze wmowic ze mam allergie (niedouki), gdzie testy na allergie nic nie wykazaly i stosowanie drogich areozoli typu always także. Moze udało Ci sie cos zaradzic. Wiem ze mineły juz 2 lata, ale moze odczytasz ta wiadomosc:) Wojtek

Ja miałam też podobny problem. Są specjalne preparaty, które pomagają właśnie przy pieczeniach, obrzękach i uszkodzeniach nosa. Pan doktor przepisał mi kwas hialuronowy. Mi pomogło. Ale najlepiej pójść do laryngologa. Takich preparatów jest dużo. Ja miałam Nosolan, ale to chyba nie ma znaczenia, który kupisz.

Usuwałam u pana Piotra Sawickiego dużą brodawkę. Nie odczułam negatywnych zmian i bólu podczas zabiegu. Według mnie udana współpraca i polecenie maksymalne. Jak szukasz laryngologa to możesz do niego maila napisać. Dość szybko odpowiada na zapytania swoich pacjentów.

Twoja przyczyną może być uzależnienie od kropli. Jest ono jak uzależnienie od fajek nie pozbędziesz się go łatwo. poczytaj na ten temat artykuły a ;) jednak też mam ten problem nie umiem pozbyć się kropli. Staram się je ograniczyć przez wodę morska i tabletki ale z marnym skutkiem.

Ja cos takiego mam od 29 lat a leczone od 24 tylko noc u mnie inaczej przebiegala ja spalam jakos ale po nocy zmeczona wykonczona jak pijana tez mi wmowili alergie ale po ok 20 lat zrobiono testy2 razy i nie jestem zadna alergiczka tyle ze leczenie zostaje takie samo aerozole do nosa i tabl odczulajace a w zaostrzeniach pseudoefedryna a przez te lata pojawily sie powiklanianazwali to NNN naczynioruchowy niezyt nosa caloroczny